A leépítések után orvoshiány és kórházcsődök jönnek

Súlyponti kórházak és klinikák is csoportos leépítésre kényszerülnek. Az elmúlt napokban egyre több helyen jelentették be, júliustól válnak meg orvosaiktól és az ápolóktól, mert akkor még a leépítésekkel járó költségeket az állam kifizeti.

Sebészek, szülészek, fül-orr-gégészek, belgyógyászok százai és ápolók ezrei veszíthetik el nyáron állásukat. A kórházbezárások és az ágyszámleépítések - és így a finanszírozás csökkenése - miatt országosan mintegy 1500 orvos és 6000 szakdolgozó kaphatja kézhez felmondólevelét júliusig.

A nagyobb megyeszékhelyek kórházai sorra jelentik be az elbocsátásokat. Legutóbb a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban rendelt el csoportos, 160 dolgozót - elsősorban nyugdíjaskorúakat, illetve a műszaki, adminisztrációs osztályokat - érintő létszámleépítést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei önkormányzat. Az ágyszám-csökkenés ugyanis fél évre kivetítve 900 millió forintos bevételkiesést jelent a súlyponti kórháznak. Ugyanennyi dolgozótól kénytelen megválni a dunaújvárosi kórház, amely a leépítéstől 300 millió forint megtakarítást remél. Pontosan annyit, amennyivel a szentesi kórház tartozik beszállítóinak - most még. A teljesítményvolumen-korlát miatt a kórház OEP-kerete már a hónap harmadik hetére kimerül. Év végére ennek a súlyponti intézménynek az adósságállománya is karcolhatja az egymilliárdot.
A Nógrád megyei kiemelt kórház adósságállománya is nőtt, jelenleg félmilliárdos. Egyaránt 200 millió forintos hiánnyal küzd a soproni Erzsébet és a csornai Margit kórház is. Előbbinél száz orvos bérére nincs fedezet, utóbbinál a nyár végére csődközeli helyzet alakulhat ki.
"Jelenleg nincs olyan kórház Magyarországon, ahol a bevételek fedeznék a kiadásokat; az intézmények kétharmadának adósságállománya 20-25 milliárd forint, de ez az összeg az év végére megkétszereződhet" - mondta Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter egy konferencián. Rácz szerint az elbocsátások ahhoz vezetnek, hogy a kórházak nem felelnek meg a működéshez szükséges minimumfeltételeknek, és a július 1-től hatályba lépő új ügyeleti rendhez is inkább több alkalmazottra lenne szükség.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint már sok intézményben le kellett volna bonyolítani az elbocsátásokat, ezt azonban húzták-halasztották az érintettek, így hosszabb ideig maradtak bizonytalanságban az egészségügyi dolgozók. A tárca szerint az egészségügyben - különösen a vidéki kórházakban - eleve munkaerőhiány van, így az elbocsátott kórházi dolgozók nagy valószínűséggel találnak új állást, a váltáshoz pedig állami támogatást kapnak. Ha a régi munkahelyüktől több mint 50 kilométerre vállalnak munkát, akkor háromhavi illetményüket, ha pedig 300 kilométernél messzebb helyezkednek el, akkor egy évi járandóságukat folyósítják.
Szakemberek szerint a fehérköpenyesek a mobilitási program helyett inkább a külföldi munkavállalás mellett döntenek, hiszen a hatalmas orvoshiány miatt tárt karokkal fogadja és megfizeti a magyar orvosokat Nagy-Britannia, Svédország, Németország.
Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára érdeklődésünkre elmondta: 2004 óta 1850 esetben írt alá jó hírnévről szóló etikai igazolást, amely szükséges az orvosok külföldi munkavállalásához, ám szerinte a folyamat még csak most kezdődött, hiszen sokaknak még nem járt le a felmondási idejük

x

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag