Kérdések és válaszok

Kisfiamnak oxigényhiányos jobb oldali, minimális bénulása van. Ha szülnék egy babát, levetetnénk a köldökzsinórvért és megkapná a kisfiam, akkor meggyógyulhatna?

A teljes gyógyulást nem lehetne garantálni, de javulást el lehetne érni. Ennek egyik feltétele, hogy a levett minta szövettípusilag feleljen meg, tehát a két gyermek között legyen nagymértékű HLA azonosság. Erre az esély testvérek között 25-75 százalék. A másik feltétel, hogy találjanak olyan intézményt, ahol az ilyen jellegű betegséget össejtekkel kezelik.

Fél éve nem tudok aludni a lábaimban lévő izom-idegrángások miatt, pedig nagyon álmos vagyok, de kénytelen vagyok egész éjszaka sétálgatni. Nappal persze nagyon álmos vagyok. Már félek az éjszakától, mert egy-két órai alvás után - hogy a férjemet ne zavarjam - megyek át a másik szobába sétálgatni. Mitől lehet ez a probléma?

A leírtak az RLS - Restless Leg Syndrome, nyugtalan láb szindróma - tünetei. Belgyógyászati vagy pszichés, illetve neurológiai betegséggel is összefügghetnek, de lehet ún. önálló kórkép. Kivizsgálás szükséges, speciális gyógyszere van.

Arcüreggyulladással kezeltek két évig, számtalan antibiotikumot szedettek be velem. Egy hete derült ki, hogy arcidegfájdalmam van, a kapott gyógyszert nem bírom szedni, mert nagyon érzékeny a májam tőle. Két éve Epstein-Barr-vírusom volt, amitől az LDH-értékem volt magasabb, és azóta is érzékeny a májam körül. Az ultrahang negatív és a vérképem is negatív lett.

Az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) nagyon kellemetlen fájdalom, bár az egyes rohamok a legtöbb esetben csak pár másodpercesek. Ha a kapott gyógyszer nem vált be, vannak más lehetőségek a fájdalom megelőzésére, ezek azonban csak receptre kaphatóak, a többségük felírásához neurológiai javaslatra van szükség. Ezért azt tanácsolom, forduljon neurológiai szakrendeléshez.

Az ujjaim végei elfehérednek, különösen a jobb kezemen. Úgy veszem észre, ez akkor jelentkezik, ha feszültebb vagyok, vagy hideg hatására. Hideg, fehér, lilás lesz, mintha nem lenne benne élet. Forró víz vagy sok dörzsölés hatására először vörös lila lesz, utána normális. Mindkét esetben fáj is. 60 éves vagyok, és nagy gyakorisággal fordul elő. Lányomnál (33 éves) is előfordult már. Szeretném tudni, hogy ez betegség-e, ha igen, mi a teendő?

Igen betegség. Az ujjak vegetatív beidegzési zavaráról van szó, ami összefügg a szervezet salakosodásával is. Ezért salaktalanító kúrát szoktam csináltatni a betegeimmel, immunerősítést és értréninget. Előtte mindenképpen szükséges egy személyes vizsgálat, hogy egyéb tényezőket is kideríthessünk. Lehet rajta javítani.

11 éves kislányom 3 éves kora óta ciklikus hányás szindrómában szenved. Egyes orvosok szerint a pubertás korral kinövi, mások szerint nem. Szédüléssel, mostanában pedig inkább migrénes fejfájással kezdődik, utána 20-25 percen belül profuz hányás lép fel. Ilyenkor hamar kórházba kerül, de így is előfordul, hogy mire odaérünk a kórházba és mire infúziót kötnek be, addigra közepesen vagy enyhén kiszáradt. Pszichiátriára és pszichológushoz is mentünk, de nem javult az állapota. 2-3 havonta jelentkezik ez a tünetegyüttes. 1 héttel előtte agresszív, fáradékony, étvágytalan, magatartási problémák lépnek fel, de van olyan is, amikor semmit sem észlelünk (a tünetek váratlanul jelennek meg). CT-vizsgálatot és terheléses EEG-t is végeztek , de minden normális volt. Tanulási nehézségekkel küzd, tejcukor és gyümölcscukor érzékenysége is van, amit diétával kezelünk. Szorongásoldókat kapott, de most abbahagyatták vele. Hogy lehet ezt kezelni? Tényleg kinőheti a betegségét?

A ciklikus hányás szindróma elsősorban a kisgyermekeket érinti, valóban ki lehet nőni. Később a ciklikus hányás szindróma megszűnte után gyakran alakul ki migrén, ami szintén járhat erős és makacs hányásokkal. Jelenleg tehát a fejfájás kezdődik hamarabb (migrénre utaló fény-, hangérzékenységgel), ehhez társul a hányás. Így utólag nem gondolom, hogy várható lett volna pszichiátriai kezeléstől bármiféle javulás, ez ugyanis nem egy pszichiátriai betegség (elképzelhető persze, hogy a pszichiáter ill. pszichológus segítségére a levelében említett tanulási nehézség miatt volt szükség). Ha valakinek 2-3 havonta alakul ki hasonló panasza, akkor a rendszeres, mindennapos gyógyszerszedés létjogosultsága szerintem megkérdőjelezhető. Elsősorban arra kellene törekedni, hogy a kezdődő panaszokat idejekorán felismerjék (írta, hogy már napokkal előtte vannak előjelek), és idejekorán kezeljék. Azt javaslom, forduljon ismét gyermek neurológushoz. Javaslom a SOTE I. Gyermekklinikán szakvéleményt kérni.

Ha köhögnöm kell, akkor a gerincemből a jobb csípőbe lesugárzó fájdalmat érzek, és a farokcsontban is érzem a fájdalmat. Mi az oka?

A köhögéskor észlelt lesugárzó fájdalom valószínűleg az egyik ideggyök nyomásából származik, ilyenkor mielőbbi neurológiai vizsgálatot szoktunk javasolni, és a vizsgáló orvos tudja eldönteni, hogyan tovább.

Mitől alakul ki a Parkinson-kór? 37 évesen állapították meg nálam. Ez lehetséges?

A Parkinson-kór egyes idegsejt-csoportok pusztulása miatt kialakuló betegség. Általában idősebb korban kezdődik, de lehet valakinek 37 éves korában is. A tünetek kezdetben legtöbbször féloldaliak. A kivizsgálás, kezelés neurológus feladata, ő tudja ezt a betegséget több, részben hasonló tünettel járó betegségtől elkülöníteni. Kérem, mielőbb keresse fel a neurológiai szakrendelőt, ill. ha ott nem kapna választ a kérdéseire, valamelyik Parkinson-kórra specializált ambulanciát.

A kisfiamnál 4 hónapja állapították meg az epilepsziát. Minden előzmény nélkül egy napon ötször volt rohama, amik 2 percig tartottak és szájlilulással és légzéskihagyással zajlottak le. Ötféle gyógyszerváltáson vagyunk azóta túl, és jelenleg is rohamai vannak. Az MRI- vizsgálat alapján nem mutattak ki epilepsziát, de a mért EEG-kapcsán kimutatott rohamok, amik korábban csak alvás alatt jöttek elő, diagnosztizálták a betegséget. Jelenleg a rohamok már ébrenlétkor is jelentkezett. Ezért az orvosunk újabb gyógyszerváltást javasolt. Van ennek értelme? El vagyunk keseredve. A kisfiam csak 4 éves.

Gyermekét mindenképpen a gyermek-epilepsziában jártas neurológiai osztályok valamelyikén, az egyetemi gyermekklinikákon: Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs, illetve Budapesten a Bethesda Kórházban, a Budai Gyermekkórházban lenne érdemes gondozásba venni. A leírás alapján valóban epilepsziás, ahogy leírja az EEG-t, az is emellett szól. Az MRI nem az epilepszia eldöntésére használják, hanem arra, hogy megnézzék, van-e valamilyen kimutatható agyi károsodás, ami magyarázhatja (a kisgyermekkorban kezdődő epilepsziák jelentős részénél nincs). A kezelőorvos nyilván úgy ítélte meg - a gyakori rohamok miatt, gondolom -, hogy gyógyszerváltás kell. Nem feltétlenül a gyógyszerek adása változtatta meg a rohamok jellegét. MIvel már az ötödik gyógyszert próbálják ki, ha ez nem hatna, valószínűleg több gyógyszer együttes adását fogják javasolni. Megértem, hogy nagy terhet jelent önöknek ez a betegség, ezért javaslom, hogy - ha eddig nem tették volna meg - a fenti intézmények valamelyikéhez forduljanak.

Cikkek