A neuropátiára utaló korai jelek és tünetek (x)

Cukorbetegség során az idegrendszer károsodása kiterjedhet az érzőidegekre, a mozgatóidegekre és a vegetatív idegrendszerre.

Mindhárom terület károsodása sajátos tünetekkel jár, melyek megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek, vagy legalább a neuropátia gyanúját felvethetik.1

Leggyakoribb az érző idegek működészavara (szenzoros neuropátia), mely leginkább szimmetrikus formában és döntően az alsó végtagokon megjelenő érzészavarok formájában észlelhető. Ez azt jelenti, hogy a bal és a jobb oldal tünetei közel azonos mértékűek és elsősorban a lábakra terjednek ki (un. distális szimmetrikus szenzoros neuropátia). Az érzészavarok két formában jelentkezhetnek: a normális, élettani érzetek csökkenése vagy megszűnése és kóros érzetek megjelenése.2 Ez jelenti a "neuropátia paradoxonát", vagyis azt, hogy a védő fájdalom érző működések megszűnhetnek (akkor sem fáj, ha kellene) másrészt túlzott mértékű, kóros fájdalmak jelenhetnek meg (akkor is fáj, ha nem kellene), akár egyazon betegben is.

diabéteszes neuropátia

A normális, élettani érzőfunkció csökkenése következtében a fájdalom-, hő-, tapintás- és helyzetérzés zavarára kell számítani, melynek eredményeként a beteg nem vesz tudomást az alsó végtagot érő kisebb-nagyobb traumákról, döntően nyomás okozta sérülésekről. Ennek eredményeként korai tünetként kisebb fájdalmatlan sérülések jelenhetnek meg, melyek később súlyosabb és kiterjedtebb talpi fekélyek formáját ölthetik és a diabéteszes láb előfutáraként értékelendők. 3,4

A kóros érzetek megjelenése során korai tünetként a bizsergés, zsibbadás, "hangyamászásra" emlékeztető fonák érzések a legismertebbek. Ezek az érzések harisnya-kesztyűszerűen terjednek ki a végtagok törzstől távoli (distális) részein az ujjakon, lábakon és kezeken (szimmetrikusan). Jellemző a panaszoknak nyugalomban és éjszaka történő jelentkezése, de az is gyakori, hogy enyhe, normálisan fájdalmatlan inger (pl. meleg vagy nyomás) fájdalmat vált ki. Az érintett diabéteszes betegek sokszor éjszaka nem képesek elviselni a takaró érintését. Nem ritka a láb kifejezett égő, szúró, nyilalló, hasogató vagy görcsös fájdalma, mely járáskor jellemzően enyhül.3,4

A mozgató idegek károsodása és annak következményei kevésbé köztudottak, azonban egyes vizsgálatok szerint egészen korai jeleket eredményezhetnek.5 Az izmokat ellátó mozgatóidegek károsodása jellemzően a kisizmok (kéz, láb) sorvadásával, tónusának megváltozásával jár és például előfutára lehet az alsó végtagon az un. kalapácsujj és más lábdeformitások kialakulásának, a felső végtagon pedig a kéz funkciójának romlásához vezethet.2

A vegetatív idegek károsodása számos szervrendszer működési zavarát érinti, melyek közül a szív- érrendszer vonatkozásában korai jel a nyugalomban észlelhető szapora szívműködés és a felállásra bekövetkező ájulásszerű rosszullétet okozó vérnyomásesés. A gyomor- és bélrendszer érintettségére utal a székletürítés megváltozása (hasmenés, székrekedés), a húgy- ivarszervek zavarára a vizeletürítés eltérései (húgyhólyag elégtelen kiürülése, fertőzések) és a szexuális funkciók zavara (impotencia), de ismertek a verejték elválasztás rendellenességei (izzadékonyság vagy bőrszárazság) és a vércukor csökkenésére figyelmeztető jelek és tünetek kiesése eredményeként bekövetkező súlyos, eszméletvesztéses hipoglikémiák megjelenése.6,7,8

 

Prof. Dr. Barkai László MTA doktor

egyetemi tanár

diabetológus

 

Hivatkozások:
1.      Jermendy Gy és mtsai: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60 o.
2.      Hermányi és mtsai: A somaticus neuropathia típusai, klinikai képe és diagnosztikája. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 35-68 o.
3.      Baron R: Peripheral neuropathic pain: from mechanisms to symptoms. Clin J Pain. 2000; 16: S12-S20.
4.      Merskey H et al (Eds): Descriptions of Chronic Pain Syndromes and Definitions of Pain Terms. In: Classification of Chronic Pain 1994, 209-212.
5.      Greeman et al: Foot small muscle atrophy is present before the detection of clinical neuropathy. Diabetes Care 2005; 28: 1425-1430.
6.      Jermendy Gy és mtsai: Cardiovasculáris autonóm neuropathia klinikai képe, diagnosztikája. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 69-130 o.
7.      Izbéki F és mtsai: Gastrointestinális autonóm neuropathia klinikai képe, diagnosztikája és terápiája. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 131-150 o.
8.      Ferencz V és mtsai: Az autonóm neuropathia egyéb klinikai manifesztációi. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 151-198 o.

 

Pfizer Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park "A" épület, Tel.: +36-1-488-3700, www.pfizer.hu

Anyag lezárásának dátuma: 2019.07.08., PP-CNS-HUN-0038

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt megszűnik a csapadék és többfelé felszakadozik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag