Az elviselhetetlen fájdalom

A fájdalom szöveti károsodást jelző negatív emóciót kiváltó érzet, mely élettani körülmények között a szervezet védekezését szolgálja káros behatásokkal szemben (sérülés, égés) vagy kórélettani állapotokban, mint az ízületi gyulladásnál.

Ezzel szemben az olykor már elviselhetetlen és nehezen kezelhető neuropátiás fájdalom már önmagában is olyan kóros állapot, mely feltétlen kezelést igényel. Prof. Dr. Szolcsányi Jánost, a téma elismert kutatóját kérdeztük interjúnkban.

Szokott megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakat érezni?
Vajon állhatnak-e idegi problémák mindeddig tisztázatlan fájdalmai mögött?
Töltse ki a tesztet online vagy nyomtassa ki!
Ismeretlen eredetű fájdalmaival forduljon az önhöz legközelebb eső centrumhoz!

Mit jelent a neuropátiás fájdalom?

Olyan kóros krónikusan kialakuló tartós fájdalom, mely egyes esetekben idegsérülés után vagy övsömört követően alakul ki és egyes rákellenes gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, de például a HIV-fertőzött betegeknél is kialakul. Hazánkban leggyakrabban a cukorbetegséghez kapcsolódó idegkárosodás következtében jön létre. Jellemző viszont, hogy a neuropátiás fájdalom kitüntetett vizsgálatát és a fájdalommal foglalkozó nemzetközi társaság megalapítását Bonica amerikai orvos a második világháborút követően indította el a háborús sebesülteknél megfigyelt számos neuropátiás beteg fájdalmának enyhítése és e téren a kutatások serkentése céljából.Mennyiben más ez, mint a "hagyományos", például ütést, vagy a közvetlen sérülést követő fájdalom?

Élettani körülmények között a fájdalomkeltő behatások olyan érzőidegvégződések izgatásának hatására váltanak ki fájdalmat, melyek alacsony küszöbű tapintási vagy hőingerekkel nem izgatók. Ezen idegvégződéseket nociceptoroknak nevezzük, mivel károsító hatású ingerek (noxa) felfogására specializálódtak. A nociceptorok által aktivált idegrostokon át a gerincvelőbe befutó ingerek meghatározott pályán keresztül váltanak ki fájdalomérzetet. Ennek gerincvelői szerveződése és pályarendszere eltér a tapintó vagy hideg-meleg érzetet kiváltó, úgynevezett alacsonyküszöbű érzőidegvégződések által közvetített pályáktól. Neuropátiás fájdalom esetében a kóros folyamatok akár a perifériás idegek, hátsógyökök vagy központi idegrendszer különböző szintjén változtatják meg az ingerületi folyamatok közvetítését, ideghálózati eltéréseket okozva. Ezzel magyarázható, hogy hosszú évtizedekig ezen neuropátiás fájdalmak csillapítására kizárólag központi idegrendszerre ható gyógyszereket kutattak.

Eredményesek voltak ezek a kutatások?

Sok igen fontos mechanizmust sikerült feltárni, melyek új gyógyszerek alkalmazásához is vezettek, de igazi áttörésre nem került sor. A központi idegrendszerre ható fájdalomcsillapítók fejezete ma is a morfin származékaira korlátozódik és a fájdalomcsillapító hatású szerek elsődleges hatásai egyéb idegrendszeri betegségek, pl. depresszió, epilepszia gyógyításához kapcsolódik. Lényeges felismerés volt, hogy a gerincvelő hátsószarva, vagyis a perifériáról befutó ingerületek "kapuja" lényeges szerepet játszik és új lehetőség annak befolyásolása terápiás szempontból is. Kiderült, hogy a gerincvelői oldalkötegben felfutó "fájdalom pálya" az agytörzsben átkapcsolódva egy visszacsatoló és gerincvelői szinten gátló, fájdalmat csillapító pályát is aktivál.

Ezen idegsejtekből felszabaduló noradrenalin és szerotonin gátolja az ingerületáttevődést. A depresszió gyógyszerei közül azok, melyek ezen idegáttevő anyagok koncentrációját emelték, antidepresszáns hatásukon kívül fájdalomcsillapító hatással is rendelkeztek. Az epilepszia gyógyszerei közül is voltak fájdalomcsillapító hatásúak. Mindezen eredmények azonban áttörést nem hoztak a neuropátiás fájdalom csillapításában.

Névjegy: Szolcsányi János professzor

Szolcsányi János 1938-ban született Budapesten. Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a fájdalomcsillapítók és a gyulladásgátlók farmakológiája. Nevéhez fűződik számos gyógyszer kidolgozása. 1962-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, végzés után az egyetem Gyógyszertani Intézetében kapott állást. 1970-től a Pécsi Tudományegyetemen dolgozik, 1977-ben itt lett adjunktus, 1984-ben egyetemi docens, 1990-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 1994-től tanszékvezető. 1991 és 2000 között a Pécsi Orvostudományi Egyetem, majd 2004-ig a Pécsi Tudományegyetem tudományos rektorhelyettese. 2008-ban professor emeritusi címet kapott. Emellett hosszú évekig az MTA és a Pécsi Tudományegyetem közös Neurofarmakológiai Kutatócsoportjának vezetője volt. Európa több neves egyetemén volt vendégprofesszor, munkáját számos szakmai és állami kitüntetéssel ismerték el.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag