Az egészséges terhes nőknél is halvaszülést okozhatnak a szájüregi baktériumok

Még az egyébként egészséges várandós nőket is fenyegetheti a szájban levő baktériumok miatti megbetegedések kockázata. A Case Western Reserve Egyetem kutatói rájöttek, hogy a szájban található 700 baktériumfajta közül melyik felelős az egyre nagyobb számban előforduló koraszülésekért és halvaszülésekért.

Yiping Han a CWRU Fogorvosi Karának ínyproblémákra szakosodott osztályáról vezette a tanulmányt. Felfedeztek számos olyan baktériumot, melyek a szájüregből erednek, és a vérárammal jutottak el a méhlepényhez, ahogy gyulladást okoztak, mely a vetéléstől a halvaszülésig számos problémát idézett elő. Az eredményekről az Infection and Immunity számolt be.

Az enyhe szájüregi betegséggel küzdő, illetve egészséges terhes nők zavarba hozták a kutatókat, ugyanis a méhlepényben és a magzatvízben szájüregi baktériumokat mutattak ki koraszülés és halvaszülés esetén.

Fogínygyulladás

Fogínygyulladás
A kutatók felfedezték, hogy miután vemhes egerek farkába injekciózták egészséges és ínybeteg emberek foglepedékét, a szájüregi baktérium tovább szaporodott a méhlepényben, 24 órával azután is, hogy a vérből már nem mutatták ki.

Han munkáját megelőzően azt gondolták, hogy a fertőzések a hüvelyen keresztül jutnak el a méhbe. Han elmúlt évtizedben végzett munkáiból származó információk azt mutatják, hogy a szájüregi baktériumok a véráram útján is eljuthatnak máshova, ha a száj nyálkahártyája megsérül, vagy gyulladás következtében a védelmi rendszere károsodást szenved. Han szerint ez arra utal, hogy még az egészséges terhes nők sem lehetnek biztosak abban, a szájüregben normál körülmények közt élő baktériumok nem kerülnek be a véráramba, hogy eljussanak a méhlepény immunizálatlan közegébe, ahol a koraszülést és halvaszülést okozó gyulladásos folyamatok ettől beindulhatnak.

"Sok baktérium vándorolt a méhlepénybe, de ezek nem a legismertebb íny-patogének voltak" - mondta Han. "Sőt, a legtöbb megtalálható az egészséges emberek szájüregében." Ilyenek például a Streptococcus, Leptotricia, Fusobacterium nucleautm, Veillenella, stb.

A kutatók felfedezték, hogy a méhlepényben talált baktériumok közül sokat nem lehet laboratóriumban tenyészteni, eddig ez volt a standard helyzet. DNS-klónozási technikákkal azonosították be őket, melynek során összehasonlították a méhlepényből származó baktériumokat a szájüregben találhatókkal. Ez a DNS-ujjlenyomat lehetővé teszi a baktérium származási helyének feltárását.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés

Han megjegyezte, hogy amíg a baktériumok a szájban maradnak, addig csak kevés bajt okoznak. A méhben azonban gyulladásos reakciót váltanak ki, ami a méhszáj és a nyálkahártya gyengeségéhez, sérüléséhez, illetve méhgörcsökhöz vezethet.
Sok esetben az anyáknak nem volt előzőleg körülírt ínybetegsége vagy ínygyulladása. A terhességgel összefüggő ínygyulladásban szenvedtek, melyet a hormonváltozások okoznak, szülés után pedig megszűnik. "A teljesen egészséges nők is veszélyben vannak" - mondta Han.
"Van ok az aggodalomra, ez derült ki a kísérletből. Meg kell tudnunk, hogy melyik baktérium alkot kolóniát a méhlepényben, hogy jobb kezelési módszereket lehessen kifejleszteni. Ezek olyan baktériumok, melyek elkísérnek bennünket a mindennapokban, és csak bizonyos körülmények között okoznak betegséget. Ami a méhlepényben elszaporodó szájüregi baktériumokkal történik, más betegségeknél is előfordul, melyek gyulladásos reakciókat váltanak ki."


Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag