"Fontos, hogy az orvosok is többet tudjanak a fájdalomról"

Huták Judit

Vannak esetek, amikor a hagyományos fájdalomcsillapítás kevés. Dr. Fazekas Gábor neurológus, a Magyarországi Fájdalom Társaság elnöke úgy véli, szükség van olyan szakemberekre, akik jobban értik a fájdalom természetét és a csillapításában is jártasak.

A magyarországi betegek hány százalékánál jelent problémát a krónikus fájdalom és mi okozza ezt?

Francia és brit felmérések szerint a népesség 6-8 százaléka küzd krónikus fájdalommal. Ezek az arányok hazánkban is hasonlóak, tehát közel 800 ezer embert érinthet ez a probléma. Természetesen fontos tisztázni azt, hogy pontosan mit nevezünk krónikus fájdalomnak. Nemcsak az időtartam számít, vagyis az, hogy három hónapon túl is jelentkezik a fájdalom. Akut fájdalom esetében a fájdalom nagyon fontos élettani jel, a krónikus fájdalomnak azonban nincs ún. alarmírozó szerepe, maga a fájdalom az elsődleges probléma. Sok kísérő tünet is előfordulhat mellette, depresszió, szorongás, alvás- vagy étkezési zavarok. Vannak olyan esetek, amikor egyértelműen ismert az alapbetegség (például diabétesz), de már nem ez, hanem maga a fájdalom a fő gond. Más eseteknél viszont az alapbetegség nem ismert, ezt nevezzük neuropátiás fájdalomnak.

A krónikus fájdalomban szenvedőknek általában nem hatnak a hagyományos gyógyszerek. Milyen kezelési lehetőségek léteznek számukra?

A vény nélkül kapható szerek nem hatnak, nem is szabad ezeket korlátok nélkül szedni. Elsődleges feladat, hogy kiderítsük, mi okozza a fájdalmat. Van valamilyen alapbetegség vagy neuropátiás fájdalomról beszélünk. A krónikus fájdalmat egyrészt pszichológiai oldalról kell megközelíteni, másrészt speciális, a hétköznapi életben nem fájdalomcsillapítóként ismert gyógyszerekkel, egyes antiepileptikumokkal, antidepresszánsokkal. Lokális fájdalomcsillapítókat is lehet alkalmazni, injekció vagy a jóval kíméletesebb, egyben hatásosabb kapszaicines tapasz formájában.

Neuropátiás fájdalomnál a hagyományos fájdalomcsillapítás kevés

Neuropátiás fájdalomnál a hagyományos fájdalomcsillapítás kevés

Ön szerint miért nem jutnak el a neuropátiás betegek a megfelelő centrumokba?

Sajnos, ezért az orvosok is felelősek valamilyen szinten, hiszen sokan nem is tudnak ezeknek a centrumoknak a létezéséről. Nagyon sok problémával fordulnak hozzájuk és bár könnyen meg lehet találni az interneten a centrumokat, ez nem várható el az egyébként is túlterhelt egészségügyi dolgozóktól.

A másik nagy problémának azt tartom, hogy sokan úgy gondolják, a neuropátiás fájdalom csillapítására szolgáló gyógyszerek nagyon drágák, nem lehet ezekhez hozzájutni. Azonban megfelelő szakorvos közbenjárásával ezeket kedvezőbb áron is meg lehet kapni - cukorbetegeknek például 90 százalékos kedvezmény jár! Úgy gondolom azonban, ezeken a gyógyszereken nem szabad spórolni vagy megpróbálni kiváltani ezeket régebbi gyógyszerekkel. Lehet, hogy ezek beválnak - természetesen mindenkinél más a leghatásosabb -, de sajnos jóval több káros mellékhatásuk van. A legmodernebb gyógyszerek kíméletesek, ugyanakkor hatékonyak.

Miben tud segíteni a társaság a neuropátiás betegeknek?

A Magyarországi Fájdalom Társaság nem közvetlenül a betegeknek segít, sokkal inkább azoknak az egészségügyben dolgozó szakembereknek, akik napi kapcsolatban vannak a páciensekkel. Az a célunk, hogy minél több orvos megismerje a fájdalmat és a fájdalomcsillapítási lehetőségeket. Rendszeresen tartunk konferenciákat, tudományos üléseket, célunk, hogy a fájdalomcsillapítás területén dolgozó szakemberek között szorosabb együttműködés alakuljon ki a betegek érdekében. A jövőben pedig szeretnénk egy alapítványt is létrehozni.

Magyarországon sok orvos nagyon óvatos a fájdalomcsillapítókkal, mondván, könnyű hozzájuk szokni. Ön egyetért ezzel az eljárással?

A fájdalomcsillapítás nemcsak humánitáris cselekedet, de ezen felül jogszabályban előírt orvosi kötelezettség is. Az orvosoknak fel kell ismerniük, hogy milyen típusú fájdalommal állnak szemben, és célzottan azt kell tudniuk csillapítani. Így nemcsak jobb eredményeket érhetnének el, de kevesebb mellékhatás jelentkezne. A megfelelő dózist is ki kell tudni választani. Ha valaki hozzáértés nélkül kezd el fájdalmat csillapítani (és ez igaz a betegekre is, aki szinte habzsolják a vény nélkül kapható szereket), akkor nem érünk el jobb eredményt. Nem a hozzászokás tehát az elsődleges probléma, hanem az, hogy nem adekvát szereket szednek. Természetesen, létezik olyan, hogy valaki hozzászokik a fájdalomcsillapítókhoz, ennek a hátterében azonban sokszor egy jóval összetettebb, pszichés eredetű probléma áll, így ezt ennek megfelelően kell kezelni is.

Az Önök szervezete elkötelezett, hogy önálló fájdalomcsillapítási licencvizsgát lehessen tenni. Ezt miért tartják ennyire fontosnak?

Olyan szakemberekre van szükség, akikhez a többi egészségügyi dolgozó is bizalommal fordulhat tanácsért, mert széles körű ismeretekkel rendelkeznek a fájdalom természetéről és annak csillapításáról is. Emellett jelenleg bizonyos típusú fájdalomcsillapítókat csak bizonyos szakorvosok írhatnak fel. A fájdalomcsillapítási szakvizsga ezen lehetőségek körét is bővíthetné, és így elérhetőbbé válnának bizonyos fájdalomcsillapítók. Vannak olyan országok, ahol létezik fájdalomterápiás szakképesítés. Nálunk nemrég jelent meg a szakvizsgára ráépített licencvizsgák létrehozását lehetővé tevő miniszteri rendelet. Ehhez a vizsgához természetesen széles körű képzés is tartozik, de erre sajnos még néhány évet biztosan várni kell.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+1, +8 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt nuygat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag