Az egészséges terhes nőknél is halvaszülést okozhatnak a szájüregi baktériumok

Még az egyébként egészséges várandós nőket is fenyegetheti a szájban levő baktériumok miatti megbetegedések kockázata. A Case Western Reserve Egyetem kutatói rájöttek, hogy a szájban található 700 baktériumfajta közül melyik felelős az egyre nagyobb számban előforduló koraszülésekért és halvaszülésekért.

Yiping Han a CWRU Fogorvosi Karának ínyproblémákra szakosodott osztályáról vezette a tanulmányt. Felfedeztek számos olyan baktériumot, melyek a szájüregből erednek, és a vérárammal jutottak el a méhlepényhez, ahogy gyulladást okoztak, mely a vetéléstől a halvaszülésig számos problémát idézett elő. Az eredményekről az Infection and Immunity számolt be.

Az enyhe szájüregi betegséggel küzdő, illetve egészséges terhes nők zavarba hozták a kutatókat, ugyanis a méhlepényben és a magzatvízben szájüregi baktériumokat mutattak ki koraszülés és halvaszülés esetén.

Fogínygyulladás A kutatók felfedezték, hogy miután vemhes egerek farkába injekciózták egészséges és ínybeteg emberek foglepedékét, a szájüregi baktérium tovább szaporodott a méhlepényben, 24 órával azután is, hogy a vérből már nem mutatták ki.

Han munkáját megelőzően azt gondolták, hogy a fertőzések a hüvelyen keresztül jutnak el a méhbe. Han elmúlt évtizedben végzett munkáiból származó információk azt mutatják, hogy a szájüregi baktériumok a véráram útján is eljuthatnak máshova, ha a száj nyálkahártyája megsérül, vagy gyulladás következtében a védelmi rendszere károsodást szenved. Han szerint ez arra utal, hogy még az egészséges terhes nők sem lehetnek biztosak abban, a szájüregben normál körülmények közt élő baktériumok nem kerülnek be a véráramba, hogy eljussanak a méhlepény immunizálatlan közegébe, ahol a koraszülést és halvaszülést okozó gyulladásos folyamatok ettől beindulhatnak.

"Sok baktérium vándorolt a méhlepénybe, de ezek nem a legismertebb íny-patogének voltak" - mondta Han. "Sőt, a legtöbb megtalálható az egészséges emberek szájüregében." Ilyenek például a Streptococcus, Leptotricia, Fusobacterium nucleautm, Veillenella, stb.

A kutatók felfedezték, hogy a méhlepényben talált baktériumok közül sokat nem lehet laboratóriumban tenyészteni, eddig ez volt a standard helyzet. DNS-klónozási technikákkal azonosították be őket, melynek során összehasonlították a méhlepényből származó baktériumokat a szájüregben találhatókkal. Ez a DNS-ujjlenyomat lehetővé teszi a baktérium származási helyének feltárását.

Magzatfejlődés

Han megjegyezte, hogy amíg a baktériumok a szájban maradnak, addig csak kevés bajt okoznak. A méhben azonban gyulladásos reakciót váltanak ki, ami a méhszáj és a nyálkahártya gyengeségéhez, sérüléséhez, illetve méhgörcsökhöz vezethet.

Sok esetben az anyáknak nem volt előzőleg körülírt ínybetegsége vagy ínygyulladása. A terhességgel összefüggő ínygyulladásban szenvedtek, melyet a hormonváltozások okoznak, szülés után pedig megszűnik. "A teljesen egészséges nők is veszélyben vannak" - mondta Han.

"Van ok az aggodalomra, ez derült ki a kísérletből. Meg kell tudnunk, hogy melyik baktérium alkot kolóniát a méhlepényben, hogy jobb kezelési módszereket lehessen kifejleszteni. Ezek olyan baktériumok, melyek elkísérnek bennünket a mindennapokban, és csak bizonyos körülmények között okoznak betegséget. Ami a méhlepényben elszaporodó szájüregi baktériumokkal történik, más betegségeknél is előfordul, melyek gyulladásos reakciókat váltanak ki."

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)