A spirál előnyei és hátrányai

Fogamzásgátlás esetén a hatékonyság mellett fontos, hogy az alkalmazott módszer a szervezetet is a lehető legkevésbé terhelje meg. Ennek tükrében az egyik lehetséges eszközt a spirál jelenti.

Manapság is számos tévhit kering még a köztudatban a fogamzásgátlással kapcsolatban. Részletek itt.

A spirál egy méhen belülifogamzásgátlóeszköz, amely rendszerint valamilyen könnyű, rugalmas műanyagból vagy rézből készül. Formáját tekintve T alakú vagy visszakunkorodó T betűhöz hasonló, de létezik kígyóra emlékeztető alakzat is. A spirál elnevezést annak köszönheti, hogy az eszközön olyan spirális rézszál helyezkedik el, amely erősíti a fogamzásgátlást. Érintkezve a méh belső felszínével, a spirál úgynevezett steril gyulladást hoz létre a méhen belül, ez az állapot pedig megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását. Hatásfoka csaknem ugyanolyan jó, mint a tablettáé.

A spirál egy igen népszerű fogamzásgátló módszer
A spirál igen népszerű fogamzásgátló módszer

Hormontartalmú spirál

A spirálnak létezik hormonleadására képes változata is. Ebben az esetben egy olyan T-alakú eszközről van szó, amelynek függőleges része kissé vaskosabb. Innen szabadul fel a hormontartalom, amely a fizikai akadály mellett hormonális védelmet is képez a nem kívánt terhesség ellen. A méh nyálkahártyájára gyakorolt hatás többféle módon jelentkezik: egyrészt a nyakcsatorna nyáktermelése megváltozik a hormon miatt, így akadályozva a spermiumok találkozását a petesejttel, másrészt elvékonyodik a méh nyálkahártyája is, ezért ha meg is termékenyül a petesejt, nem lesz képes beágyazódni.

Előnyök és hátrányok

Mint minden eszköznek, a spiráloknak is megvannak az előnyeik és a hátrányaik. Mindenképpen mellettük szól a hosszú használhatóság (3-5 év), valamint a praktikum, hiszen nem kell figyelni a tablettaszedésre vagy az óvszer használatára. Továbbá hormonmentes változata nem befolyásolja a szoptatást, ráadásul azok is használhatják, akiknek valamilyen okból tiltott a hormonális fogamzásgátlás. További előnyük, hogy bár egy összegben kissé drágák, hosszú távon olcsóbbak a többi eszköznél.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza szerint a módszer hátránya, hogy maga az eszköz elmozdulhat, valamint némileg fokozza a gyulladás- és fertőzésveszélyt. A hormonmentes változatnál erősebb lehet a menzesz, míg a hormontartalmú spirálnál éppen ellenkezőleg, egyáltalán nincs vagy csak alig jelentkezik.

Kiknek ajánlott?

Mind a normál, mind a hormonnal kombinált típust inkább olyan nőknek ajánlják elsősorban, akik legalább egy szülésen már túl vannak. Ez persze nem jelenti, hogy szülés előtt az eszköz nem használható, hiszen a hormon segítségével az erőteljesmenzesznormalizálható, de ez csak külön orvosi javaslat mellett ajánlott. A változókor előtti években a hormontartalmú spirál képes az élettanilag alacsony hormonszint pótlásával megakadályozni a rendellenes vérzéseket.

A spirál felhelyezése és levétele minden esetben szakorvos segítségével történik. A felhelyezés egyik további feltétele a negatív citológia, de érdemes lehet szélesebb körű kivizsgálást is kérni, mielőtt az eszköz a helyére kerül.

Az együttlét után mennyi ideig lehet még bevenni a sürgősségi fogamzásgátló tablettákat, ha hiba csúszott a védekezésbe? Részletek itt!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: