Bizottságot hoz létre az ETT az őssejtekkel kapcsolatos kérdések koordinálására

Budapest, 2007. október 26. (MTI) - Az őssejtekkel kapcsolatos szakmai és etikai kérdések országos koordinálására az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) a nemzetközi tudományos életben résztvevő, vezető szakemberek felkérésével szakmai állandó bizottságot hoz létre - közölte a testület elnöksége pénteken az MTI-vel.
Az elnökség közleménye szerint az ETT kizárólag az uniós országok etikai alapelvének megfelelő eljárásokat tart támogathatónak Magyarországon, vagy bárhol a világon, és olyan módon előállított őssejtek terápiás felhasználását támogatja, ami megfelel a gyártási eljárások minőségbiztosítási követelményeinek.
Ugyancsak igen fontos kritérium, hogy a klinikai kísérleti fázisban a résztvevő betegtől anyagi hozzájárulást kérni tilos - hangsúlyozza az ETT elnöksége.
Mint rámutat, az őssejt-kutatás az orvostudomány egyik legígéretesebb területe. Megkezdődött terápiás alkalmazása is: az őssejt-átültetés már elfogadott eljárássá vált egyes hematológiai betegségeknél. Ugyanakkor az újabb eredmények mind a kísérletes vizsgálatok, mind a gyógyító alkalmazás terén számos kérdést vetnek fel.
A közlemény szerint az őssejt-kutatás eredményeiről a sajtó szinte napi szinten tudósít, a kísérletek azonban gyakran összemosódnak a gyakorlati alkalmazással. Ennek következtében olyan elvárások alakulnak ki, amelyeknek jelenleg semmilyen gyakorlati alapjuk nincs.
Magyarországon az őssejtekkel történő gyógyítás kecsegtető hírei több százezer cukorbajban, rosszindulatú daganatos és más betegségben szenvedő embert érintenek - mutat rá az ETT elnöksége, hozzátéve, hogy egyes üzletemberek az őssejtekre vonatkozó, tudományosan nem bizonyított állításokkal hoznak termékeket forgalomba, félrevezetve a magyar közvéleményt, anyagi és erkölcsi károkat okozva az embereknek.
"Ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozza az ETT, megjegyezve, hogy a testület "ilyen ügyben jogi lépéseket tett".
A közlemény figyelmeztet a veszélyekre, valamint az őssejtekkel kapcsolatos etikai kérdésekre is. Kitér arra, hogy az őssejtek gyógyító alkalmazása az esetek többségében "nem mindennapi rutin eljárás". Ennek ellenére az ETT-t több, jelenleg gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ember kereste meg, elsősorban kínai kezelésének támogatását kérve.
A kínai magyar nagykövetségtől is több megtévesztett beteg kért segítséget, akik a gyógyulás reményében utaztak a távol-keleti országba, s ott kiszolgáltatott helyzetbe kerültek - emeli ki a dokumentum, hozzátéve, hogy az ETT különösen fontosnak tartja a korrekt betegtájékoztatást, valamint azt, hogy a járulékfizetők pénzét csak tudományosan bizonyított eljárásokon alapuló külföldi beavatkozásokra lehet költeni.
"A kínai orvosszövetség vezetőinek tájékoztatása szerint ilyen eljárásokat legálisan a kínai tudományos minisztérium engedélye alapján az arra kijelölt intézetekben orvosbiológiai kutatásként, s nem napi rutin szintjén végeznek" - emeli ki a közlemény.
A dokumentum kitér az őssejtek egészségügyi alkalmazásával kapcsolatos magyarországi kutatásokra, s arra, hogy megkezdődtek az őssejteket felhasználó szélesebb körű terápiás beavatkozások is. Ilyen gyógyító alkalmazási vizsgálatok, a világ más tájaihoz hasonlóan elsősorban klinikai kísérleti jelleggel, az ETT etikai bizottság megfelelő engedélyével, Debrecenben és Budapesten is folynak.
Ezeknek a hátteréről Mandl József akadémikus, az ETT titkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta: jelenleg Magyarországon emberi embrionális sejtvonal alapítása nem engedélyezett (az embrionális őssejtek nem azonosak a szöveti őssejtekkel), de a már létező sejtvonalakkal eseti megítélés alapján folynak kutatások.
"Az ETT etikai bizottságának engedélye kell hozzá, amely elbírálja, hogy ez szabályos, vagy sem. Az európai uniós standardok és a kísérleti protokoll szakszerűségének alapján döntik el" - mondta Mandl József.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag