Bábák váltották az orvosokat

Önállóan vezethet szülésznő szülést a Dél-pesti Kórházban. A jogszabályok ugyan ezt eddig sem tiltották, mégis az ország egyetlen intézménye, ahol élnek a lehetőséggel.
,Az országban elsőként kaptak "szabad kezet" a szülésznők: a Dél-pesti Kórházban fokozatosan veszik át az orvosok szerepét, s vezetik le egyedül a komplikációmentes szüléseket. A kórház vezetése féléves felkészítés után januárban változtatott a korábbi gyakorlaton, s engedélyezte az orvosi közreműködés nélküli szülést az egyszerűnek ígérkező eseteknél. Gerő Gábor, a kórház főigazgatója szerint túl sok időt, orvost vesz el fölöslegesen a szülések levezetése, miközben ott vannak a szakképzett, kompetens szülésznők. Az orvosok is megbarátkoztak a gondolattal, úgyhogy féléves gyakorlat, képzés után kaptak mind nagyobb önállóságot a bábák. Ma már a szülések 10-15 százalékát egyedül vezetik le. Egyelőre ez az egyetlen kórház, amely a komplikációmentes szüléseknél teljes önállóságot adott a bábáknak.
Az országban sok kórházban még csak nem is vizsgálhat a bába. Jóllehet: a képzés - tavaly óta már négyéves főiskolai - az önálló várandósgondozásra, a problémamentes vajúdás és szülés önálló végigkísérésére, gátmetszésre és a gát összevarrására is feljogosítja őket. Orvosi engedéllyel még a burokrepesztést, illetve a gyógyszerelést is ők végzik. Kizárólag a kórházak egyéni szakmai szabályzatai korlátozzák őket. Dr. Rákócziné Krämer Ágnes, az Országos Bábaszövetség főtitkára szerint az orvosi hozzáállás nagyon változó ugyan, elsődlegesen a hálapénz féltése és a bizalmatlanság, a gyakorlat hiánya miatt nem adnak nagyobb szabadságot a kolléganőknek. A vezetőnő szerint egyelőre magyarországi összehasonlító adatok nincsenek, a nemzetközi tanulmányokból kiderül: a bábák és dúlák (a laikus segítők) folyamatos jelenléte mellett jelentősen csökken a beavatkozások aránya.
- Az a tény, hogy valaki végig ott van a kismama mellett, biztonságot ad, ez eleve csökkenti a komplikációk veszélyét. Az, hogy egy-egy császármetszés mennyire szükséges, utólag nyilván vitatható, az azonban biztos: egy-egy kisebb beavatkozás generálhatja az újabbakat, s a végén eljuthat a helyzet odáig, hogy már csak a vágás segíthet - mondja Krämer Ágnes. Miközben Magyarországon ma 30 százalék a császármetszések aránya, az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlása szerint ez csak 15 százalék lehetne. Igaz: a műhibaperek számának növekedése is mindinkább abba az irányba viszi el az orvosokat, hogy több műtétet végezzenek: furcsamód a bíróságon a császármetszés elvégzését sosem kérik számon, csak annak elmulasztását. Így ha egy orvos biztosra akar menni, akkor a műtétet választja. De gyakran a kórházi protokoll írja elő számukra, hogy milyen beavatkozásokat kell végrehajtani, akár egyetért vele, akár nem.
Csákány M. György , a kórház szülészetének vezetője szerint a váltás nagy segítség, mert jelentősen megnőttek a feladatok.
- Jelenleg két orvos tart ügyeletet a korábbi három helyett. Így a jól képzett bábák segítsége tényleg nélkülözhetetlen - mondja a főorvos. A főorvos elmondta: - Kevesebb a gátmetszés, az infúzió, vagy más, a szülés közbeni beavatkozás, amióta bábák is vezetnek le szülést, ez azonban nemcsak az új gyakorlatnak, de az orvosok szemléletváltásának is köszönhető - teszi hozzá a vezető.
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag