40 évesen: a változás teljesen normális

HáziPatika

A női menstruáció összetett hormonváltozás következménye. A ciklus kezdetén nő az ösztrogénszint. Ez váltja ki a petesejt megérését és az ovulációt, amikor megtörténik a tüszőrepedés, és a pete távozik a petefészekből.

A nőimenstruációösszetett hormonváltozás következménye. A ciklus kezdetén nő az ösztrogénszint. Ez váltja ki a petesejt megérését és az ovulációt, amikor megtörténik a tüszőrepedés, és a pete távozik a petefészekből.

A ciklus második felében a progeszteron nevű hormon veszi át a főszerepet, és az irányítása alatt elkezd megvastagodni a méh nyálkahártyája, hogy kellőképpen felkészülve várja a petesejtet.

Ha a megtermékenyülés nem következik be, a pete felszívódik, a méh tápanyagokban gazdag nyálkahártyája pedig vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Hogy a folyamat minél hatékonyabb legyen, a méhfal (akárcsak vajúdás közben) összehúzódásokkal gyorsítja a folyamatot.

A havivérzés változásai

Ahogy telnek az évek, változik a test, a hormonrendszer - és ezzel együtt változik a menstruáció időtartama, gyakorisága, erőssége és a vele együtt járó tünetek is. Nem kell tehát pánikba esni, ha úgy tapasztalja az ember, hogy máshogyan viselkedik a teste, mint korábban. Az esetek többségében ez természetes - de vannak azért intő jelek, amelyekkel érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ilyen

 • az erős, egy hétnél tovább tartó vérzés, amikor 1-2 óránként muszáj cserélni a betétet;
 • a 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb ciklus;
 • a két menstruáció közti pecsételő vérzés;
 • a kimaradó vérzés, negatív terhességi teszt esetén.

Minek nevezzelek?

Mivel a menstruációról nehéz beszélni, világszerte fantáziadús nyelvi fordulatokkal próbálják meg körülírni a nők.

 • Megjött a Mikulás − Magyarország;
 • Az angolok megérkeztek (Les Anglais ont debarqué) − Franciaország;
 • Folyam néni jött látogatóba (Aunt Flow is visiting) − Anglia;
 • A kommunisták a játszóházban vannak (Der er kommunister i lysthuset) − Dánia;
 • Cápahét (Shark Week) − Ausztrália;
 • Meglovagolni a vörös folyót (Riding the red river) − Ausztrália;
 • Holdidő (Moon Time) − Kanada;
 • Eperhét (Erdbeerwoche) − Németország;
 • Vért sír az anyaföld (Anavatan kan ağliyor) − Törökország;
 • Csata dúl a szorosban (Boğazda kavga var) − Törökország;
 • Kergemarhakór (Hullum lechman tauti) − Finnország;
 • Paradicsomot szedek (Estoy picando tomates) − Spanyolország;
 • Virágom van (Szi ma lulugyi) − lovári nyelven.

Tinikorban: rendszertelen, fájdalmas, ciklus

A fiatal lányok nem ovulálnak még rendszeresen, így ciklusuk is szabálytalan. Akár három évig is eltarthat, míg kialakul, milyen hosszú a ciklusuk, hány napig menstruálnak, és milyen erős a vérzésük. Ebben az időszakban nem különösebben aggasztó, ha kimarad egy-egy hónap, de az sem, ha két ciklus közben is pecsételő vérzés jelentkezik. Az extrém hormonváltozás, amin ekkor átesnek nem csak a testet, de a lelket is megviseli, ezért van az, hogy a tinik gyakran kibírhatatlanok, hisztisek és elviselhetetlenül lusták.

Leggyakoribb gond ebben a korban: fájdalmas menstruáció. Mivel a fiatal lányok méhe kicsi és fejletlen az első menstruáció időpontjában, a méhszájuk pedig teljesen zárt, erőteljes, vajúdáshoz hasonló méhösszehúzódásokra van szükség, hogy kiürülhessen belőle a vér. 

20 évesen: beállt a rendszer, de még felborulhat az egyensúly

A húszas évekre egyenletesebbé válik a hormonszint, és a menstruáció is rendszeres lesz. Ugyanakkor sok olyan tényező van, ami ebben a korban is könnyen felboríthatja az épp csak megszerzett egyensúlyt.

A legjelentősebb változás, ami ebben a korban a menstruációt is érinti, a hormonálisfogamzásgátlásbevezetése. A nők többsége ebben az életkorban alakítja ki az első komolyabb kapcsolatát, amelyben rendszeres szexuális életet él, és felmerül a nemkívánt terhesség megelőzése. A nők döntő többsége a tablettát választja - és ez jó döntés, hiszen a modern gyógyszerek már csak minimális hormonmennyiséget tartalmaznak. Ám még ez a kis mennyiségű hormon is alaposan megváltoztathatja a nők ciklusát. Van, akinél erősebbé válik a havivérzés, másoknál szinte teljesen eltűnik. De a legnagyobb változás talán, hogy beáll egy mesterséges rendszer: a 28 napos ciklus.

Van, akinek a teste könnyebben alkalmazkodik a változáshoz - másoknál előfordulhatnak kisebb-nagyobb mellékhatások (vérzészavarok, fájdalom, a szexuális vágy csökkenése). Ezekről érdemes beszámolni az orvosnak, hiszen sokféle gyógyszer létezik, így van lehetőség némi személyre szabásra.

A húszas évekre egyenletesebbé válik a hormonszint. Fotó: 123rf
A húszas évekre egyenletesebbé válik a hormonszint. Fotó: 123rf

Leggyakoribb gond ebben a korban: A leggyakrabban azonban ebben a korban azért keresik fel a nők a nőgyógyászukat, mert kimarad a menstruációjuk. Amennyiben nem terhesek, ennek általában a stressz és a túlzásba vitt sport, diéta az oka. Ha egy-egy ciklus kimarad, akkor még nincs ok aggodalomra. Nyugalommal, pihenéssel, megfelelő étrenddel általában maguktól is rendeződnek a dolgok. De ha egymás után három hónapig nem történik semmi, akkor mindenképp orvossal kell konzultálni, mert ilyenkor komolyabb hormonzavar állhat a háttérben, és annak hosszú távú egészségügyi következménye is lehet.

30 évesen: pontos, olajozott rendszer

A harmincas nőknek általában nincs sok gondjuk a menstruációjukkal: megbízhatóan, óraműszerűen működik, és kevés gondot okoz. Előfordulhat persze, hogy hirtelen erősebbé, fájdalmasabbá válik a vérzés, de az esetek többségében csak jóindulatú méhdaganatok (polip, fibróma) okoznak riadalmat. Ezek nem veszélyes elváltozások, és viszonylag könnyen gyógyíthatók, ezért nem érdemes halogatni a kezelésüket.

Ekkorra tehető a magyar nők többségének az életében a gyerekszülés időszaka is. A terhességgel, szüléssel, szoptatással járó hormonváltozások gyakran felborítják a menstruációs ciklust, és a szülés után hónapokba is telhet, míg újra visszatér a havivérzés. Kellemes meglepetés lehet, hogy a szülés után a menstruációs görcsök szinte teljesen megszűnnek, mert a baba kilazította a méhszájat, így a vér könnyebben távozik, és gyakran a vérzés mennyisége is csökken.

Leggyakoribb gond ebben a korban: endometriózis. A méh nyálkahártyája ilyenkor a méhen kívülre kerül. Ez gyulladást, hegesedést, letapadást okoz, és ha a petefészek is érintett, és elzáródott, akkor szinte lehetetlenné válik a teherbe esés. Mivel a betegség legfőbb tünete a fájdalmas menstruáció, érdemes megkeresni az okot, ha ilyesmit tapasztal valaki.

40 évesen: a változás teljesen normális

A menopauza szóval érdemes megbarátkozni, mert bár ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy fiatal még hozzá, a hormonrendszer már jó tíz évvel korábban elkezd felkészülni a kapuzárásra. Míg a harmincas években a hormonok stabilan, folyamatosan termelődnek, a negyvenesek szervezetében egyre kevesebb van belőlük. Gyakori tünet, hogy a menstruáció rendszertelenné válik, ennek oka, hogy az alacsonyabbá váló hormonszint miatt elmarad a peteérés, de nem ritka, hogy a következő hónapban a hormonszint felugrik, így akkor két pete is megérik, és a vérzés is jóval erősebbé válik. Újra visszatérhetnek a görcsök, a premenstruációs tünetek is felerősödnek, és a hormonszint változása miatt egyre rövidebbé válik a ciklus is - tehát egy negyvenes nő sokkal gyakrabban menstruál, mint a megelőző években, és ezek a vérzések jóval erősebbek lehetnek.

Leggyakoribb gond ebben a korban: A rendszeres szűrővizsgálatok egyre fontosabbá válnak, mert negyvenéves kor fölött a daganatok kialakulásának esélye is nő. Bár a méhdaganat előfordulása ritka, a jóindulatú elváltozások is okozhatnak ijesztő tüneteket. Mivel a méh betegségeinek az első jele általában a hirtelen jelentkező, extra erős vérzés és a szexuális együttlét közben jelentkező fájdalom, ha ilyesmit tapasztal valaki, érdemes felkeresnie az orvost.


50 évesen: örüljünk neki, amíg megvan

Az ötvenéves nők többségének már nincs gondja a menstruációjával. 55 éves korra a nők 90 százaléka már átesett a menopauzán - de egy-két ciklus kimaradása után még nem érdemes kidobni az összes megmaradt tampont és betétet, mert simán előfordulhat, hogy akár fél év múlva is visszatér a piros vendég. Persze peteéréssel együtt. Tehát amíg nincs meg az egy év, érdemes gondolni a fogamzásgátlásra - hiszen ne feledjük, a világ legidősebb anyukája, aki természetes módon esett teherbe, 56 évesen adott életet a gyerekének.

Mivel a vérzés hirtelen visszatérése daganatot is jelenthet, érdemes felkeresni vele a nőgyógyászt, de ha a szokásos premenstruációs szindrómával együtt érkezik (ingerlékenység, görcsök), akkor valószínűbb, hogy csak a normális havibaj jött vissza egy váratlan látogatásra.

Leggyakoribb gond ebben a korban: A női nemi hormonok többféle betegség ellen védik a nőket, így a menopauza idején fokozódik az érrendszeri betegségek, acsontritkulásés a gyulladásos betegségek kockázata. A legtöbb nő azonban nem ezért szeretne hormonpótló kezelést kapni, hanem mert nagyon megviselik a változókori tünetek. Az utóbbi években sok új, biztonságos gyógyszer lett elérhető, érdemes megbeszélni az orvossal a kezelési lehetőségeket.

A cikk a Nők Lapja Egészség 2019. június-júliusi számában jelent meg.

Nők Lapja Egészség

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt keleten csak lassan ritkul a köd, rétegfelhőzet is képződik belőle, máshol napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag