-3° - +7°
Kettős front
Kérdések és válaszok

Mi okozhat kézremegést?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A remegés, kézremegés (tremor) akaratlan, ritmusos mozgás, amelyet az izmok ismétlődő összehúzódása és elernyedése vált ki. A kézremegés az esetek többségében nem önálló betegség, hanem számos betegség, állapot tünete, de lehet teljesen ártalmatlan jelenség. Az is lehet, hogy ez egy szorongásos tünet. A pontos diagnózis felállításához és a tremor hatékony gyógyításához a társuló tünetekre kell figyelnünk.
Az alkohol- vagy drogmegvonás, gyógyszerek, élvezeti szerek által okozott tremor esetei - szerencsés esetben - már a kórelőzmény felvételekor valószínűsíthetők. Máskor laboratóriumi (például májfunkciós) vizsgálatok fedik fel az igazságot. A kábítószerek is kimutathatók a vérből, kiürülési idejük akár heteket is igénybe vehet.
A dominánsan öröklődő, ritkán előforduló, ismeretlen eredetű (esszenciális) tremor már kisgyermekkorban megmutatkozik, stressz hatására fokozódik. A kórelőzmény felvételekor számba kell venni a tremort leggyakrabban kiváltó gyógyszereket (élvezeti szerek a koffein, egyes pszichiátriában alkalmazott szerek).

Cikkek