0° - +12°
Kettős front

Már fiatalon kezdődik a hanyatlás

Világszerte közel hárommillió ember játszott a Sea Hero Quest nevű mobiltelefonos játékkal, és ezzel részt vett a világ eddigi legnagyobb demenciát célzó kutatásában. A néhány percnyi játékkal több évtizednyi kutatómunkát váltottak ki a felhasználók.

Mivel az életkorral együtt az agyi idegsejtek száma is folyamatosan csökken, sok idős ember tapasztalhatja, hogy a korral szellemileg kissé belassul. Ez a felidéző működések csökkenésével jár, többet kell például törni a fejüket egy névért vagy telefonszámért. A demenciával járó, gyors értelmi hanyatlás azonban nem a korral járó, természetes folyamat - bár kialakulásának esélye az életkorral nő -, hanem betegség. Megértésén évtizedek óta dolgoznak kutatók, de egy közelmúltban publikált telefonos applikációnak köszönhetően óriási előrelépés történt a betegség hatásainak feltérképezésében. 

Szörnyek etetésével ismerhetjük ki a demenciát

Ademenciavoltaképp egy tünetegyüttest takar, amely az emlékezetromlással, az agykérgi működések zavarával (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara), az ítélőképesség hanyatlásával és személyiségváltozással is jár. Korábban már kimutatták, hogy a demencia okozta leépülés nagyobb arányban érinti az agy tájékozódási képességekért felelős területeit, mint az emlékezetért felelőset. Első tüneteként ezért nem a memóriában, hanem a térbeli tájékozódásban figyelhető meg zavar. Ennek szellemében indította el a Deutsche Telekom és a brit University College London a Sea Hero Quest nevű mobiltelefonos alkalmazást, amellyel játékos módon segítheti bárki a demencia kutatását.

A demencia hátterében sok esetben szélütés, trauma, agyvelőgyulladás vagy hosszan tartó krónikus betegség áll, amelynek szövődményei mentális hanyatláshoz vezetnek. Kialakulásáról, kezeléséről és a lehetséges szövődményekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Etesd meg a tengeri szörnyet, navigálj el egy kis hajót a jéghegyek között - a Sea Hero Quest nevű telefonos játék feladatai első ránézésre banálisan egyszerűek. Sokkal több van azonban mögötte, mint elsőre gondolnánk, a program ugyanis arra késztet minket, hogy alapvető tájékozódási képességünket hasznosítsuk a pályák megoldásához. Mindeközben a program figyeli, hogy milyen módon oldunk meg egy-egy problémát, mennyi időt vesz igénybe a küldetések teljesítése, és mennyire ismerjük ki magunkat a virtuális jéghegyek labirintusában. Minderről adatokat küld a londoni egyetem munkatársainak, akik így rengeteg munkát spórolnak meg.

Fiatal felnőttkorunktól kezdődik a hanyatlás

A Sea Hero Quest mobiljátékkal a világon közel 3 millió ember játszott eddig. A magyar felhasználók átlagon felül vették ki a részüket: több mint 152 ezer letöltéssel járultak hozzá a globális eredményhez, ami a lakosság arányait tekintve kiemelkedően jó adat. Az adatok még mindig érkeznek, és feldolgozásuk valószínűleg hosszú éveket vesz majd igénybe, az applikáció azonban már most is óriási áttörést hozott.

A játékkal korábban felismerhetővé válik a demencia
A játékkal korábban felismerhetővé válik a demencia

Az elemzésből származó első adatokból kitűnik, hogy a tájékozódóképesség nemcsak idősebb embereknél kezd romlani, hanem már korai felnőttkortól kezdve (a mintavétel 19 éves kortól indul) hanyatlásnak indul. A lejtmenet tovább folytatódik az élet során, amit a játék eredményei is tükröznek: például a 19 évesek esetén 74 százalékos volt a valószínűsége, hogy elérik a végcélt, míg a 75 évesek körében ez lecsökkent 46 százalékra. Ez a hanyatlási görbe éles ellentétben van a korábban, kisebb mintavétellel (mintegy 100 fővel) lefolytatott vizsgálatok eredményével, amely arra utalt, hogy a hanyatlás csak későbbi életszakaszban várható.

Összesen 193 országból érkeztek be adatok, melyek szerint a skandináv régióban sokkal jobb az emberek tájékozódóképessége - Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia kiemelkedően jól teljesített a játékban. A két nem között is jelentős különbségeket figyeltek meg, a férfiak és nők különböző térbeli tájékozódási stratégiákat használtak a feladat teljesítése során.

Két perc játék ötórányi kutatást ér

Következő lépésként a virtuális valóságba lépve segíthetik a felhasználók a demenciakutatást. "Míg a Sea Hero Quest mobilalkalmazás eddig példátlan volumenű adatkészletet adott a kezünkbe, amely segítségével a térbeli tájékozódási képességet gyakorlatilag a teljes populáció szintjén vizsgálhattuk, a VR-játék alkalmas rá, hogy az előbbiekre építve a tudatküszöb alatti emberi reakciókat a korábbiaknál jóval precízebben mérjük" - magyarázta Dr. Hugo Spiers, a londoni University College professzora. A szakértők szerint ha valaki mindössze 2 percig játszik a Sea Hero Quest VR játékkal, akkor 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál. Aki otthon is rendelkezik VR-szemüveggel, ingyenesen letöltheti az alkalmazást, aki viszont nem, Budapesten például a WestEnd bevásárlóközpontban kipróbálhatja.


A tudósok már dolgoznak, hogy a mobiljátékot klinikai környezetben is alkalmazhatóvá tegyék. Segítségével ugyanis már jóval korábban felismerhetik és kezelhetik a betegséget, ami hosszú, egészségben megélt évekkel gazdagíthatja a páciensek életét.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag