Leépülhetünk a szorongásgátlóktól?

Egy francia kutatás szerint a szorongásgátló gyógyszerek egy bizonyos csoportját szedő idősebb emberek a demencia fokozott kockázatának lehetnek kitéve.

A British Medical Journal legutóbbi számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy azokban a vizsgált 65 éven felüli felnőttekben, akik benzodiazepineket szedtek, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia 15 év alatt, mint azokban, akik nem szedtek ilyen gyógyszert. A benzodiazepineket gyakran alkalmazzák a szorongás és alvászavarok kezelésében. Az eredmények akkor is igaznak bizonyultak, amikor a demencia kockázatát befolyásoló egyéb tényezőket, például az életkort, a nemet, a diabéteszt és a demencia korai jeleit is számításba vették.
Bár a kutatók hangsúlyozták, hogy a kimutatott összefüggés nem utal ok-okozati kapcsolatra a gyógyszercsoport és a demencia között, az eredmény újfent alátámasztja azokat a korábbi kutatásokat, amelyek a benzodiazepinek és a demencia összefüggéseit vizsgálták. A gyógyszerek alkalmazását egyéb súlyos eseményekkel, például az esésekkel is összefüggésbe hozták.

"A benzodiazepinek széles körű alkalmazását és a gyógyszerosztály lehetséges mellékhatásainak előfordulását figyelembe véve az általános népesség körében, óva intünk a gyógyszerek meggondolatlan felhasználásától" - figyelmeztetnek a kutatók. A szóban forgó gyógyszerek alkalmazását éppen ezért lehetőség szerint néhány hétre kell korlátozni.A kutatásban ezer idős francia személyt vizsgáltak, akik a megfigyelés kezdetén nem szenvedtek demenciában, és nem szedtek benzodiazepineket. Az elemzés első öt évében 95 résztvevő kezdett valamilyen benzodiazepint szedni. Tizenöt év múlva 253 demenciás esetet erősítettek meg, harmincat a benzodiazepin-fogyasztók körében, és kétszázhuszonhármat a gyógyszert nem szedők között. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszert szedőkben a demencia éves aránya százból 4,8 eset, a gyógyszert nem szedőkben pedig százból 3,2 eset.

A kutatók hozzátették, további kutatásokkal kell kimutatni azt, hogy a gyógyszerek fiatalabbakban is összefüggésben állnak-e a demenciával, továbbá hogy a gyógyszer dózisa befolyásolja-e a kockázatot.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag