"A menstruáló nők pillantásukkal ölik a méheket"

Kiss Gréta

Az ókori rómaiak úgy gondolták, a menstruáló nők a puszta pillantásukkal képesek megölni a méheket. A középkorban meg voltak győződve róla, hogy a menstruációs vér gyógyítja a leprát. Nepálban pedig jelenleg is tartja magát az a hiedelem, hogy a nők a menstruációjuk ideje alatt tisztátalanokká válnak, és balszerencsét hoznak. Csak néhány érdekes részlet a menstruáció történetéből, amelyet cikkünkben bővebben is áttekintünk.

Menstruáció pandémia idején: miért borulhat fel a ciklus? Részletek itt.

Bár a nők már azelőtt is menstruáltak, hogy az ember mint faj teljesen kifejlődött volna, az ősi népeknél nagyon kevés dokumentáció maradt fent a havivérzéssel kapcsolatban. Helen King klasszika-filológus szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy az írástudók többsége férfi volt, és a fontosabb eseményeket is ők jegyezték fel. Hogy pontosan mekkora vérveszteséggel számolhattak akkoriban a nők, azt nem tudni - hippokratészi tanulmányok a nehezen értelmezhető egy "méhnyi" mennyiséget említik -, az azonban eléggé valószínű, hogy a menstruációjuk ritkább volt. Egyrészt az alultápláltság fokozott rizikója miatt, másrészt, mert a menopauza jóval hamarabb is elkezdődhetett, mint ami jelenleg általános.

Boszorkányok és papiruszból készült "tampon"

Az ókorban a menstruáló nőket összefüggésbe hozták a misztikummal, a mágiával, sőt a varázslással is. Idősebb Plinius római író, polihisztor, ókori enciklopédista például arról írt, hogy egy meztelen, menstruáló nő képes megakadályozni a jégesőt és a villámlást, vagy elijeszteni a rovarokat a termés közeléből. Sőt: sokan tényként hivatkoztak arra, hogy a menstruáló nőknek hatalmukban áll a puszta pillantásukkal megölni a méheket, elhomályosítani a tükröket és elérni, hogy a fegyverek berozsdásodjanak.

A maja mitológiában a menstruációról úgy vélték, hogy egyfajta büntetésként jött létre, miután a Holdistennő, aki a nőket, a szexualitást és a termékenységet képviselte, megszegte a szabályokat, amikor - mondjuk úgy - együtt aludt a Napistennel. A hiedelem szerint a Holdistennő menstruációs vérét tizenhárom edényben tárolták, amelyekben mágikus módon kígyókká, rovarokká, méreggé, sőt betegséggé alakult át. A vérnek egyébként rengeteg különböző jelentése volt az ókori kultúrákban, és gyakran használták egyfajta "varázsszerként". Ez azon a meggyőződésen alapult, hogy erős tisztító, védő vagy mágikus képességei vannak. Az ókori Egyiptomban például az Ebers-papiruszban (i. e. 1550) utaltak arra, hogy a hüvelyi vért bizonyos gyógyszerek összetevőjeként alkalmazták.

És hogy mit használtak a nők a menstruációs vér "felfogására"? Ezzel kapcsolatban inkább csak feltételezések vannak. Ilyen például, hogy az ókori görögök fapálcika köré csavart gézből csináltak egy, a mai tamponhoz hasonlatos eszközt. Az egyiptomiak elvileg papiruszt alkalmaztak ugyanehhez a művelethez, de egyfajta ágyékkötőszerű ruhadarabot is viselhettek a nehezebb napokon. Az ókori rómaiak pedig egyes szakemberek szerint pamutból készítettek kezdetleges betétet, tampont.

Porított varanggyal a fájdalom ellen

Bár a középkorból, kora újkorból sem maradt fent túl sok, a menstruációval kapcsolatos dokumentáció, az a kevés konkrétum, amit a történészek ismernek, annál érdekesebb. Dr. Sara Read, a Loughborough University előadója régóta kutatja, hogyan kezelték az európai nők akkoriban a havivérzést, és arra a következtetésre jutott, hogy vagy rongyot, esetleg más nedvszívó anyagot használtak, vagy egyszerűen hagyták, hogy a vér a ruhájukba csorogjon. "A középkorban erős szégyenérzet társult a menstruációhoz, a vért pedig mindenféle borzalommal kötötték össze, így nem meglepő, hogy a nők igyekeztek elrejteni ciklusukat a nyilvánosság elől" - erről már Greg Jenner történész ír. A szakember úgy folytatta: "A nők általában édes illatú gyógynövényekből álló csokrokat hordtak a nyakukban és a derekukon, remélve, hogy ez semlegesíti a vér szagát. Sőt, az is előfordulhatott, hogy hogy olyan szerekkel próbálták megfékezni a heves vérzést, mint a porított varangy. A fájdalomcsillapítást azonban az egyház nem nézte jó szemmel, úgy gondolták, Isten akarata szerint a menstruációs görcsök szerepe, hogy Éva ősbűnére emlékeztesse a nőket" - így Jenner.

A középkorban olyan, ma már teljes képtelenségnek ható hiedelmek is terjedtek a menstruációról, mint hogy a nők így szabadulnak meg attól a felesleges mennyiségű vértől, amely egyébként beszennyezné a vérüket, ha nem távozna belőlük. Sokan úgy vélték, hogy a menstruációs vér mérgező, és különféle betegségeket okozhat, mások viszont arról voltak meggyőződve, hogy gyógyíthatja a leprát. Amenstruációalatti szextől is féltek, mint a tűztől, az a tévhit terjedt ugyanis, hogy a gyerek, aki abban az időszakban fogan meg, szörnyeteg lesz.

A menstruáció történetében van pár érdekes részlet.
A menstruáció történetében van pár érdekes részlet. Fotó: Getty Images

Ami kötszernek jó, az betétnek is kiváló

A 19. század végén jött a felismerés, hogy nem túl higiénikus vagy egészséges szokás, ha a menstruációs vér folyamatosan a nők ruhájába ürül - jobb később, mint soha, nem igaz? Ez ágyazott meg tulajdonképpen a menstruációs termékek piacának. Legelőször a Hoosier került a nagyközönség elé, egy olyan speciális - és egyébként szörnyen kényelmetlen -, derékra erősíthető öv, amelyhez a nők hozzákapcsolhattak egy mosható egészségügyi betétet. 1896-ban a Johnson and Johnson piacra dobta az első eldobható betétet, amelyet Lister's Towels névre kereszteltek. A nevet később megváltoztatták "Nupak"-ra, hogy kevésbé legyen nyilvánvaló a menstruációval való kapcsolata. Az ok egyszerű: a Lister's Towels megjelenésének idején még mindig annyira stigmatizált volt a menstruáció, hogy a termék reklámozását erkölcstelennek tekintették, ezért kevés nő hallott róla, vagy vásárolt belőle.

Nem szándékosan, de a "betétpiacnak" francia ápolónők adtak egy újabb löketet az első világháború alatt. Észrevették ugyanis, hogy a cellulózból készült kötszer sokkal jobban felszívja a vért, mint a pamut, így a katonák sebeinek bekötözése mellett ők is elkezdték használni azokon a bizonyos nehéz napokon. Amikor a Kimberly-Clark vállalat tudomást szerzett erről, előrukkolt a Kotexszel, amely nem volt más, mint egy cellulózból készült, és ennek köszönhetően nagy nedvszívó képességű, eldobható egészségügyi betét. A Johnson and Johnson is követte a Kimberly-Clark példáját, csak az ő cellulóz egészségügyi betétjük neve Modess volt. A Modess abban mindenképpen újítónak számított, hogy úgynevezett "csendes vásárlási kuponnal" is meg lehetett venni: ez azért volt hasznos, mert a nők így anélkül is beszerezhették, hogy kimondták volna a termék nevét, vagy azt a szót, hogy egészségügyi betét. A dobozt is szándékosan úgy tervezték, hogy nagyon egyszerű és diszkrét legyen.

A szivacs adta a tamponhoz az ötletet

Tudta?

Az első intimkehely megalkotása az 1930-as években történt, és az amerikai színésznő, Leona Chalmers nevéhez fűződik (egy olyan eszközről van szó, amely felhelyezve a hüvelybe, összegyűjti a menstruációs folyadékot). Akkoriban azonban még nem volt olyan népszerű a nők körében, csak a 2000-es évektől kezdve jött újra "divatba", és azóta egyre többen használják.

A tampont 1929-ben találta fel Dr. Earle Haas. A férfinak az után jutott eszébe a forradalmi ötlet, hogy megtudta, egy kaliforniai ismerőse a hüvelyébe dugott szivacsot használt a menstruációs vér felszívására. Haas egy pamutcsíkokból álló eszközt tervezett, amelyhez egy zsinór volt rögzítve úgy, hogy egy része kilógjon a hüvelyből, ezáltal könnyen ki lehessen húzni. Kezdetben persze sokan tartottak a tampontól, az orvosok például azzal próbálták lebeszélni a használatáról a szűz lányokat, hogy az eszköz károsítja a szűzhártyát. Az 1960-as, '70-es évekre azonban a tampon széles körben elfogadottá vált. "A tamponok olyan újfajta szabadságot biztosítottak a nőknek, amelyet az öves egészségügyi betét mellett el sem tudtak képzelni. Mindenféle fizikai aktivitást lehetővé tettek a számukra, nem meglepő, hogy legelső használóik között nagyrészt úszók, táncosok voltak" - mondja Sarrah Vostral, a Purdue University egyetemi docense.

A '70-es években jelent meg egyébként a piacon a Stayfree jóvoltából az első öv nélküli egészségügyi betét is, amelynek aljára ragasztócsíkokat helyeztek, így rá lehetett erősíteni a fehérneműre (azt talán mondanunk sem kell, hogy ezután az öves változat viszonylag hamar eltűnt a süllyesztőben). A következő évtizedekben az ergonómiát is finomították annak érdekében, hogy a betétek jóval több nedvességet legyenek képesek magukba zárni, illetve ne szivárogjanak. És persze a tamponok kialakítása is fejlődött. 


Megfulladt a hagyomány miatt

Bár ma már a fejlett országokban a legtöbb nő hozzáférhet tiszta és biztonságos menstruációs termékekhez, sokan nem ilyen szerencsések: szerény anyagi körülményeik miatt, esetleg az oktatás hiányosságai okán vagy házilag eszkábált dolgokkal próbálják felfogni a menstruációs vért, vagy egyszerűen nem törődnek vele, és semmit sem használnak. Sőt: még mindig vannak olyan helyek a világban, ahol nem természetes, hanem szégyenteljes dolognak számít a menstruáció. Nepálban például egy hindu hagyomány, a chhaupadi szerint a menstruáló nők tisztátalanok, és balszerencsét hoznak, ezért a vérzés ideje alatt ki kell költözniük otthonaikból, és el kell vonulniuk egy külön erre a célra kialakított építménybe. 2019-ben emiatt halt meg egy 17 éves lány: mint azt a BBC írja, a fiatal tüzet gyújtott a "menstruációs kunyhóban", mert nagyon fázott, de megfulladt a keletkező füsttől. Úgy tűnik tehát, kell még idő ahhoz, hogy minden egyes nő méltósággal, a megfelelő eszközök birtokában élhesse meg a menstruációt - de reméljük, már nem kell sokat várni erre.  

A cikk megírásához az alábbi forrásokat használtuk fel: medicaldaily.com ; bloodandmilk.com ; arcgis.com ; metro.co.uk ; simplehealth.com

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést időnként felhők zavarják, de csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag