Bővül a kórházon kívüli ellátás

Ma már több mint 170-féle beavatkozás végezhető el ebben a formában, elterjedése csökkentheti a várólistákat. Az OEP adatai szerint például a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) beültetésének 50 százalékát végzik el így, de bővül az urológiában is ez a fajta ellátás.
Megkétszerezi a tb által finanszírozott egynapos sebészeti ellátást, így évi 66 ezer beavatkozást tesz lehetővé a most lezárult pályázat - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter közölte: felhívásukra 103 intézmény jelentkezett, a 46 győztes évi 3,3 milliárd forintot kap erre a célra. A nyertesek között városi kórházak, rendelőintézetek, fővárosi intézmények, magánklinikák vannak.
Lapunk érdeklődésére elmondta: az volt a céljuk, hogy olyan intézmények kapjanak lehetőséget, amelyeknek nincs más esélyük. Köztük azok - így a Szent Rókus Kórház -, ahol áprilisban megszűnt az aktív betegellátás. A pályázóknak szigorú egészségügyi feltételeket, kórházi hátteret kell biztosítani, ahol rossz minőségű ellátást nyújtanak, visszavonja a velük kötött szerződést az OEP.
A szaktárca szerint szemléletváltásra van szükség. Hiszen egy 2004-es statisztika szerint Angliában és Dániában a műtétek több mint felét végezték el így, nálunk két százalékát. S ugyan azóta már nálunk is nőtt ez az arány, de bőven van tartalék. Horváth Ágnes például utalt rá: az évi 27 ezer szívkatéterezés többségét a kórházakban elvégezhetnék egynapos ellátásban, ám csak 1300 beteget engednek haza a beavatkozás vagy az azt követő napon. Pedig ma már több mint 170-féle beavatkozás végezhető el ebben a formában, elterjedése csökkentheti a várólistákat. Az OEP adatai szerint például a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) beültetésének 50 százalékát végzik el így, de bővül az urológiában is ez a fajta ellátás.
Göncz Kinga az uniós csúcsról
A külügyminiszter tájékoztatójában jelentősnek minősítette a hét végi uniós tanácskozást, ahol az EU tagállamainak kormányfői egyetértettek a közösség új szerződésének alapelveiben.
Göncz Kinga szerint külön eredmény, hogy a kisebbségi jogok kérdése is bekerült a dokumentumtervezetbe, amelyről júliusban kormányközi konferencia kezdődik.
(2007.06.28. 13:06)
NTE - Világgazdaság
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag