Fogpiszkálóval és hangvillával leleplezhető a fájdalom

Különböző módszerek léteznek a fájdalmak feltárására, azonban a neuropátiás fájdalom esetében a fizikális vagy a neurológiai vizsgálat a legelső és legfontosabb lépés.

A neuropátiás (idegi) fájdalmat - amely érzéskieséseket, rendellenes spontán fájdalmakat, vagy valamilyen inger által kiváltott fájdalmat jelent - több lépcsőben és több módszerrel diagnosztizálják. A vizsgálat célja a fájdalom jellegének tisztázása és a fájdalom hátterében álló betegség felderítése. A diagnózishoz a következő lépéseken keresztül lehet eljutni:

  • kórtörténet
  • az általános és neurológiai vizsgálat
  • laboratóriumi, képalkotó, elektrofiziológiai vizsgálat
  • bizonyos esetekben bőrbiopszia

Fizikális vizsgálat: ecsettől a fogpiszkálóig

A diagnózis felállításának első lépése a panasszal rendelkező páciens kikérdezése: ekkor tisztázni kell a fájdalom jellegét, helyét, erősségét és időtartamát. A neuropátiás fájdalmak felléphetnek spontán, vagy valamilyen kiváltó inger által. Az első esetben a fájdalom lehet nyilalló, villanyozó, vagy folyamatos égő érzés. A második esetben a mechanikus, hő, vagy kémiai hatással kiváltott fájdalom diagnosztizálásának egyik módszere, hogy az érintett területen végighúznak egy ecsetet, vagy tompán megnyomják, amelyek fájdalmat váltanak ki.

A fájdalom jellegének meghatározásán túl neurológiai vizsgálattal kell tisztázni a fájdalom helyét, a motoros, a szenzoros és a vegetatív tüneteket. A neurológiai vizsgálat legfontosabb része az érzésvizsgálat. A tapintást vattával, a fájdalmat tompa hegyű eszközzel (például egy fogpiszkálóval), a hőérzést változtatható hőmérsékletű tárgyakkal, a vibrációs érzést hangvillával lehet vizsgálni. A fájdalmat skálák segítségével lehet mérni.

Eszközös vizsgálatok: a lézertől a biopsziáig

A különböző műszeres vizsgálatoknak másodlagos a szerepe a neuropátiás fájdalom diagnosztikájában. A kvantitatív érzésvizsgálat (QST) a szabályozható erősségű külső inger által kiváltott érzet értékelésére használt módszer. Növekvő és csökkenő erősségű ingerekkel határozható meg a fájdalom és az érzésküszöb a különböző (tapintás, fájdalom, vibráció, hő) érzéskvalitásokra. A kvantitatív érzésvizsgálat alkalmas lehet a vékony rost neuropátia felismerésére és követésére. Az eljárással azonban másfajta fájdalmakban is találtak eltéréseket, ami a differenciál diagnosztikában való alkalmazását nehezíti.

Léteznek még standard elektrodiagnosztikai vizsgálatok is (pl. elektromiográfia), ám ezek nem minden esetben használhatók. Különleges módszer a lézerrel történő ingerlés hatására kialakuló kiváltott válasz (LEP) technika, amely alkalmas a bőr felszíni rétegeiben elhelyezkedő szabad idegvégződések szelektív stimulálására.

A hagyományos idegbiopszia általában nem alkalmas a fájdalmas neuropátiák diagnosztikájára. A neuropátiás fájdalmakban fontos szerepet játszó vékony idegrostok vizsgálatára egyre gyakrabban használják a "punch" bőrbiopsziát. A vizsgálat során egy speciális bőrlyukasztó segítségével 3 milliméteres bőr darabkát távolítanak el. A szövetmintában mikroszkóp segítségével ellenőrzik a vékony idegrostok sűrűségét. Kóros esetben ez a sűrűség csökken. A módszer kiválóan alkalmazható a diagnosztikában, ráadásul könnyen elvégezhető, ismétlésével pedig a betegség követésére is alkalmas. Sajnos kevés helyen érhető el! Léteznek különböző funkcionális képalkotó vizsgálatok is (fMRI, PET), ám ezek klinikai jelentősége egyelőre csekély.

Az idegi fájdalom elkülönítése a "közönséges" nociceptív fájdalomtól azért fontos, mert a két fájdalom típus kezelése eltérő, a hagyományos fájdalomcsillapítók hatástalanok az idegi eredetű fájdalmakban. A neuropátiás fájdalom azonosítására kiválóan alkalmas a DN4 kérdőív, mely itt található. Ha Ön a hét kérdés közül négyre vagy többre igennel felelt, akkor fájdalma valószínűleg neuropátiás jellegű. Kitöltés után nyomtassa ki a kérdőívet és vigye magával orvosához!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)