Az európai fejlesztési bank beszáll a magyar egészségügybe

Ősztől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is részt vesz a hazai kórházak üzemeltetésében. Az EBRD négymillió eurós befektetéssel kisebbségi tulajdont szerez a Hospinvest Zrt.-ben, a legnagyobb hazai kórházműködtető magáncégben.
Az üzleti ajánlattal - már minthogy a közszolgáltatások fejlesztésében gyakran szerepet vállaló Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vegyen részt a magyar egészségügy működtetésében - maga a Hospinvest Zrt., a legnagyobb hazai kórház-üzemeltető cég kereste meg a pénzintézetet - tudta meg a Népszabadság. Úgy tűnik, ezt a piacot a bank vezetése is vonzónak találta, legalábbis ősszel várhatóan már alá is írják azt a szerződést, amelynek révén négymillió eurós befektetéssel kisebbségi részvénycsomagot szerez a nemzetközi fejlesztési bank a hazai kórház-üzemeltető társaságban. Az EBRD-nek ez lesz az első egészségügyi befektetése. (A Hospinvest alaptőkéje jelenleg 101 millió forint, de az EBRD beszállása előtt a társaságban tőkeemelést hajt végre a jelenlegi tulajdonosi kör, valamint a Hospinvestbe olvad a kórházi gyógyszertárakat üzemeltető érdekeltsége is.)
A döntési folyamatot egyszerűsítette, hogy a kórház-üzemeltetés Magyarországon biztosan jövedelmező üzletnek számít, hiszen közfinanszírozott szolgáltatásokról van szó. Valamint vonzóvá tette a Hospinvest ajánlatát az is, hogy olyan közfeladatok piacosításával foglalkozik a cég, amelyek eredményeként a közszolgáltatások minősége, színvonala javul. Márpedig az EBRD nem egyszerűen üzleti vállalkozás. Célja, "hogy elősegítse az átmenetet a piacgazdaságba, valamint a magán- és vállalkozói kezdeményezéseket a közép- és kelet-európai országokban". A bank 1990. januári alakuló ülésén 12 EK-ország, 8 volt szocialista ország, 6 EFTA-tagország, 5 nem európai OECD-ország, valamint Törökország, Ciprus, Málta, az EIB és az EK bizottsága vett részt. Azóta tagsága tovább gyarapodott.
A folyamat, amelyhez most Magyarországon csatlakoznak, itthon - elsősorban a jobboldal által - vitatott. Mind több kórházat adnak át ugyanis a tulajdonos önkormányzatok működtetésre a magáncégeknek. Míg ugyanis a kisvárosi önkormányzatok istencsapásként élik meg a kórházak fenntartását, amelyek csak nyelik a közpénzt, a magánvállalkozások üzleti lehetőséget látnak ebben. Így mára a 154 közkórházból tizenegyet működtet hat különböző vállalkozás.
Leggyakrabban az önkormányzatok az intézet adósságának rendezése ellenében kötnek hosszú távú szerződéseket vállalkozásokkal. A cégek így gyakorta csak milliárdokért felépíthető intézményekhez, valamint biztos közfinanszírozáshoz jutnak, néhány százmilliós befektetés ellenében.
Magyarország piacvezető kórházműködtető cége, a Hospinvest Zrt. négy kórházat, négy szakrendelőt és több vidéki fekvőbeteg-ellátó intézeti gyógyszertár üzemeltetését tudhatja a magáénak. A cég három évvel ezelőtt vette meg a kiskunhalasi kórház működtetési jogát, tavaly a hatvani, hetekkel ezelőtt pedig a gyöngyösi kórház üzemeltetésére kötött szerződést. A közelmúltban leányvállalatként a társasághoz kapcsolódott az Ispotály Holding Kft., ez a cég több vidéki - az esztergomi, a dunaújvárosi, a miskolci, a zalaegerszegi - kórház gyógyszertárát működteti.
A cégcsoport itt nem állna meg, mert legalább 10-15 intézményből álló hálózatot szeretne kialakítani. A kórházak közül a következő kiszemelt intézet az egri. Ha ezt megkapják, Heves megye területén minden ellátás a Hospinvest közreműködésével történik.
A cég többségi, közvetlen befolyást lehetővé tevő részvénycsomagjának tulajdonosa, Kollányi Gábor lapunknak azt mondta: az EBRD belépése elsősorban tőkét hoz - ez a pénz a kórházi hálózat bővítésében jelent segítséget a cégnek.
Mi lesz az őssejtekkel?
Az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) felszámolásával együtt veszélybe került annak az önálló kutatórészlegnek a működése, amelyben a legnagyobb hazai köldökzsinórvér őssejtbank működik. A bázis hamarosan átkerül az Országos Vérellátó Szolgálathoz, majd egyes részei nonprofit vállalkozássá alakulnak. Az elhúzódó átmeneti időszakban azonban a szakemberek nem tudnak dolgozni. Fizetést a kutatási támogatások alapján alkalmazott diákok és munkatársak nem kapnak, valamennyi új szerződés megkötésével leálltak, a vegyszer- és anyagrendeléseket csak akadozva továbbítják, újabb pályázatokat beadni a kutatók nem tudnak, a már elnyert pályázati pénzekhez sem nyúlhatnak hozzá.
A telephely finanszírozása eddig biztonságban volt, a kutatócsoport speciális diagnosztikai és egyéb egészségügyi szolgáltatásai révén jelentős bevétellel rendelkezik.
Azzal mindenki egyetért, hogy az orvosi biotechnológiai központot fenn kell tartani. A csoport vezetője, Sarkadi Balázs akadémikus szerint azonban az átmeneti hónapok alatt is működtetni kell a kutatóhelyet, különben pótolhatatlan vagyon mehet veszendőbe. A professzor szerint nem kétséges, hogy az egészségügyben jelentős átalakításra van szükség, amely leépítésekkel is jár, de ez az intézet mindennek vétlen áldozata lehet. (Ö. Z.)
hirdetés
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon és a középső országrészben a gyengén felhős, másutt a közepesen vagy erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag