Az otthon szülés körül teljes a zavar

Nem tilos és nem is szabad kórházon kívül szülni Magyarországon. A helyzet minden szempontból rendezetlen. Egymásnak szögesen ellentmondó vélemények vannak arról is, hibázott-e a szombat hajnal, tragikusan végződött szülés levezetésével próbálkozó stáb.
Az a kisbaba, aki szombat hajnalban meghalt egy fővárosi születésházban elveszíthette volna az életét akkor is, ha kórházban próbálják a világra segíteni - mondja Geréb Ágnes, aki a sikertelen szülést vezette. Sajnos, kevesen vannak tudatában annak, hogy a szülésbe bele is lehet halni - mondta Geréb Ágnes.
A kisbabát a vészhelyzetben fogadó a Szent János Kórház vezető főorvosa szerint viszont nem volt a szokottnál nagyobb a kockázat, egyetlen gátmetszéssel kijött a vállánál elakadt baba, csakhogy már későn. Ha rájön, hogy mit kell tennie, akár egy bába is megejthetett volna ezt a vágást. Lintner Ferenc szerint alaposan ki kell vizsgálni a szülés lefolyását. Ezt egyébként a rendőrségnek is meg kell tennie, hiszen a kisbaba halálával végződő kórházon kívüli szülés miatt nyomozás indul.
Az otthon szülést a főorvos "vakrepülésnek" nevezi, ahol sosem tudni, történik-e baj. De még az otthon szülést amúgy pártoló orvos véleménye is lesújtó. Dr. Fülöp Tamás támogatása nem a magyarországi gyakorlatnak szól.
A főorvos szerint az alternatív szülés felszentelt apostolai többet ártanak az ügynek, mint megrögzött ellenségei. Mert a nem kellően szabályozott körülmények között is végzik az otthon szülést.
Zavaros ezen a területen, hogy mi a megengedett és mi nem az. Semmi nem tiltja az otthon szülést, orvos azonban csak akkor vehet ilyenben részt, ha a szakmai eljárási szabályoknak eleget tesz. Ilyenek azonban - elfogadva - nincsenek. Ebből komoly felelősségre vonás azonban csak akkor lehet, ha baj történik. Például most. Az orvosi kamara nem tekinti elfogadhatónak, hogy otthon szülésben részt vegyenek az orvosok. Geréb Ágnest emiatt ki is zárták a kamarából.
Az egészségügyi tárca közleménye szerint nincs egyértelműen rögzítve, ki választhatja a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani az ilyen szülések lefolytatásához, milyen jelentési kötelezettség áll fenn ezekben az esetekben. Az Egészségügyi Minisztérium a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit.
A szombati eset csak annyiban volt otthon szülés, hogy nem kórházban próbálták meg levezetni, de nem is a szülőnő lakásában, hanem egy Születésházban. Egy ilyen hely és a kórházak között az ott dolgozók szerint az a különbség, hogy nem orvosok kezében, hanem "otthoni hangulatban" várják babájukat a kismamák. Azoknak találták ki, akiknek a lakásban nem adottak a szülés feltételei. Itt Geréb Ágnes, a felfüggesztett szülész-nőgyógyász és bábák segítik a baba világra jövetelét. A kórházi körülményekre emlékeztetnek az újszülött és a mama állapotát figyelő műszerek, az újraélesztéshez szükséges eszközök. Rendelkeznek infúzióhoz szükséges eszközök, oxigénpalack lélegeztetőballonnal, vérzéscsillapítók és varróeszközök.
(2007.09.18. 11:09)
Kun J. Viktória - Népszabadság

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható változó intenzitású havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag