Automatizált fogantatás, anyaméh-automata

Japán kutatók a Tokió Egyetemen egy olyan chipet építettek, amely az anyaméh "komfortját" nyújtja a megtermékenyítendő petesejtnek, illetve az embriónak az élet első stádiumában.
Ez még csak a kezdet, mert szeretnének egy teljesen automatizált mesterséges uterust (méh) létrehozni, amelybe betáplálják a petesejtet és a spermát, és egy beültetésre kész embrió "jön ki" belőle.
Az a céljuk, hogy az IVF (in vitro fertilization - mesterséges megtermékenyítés) sikerességi arányát - az egészséges magzat kialakulásának arányát - növeljék. (Ezzel a chip-laborral, amelybe maximálisan 20 petesejt fér bele egyszerre, és méhnyálkahártya-sejtekkel van bélelve, az eddigi 40 %-ról 44 %-ra növelték a siker arányát az IVF módszerrel kezelt egereknél...)
Nemcsak a Tokió Egyetem kutatóit foglalkoztatja a kérdés, az amerikai Illinois Egyetem (Urbana-Champaign) tudósa is automatizált fogantatás-embriónevelés rendszeren töri a fejét.
Az IVF - mesterséges megtermékenyítés folyamán a petesejtekkel, embriókkal gyakran megtörténik ugyanis, hogy elmozdítják vagy lemossák az oldattal, amelyben tartják, és ezzel megváltoztatják a hőmérsékletét vagy a pH-ját - mondja az amerikai tudós. -
A japán kutatócsoport chip-laboratóriumának méhfal-sejtjei olyan kémiai anyagokat termelnek, mint a valódi anyaméh, és segítik az embriót a növekedésben.
A japán kutató teamje megkapta az engedélyt, hogy emberi embriókon tesztelje a chip-laboratóriumát, és meg is teszi még ez év folyamán.
Az új eszközt jól lehet még használni ezen kívül génmódosított állatok, őssejtek és klónozott embriók nevelésére - tette hozzá a kutató. (EurekAlert, New Scientist)
fuggetlen.hu
(2007.08.14. 09:14)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag