Rejtélyes, furcsa fájdalom: kiket érint?

A vitaminhiánytól a végtag-amputációig sokféle kórkép következményeként kialakulhat az úgynevezett neuropátiás fájdalom. Kik az érintettek, mennyire számíthatunk arra, hogy minket is érint?

A neuropátiás fájdalom bizsergető, égő, nyilalló, sugárzó, áramütésszerű érzettel jár, és az idegrendszer sérülése, működéscsökkenése áll a kellemetlen, gyakran krónikusan fennálló tünetek mögött. A fájdalomhoz legtöbbször depresszió, alvászavar is társul, szervezetünkre nézve pedig nincs védőfunkciója, sőt a felsoroltak értelmében jelentősen rontja az életminőséget is. Becslések szerint a lakosság 6-7%-ánál jelentkezik. Kik az érintettek?

Diabétesz esetén

Az idegkárosodással járó betegségek közül az egyik leggyakoribb alapbetegség maga a diabétesz, mely neuropátiás fájdalommal járhat (érdemes tudni: a cukorbetegek felénél fennáll valamilyen neuropátia). Diabétesz esetében a felső végtagokon "kesztyűszerű"-, míg az alsó végtagokon "zokniszerű" lokalizációban jelentkezik a fájdalom, illetve az érzészavar. A lábujjakon, talpon égő fájdalom (vagy éppen hidegérzet) kínozza az érintetteket, mely az alvást is sokszor megzavarja. Szövődményeként érzéscsökkenés, vagy kiesés, izomgyengeség és emésztési problémák ugyanúgy kialakulhatnak, de akár impotenciával is lehet számolni.

Bakteriális vagy vírusfertőzések

Az övsömör (mely az idegek gyulladásával jár) gyógyulása után jellemző a neuropátiás fájdalom kialakulása, mely éveken át eltarthat a hólyagok eltűnte után (poszt-zoszteres - PZN vagy poszt-herpeszes neuropátiás fájdalom - PHN). Nem gyakori, de nagyon ijesztő az ún. Guillain-Barré-szindrómával járó neuropátia is.

Daganatos megbetegedések

A daganatos megbetegedésekhez gyakran társul neuropátiás fájdalom, mely vagy a daganattal kapcsolatos idegkárosodás következtében vagy az onkológiai kezelés (kemoterápia, sugárkezelés, műtétek) mellékhatásaként alakul ki.

Műtét utáni, úgynevezett posztoperatív állapotok vagy traumás sérülések

Balesetek vagy a műtéti metszések következtében nagyon gyakori az idegek sérülése, átvágása, amely utólag hosszan fennálló neuropátiás fájdalommal járhat. A hegek területén is kialakulhat ez a fájdalom típus.

Arcidegzsába

Az arc fájdalmas eltorzulásával járó kórképre heves, villámcsapáshoz hasonlítható fájdalom jellemző. Az ekkor jelentkező fájdalom lehet spontán jelentkező vagy inger (pl. beszéd, rágás) által kiváltott.

Vitaminhiány

A neuropátia hátterében állhat vitaminhiány, például a B-vitaminé (B1, B6, B12). Ez folyamatos vitaminpótlással (például injekció) ellensúlyozható.

Alkohol, gyógyszerek, mérgező anyagok

Mivel az idegsejteket az alkohol és bomlástermékei károsítják, az alkoholfogyasztás hajlamosabbá tehet az idegkárosodásra (illetve az okozott vitamin- és tápanyaghiány által is), akárcsak a nehézfémek, vegyszerek, oldószerek, illetve a daganatellenes szerek használata, szervezetbe történő bejutása.

A nyomás hatása

A gyakran ismétlődő vagy tartósan fennálló nyomás szintén rizikótényező lehet: fakadjon ez akár munkából vagy hobbiból (pl. hangszeres zene), sportból (tenisz, golf), ahol ismétlődő mozdulatsorokra, erős markolásra van szükség.

Immunrendszeri betegségek

Akár a szerzett immunhiány (HIV-fertőzés), akár a veleszületett, immunrendszer érintő betegségek is hajlamosíthatnak a neuropátiás fájdalmak kialakulására. Ez utóbbira jó példa az autoimmun betegségek közül a lupusz vagy a reuma.

Agyi érkatasztrófa vagy gerincsérülés után

Úgynevezett centrális neuropátiás fájdalom jelentkezhet agytrombózis, vagy vérzés (stroke, szélütés) után, melyre jellemző, hogy nem akutan lép fel, hanem hetekkel, vagy akár hónapokkal az agyi keringészavart követően. Nagy szenvedéssel jár továbbá a súlyos gerincvelő-sérülés után kialakuló neuropátia is, melyre jellemző a nehezen csillapító, gyötrő fájdalom.

Fantomfájdalmak

Ritka, de nehezen befolyásolható fájdalomtípus a fantomfájás, mely leginkább nem gyógyuló végtag fekély miatti amputáció után lép fel, és lényegében egy fantomvégtag-érzettel jár - az eltávolított fájdalmas testrész további meglétének érzetét jelenti.

Egyéb kórok

A neuropátia kialakulásához öröklött hajlam is vezethet, de az anyagcsere-betegségek, vesebetegségek, májbetegségek, pajzsmirigyproblémák is kiválthatják.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)