Az egészségügyi reform újabb áldozata?

Bús Balázs óbudai polgármester szerint a Margit kórházban azért hunyt el egy férfi, mert az ágyszámrendelet megszüntette a sebészetet. Törvénytelenül működött tovább, a káosz miatt nem tudtak kellő figyelmet fordítani a betegekre.
Nem az orvosok és a Margit kórház vezetői felelősek azért a halálesetért, amely egy hónapja történt az intézményben - jelentette ki Bús Balázs. Az óbudai polgármester úgy látja, a férfi az egészségügyi reform első fővárosi áldozata. Azért nem tudott megfelelő ellátást kapni, mert az ágyszámrendelet áprilistól megszüntette a sebészetet, törvénytelenül működött tovább a szükséges emberi és tárgyi kapacitás hiányában. Bús Balázs szerint ezért Molnár Lajos volt minisztert és Demszky Gábor főpolgármestert terheli a felelősség. A polgármester utalt arra, hogy már a rendelet márciusi kiadásakor felhívta a figyelmet, a kórház szülészetének és sebészetének megszüntetése súlyosan veszélyezteti az ellátást, ráadásul törvénytelen. A rendelet kimondja, hogy többszakmás aktív kórházban működnie kell sebészetnek.
Kijelentette, a kórház változatlanul törvénytelenül működik, mivel a gasztroenterológiai és a nephrológiai fekvőbeteg-ellátásnak szintén feltétele a sebészet. A helyzet felszámolása érdekében felszólította a főpolgármestert, hívjon össze rendkívüli közgyűlést. A Magyar Hírlap kérdésre azt mondta, a megoldást abban látja, hogy a szülészet és a nőgyógyászat kapjon vissza legalább negyven-negyven ágyat, ahogy azt Molnár eredeti rendelete tartalmazta.
Bús mérhetetlenül cinikus megoldásnak tartja, hogy Szolnoki Andrea, a főváros egészségügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke azt az ÁNTSZ-t kéri az eset kivizsgálására, amely a törvénytelen működési engedélyt kiadta. Szolnoki lapunknak elmondta, nem volt más választása, mint az illetékes szervet és a kórház főigazgatóját megbízni a vizsgálattal. Véleménye szerint a közgyűlés rendkívüli összehívása csak politikát vinne az ügybe.
Nyomozás Vásárhelyen
Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, az április 6-án elhunyt 67 esztendős mindszenti beteg ügyében. Az Egészségbiztosítási Felügyelet kedden nyilvánosságra hozott határozata szerint a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház mulasztott, a mentőautóban elhunyt férfi nem kapta meg a megfelelő ellátást az intézményben; a kórháznak hárommillió forint bírságot kell fizetnie. Kallai Árpád főigazgató kijelentette, nyugodt szívvel állnak a vizsgálatok elé.
(2007.05.21. 10:54)
Zsidai Péter - Magyar Hírlap

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek