Hogyan működik a memóriánk munka közben?

A Helsinki Egyetem Idegtudományi Központjának kutatási projektje fényt derített az emberi agy vizuális ingereinek memórianyomát fenntartó idegi mechanizmusokra. Az eredmények szerint a munkamemória fenntartása összefügg a neuronok szinkronizálásával, mely elősegíti az agy különböző részei közti kommunikációt. Az agyi területek interakcióinak alapján még az is lehetséges, hogy előrejelezzék az illető egyéni munkamemória-kapacitását.

Az eredmények múlt héten jelentek meg a PNAS folyóirat online változatában. Egy átlagos ember munkamemóriája csak három vagy négy dolgot képes egyszerre megtartani. A munkamemóriát fenntartó agyi területek jól ismertek, de kevés információ áll rendelkezésre arról, miként lépnek interakcióba ezek a területek.

A kutatócsoport, melyet Satu és Matias Palva vezetett, feltérképezte a munkamemóriával kapcsolatos feladatokat végző emberek agyát mágneses- és elektroencephalográfiával (MEG és EEG). Ezen felül kifejlesztettek egy új módszert az MEG és EEG adatok használatához, az agykéreg különböző területei közti gyors neuronális interakciók hálózatának beazonosítása céljából. Ezzel az új megközelítéssel lehetségessé vált, hogy millimásodperces pontossággal kimutassák az agyi területeken kialakuló funkcionális hálózatokat. A tanulmány során a kutatók feltérképeztek csaknem négymilliárd különböző idegi interakciót. Különösen érdekelte őket az agy különböző részei közti ritmikus interakció. A vizsgált személy különböző agyi területeinek ritmikus aktivitása átmenetileg szinkronizálódott miközben fenntartotta a vizuális ingerek munkamemóriáját. Az eredmények felfedték, hogy a különböző agyi területek neuronális aktivitásának szinkronizálása kapcsolatban van a munkamemória fenntartásával és annak tartalmával egyaránt. 

A tanulmány felfedett sok specializálódott, funkcióspecifikus hálózatot és a közöttük levő interakciókat. Központi szerepet játszott az a hálózat, mely a frontális és fali lebeny különböző területeit foglalja magában. Ezek a területek felelősek a cselekvésekért és a figyelem koordinálásáért. A halántéklebeny hálózatai másfelől kezelik és fenntartják a vizuális ingerrel kapcsolatos szenzoros információkat.

A munkamemória és a figyelem az észlelésünk és a tudatosságunk sarokköve. A mögöttük rejlő neuronális mechanizmusok felhasználhatók például az Alzheimer-kór, az elbutulás, a skizofrénia, az észlelési- és tanulási zavarok, az autizmus és más agyi betegségek diagnosztizálásában és kezelésében.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag