Aktívan öregen

Vannak tabutémák, amelyekről (ál)szeméremből hallgatunk. Pedig fontos kérdések, milliókat érintenek, és nemcsak a bulvársajtó, hanem komoly tudományos lapok is foglalkoznak vele.
Legutóbb az időskori szexuális életről jelent meg nagy tanulmány a tekintélyes New England Journal of Medicine nevű amerikai orvosi szaklapban. A chicagói egyetemről Stacy Tesser Lindau és munkatársai kérdőíves módszerrel 3005 idősebb emberről gyűjtöttek adatokat.
Ezekből egyértelműen kiderült: egyáltalán nem kell leírni az idősebb generációt. Többségük a szexualitás terén (is) sokáig aktív marad. Az 57-64 éves korcsoportban az amerikaiak 73 százaléka, a 65-74 évesek 53 százaléka, és még a 76-85 éves korosztálynak is a 26 százaléka él rendszeresen nemi életet.
Betegségek, elsősorban a magas vérnyomás és a diabétesz, természetesen rontják a statisztikát. Ám amikor csak az egészséges (vagy legalábbis komoly betegségben nem szenvedő) idős populációt is górcső alá vetették, kiderült, hogy a nyugdíjas korosztály nemi aktivitása nem egyszerűen magas, hanem kifejezetten a fiatalokéhoz közelít: 57 és 85 éves kor között az egészséges férfiak 81 százaléka, a nők 51 százaléka él aktív szexuális életet. A nemek közötti jelentős különbség elsősorban azzal magyarázható, hogy a nők hosszabb ideig élnek, tovább lesznek özvegyek.
Persze az időskori szex terén is vannak problémák. Kiderült, hogy minden hetedik idősebb nemi életet élő gyógyszert, ajzószert használ. Megtörni látszik a szomorú időskort jellemező mondás: "ha az öregkor szépségeivel akarsz megvigasztalni, mutass legalább egyet..." Íme.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+9, +14 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt derült lesz az ég, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag