Egy orvos ne legyen tetovált és ne viseljen testékszert!

A JAMA Internal Medicine legfrissebb számában megjelent beszámoló szerint az intenzív osztályon kezelt betegek családtagjaira jobb benyomást tesznek azok az orvosok, akik nem teszik közszemlére testékszereiket vagy tetoválásukat.

A kutatók azt írják, hogy az intenzíven nagy a tét, a betegeknek azonban általában nincs előzetes kapcsolata orvosukkal. "A bizalmat nagyon rövid idő alatt kell elnyerniük az orvosoknak" - állítják a szerzők. A súlyos betegek hozzátartozóinak pedig gyakran aktív szerepet kell vállalniuk a döntéshozásban.
A közvélemény-kutatáshoz a kutatók 337 hozzátartozót kérdeztek meg az orvosok öltözetéről a kanadai Calgary három intenzív osztályán 2010 novembere és 2011 októbere között. A rokonoknak egy ötpontos skálán kellett értékelniük 10 tényező jelentőségét az ott dolgozó orvosokkal kapcsolatban. Ezek a tényezők a következők voltak: életkor, nem, rassz, ápoltság, testékszer az arcon, látható tetoválás, munkaruházat, fehér köpeny, látható névtábla és általános első benyomás. Arra is megkérték a résztvevőket, hogy a mutatott fényképek közül válasszák ki a legjobb orvost.

A testékszer és a tetoválás kiveri a biztosítékot

A megkérdezettek 73 százalékának a látható névtábla fontos volt az első találkozáskor. Hatvanöt százalék állította, hogy az ápoltság kulcsfontosságú, 59 százaléknak pedig a munkaruházat fontos. A hozzátartozók körülbelül egyharmada tartotta fontosnak, hogy ne legyen az orvoson látható tetoválás és testékszer. Az életkor a megkérdezettek 10 százalékának, a rassz és a nem pedig mindössze 3 százaléknak számított fontosnak.

A fehér köpenyben jobban bízunk

A fényképek megtekintésekor a résztvevők több mint fele választott olyan orvost, aki fehér köpenyt és hagyományos öltözéket viselt. Csupán 13 százalék választott legjobb orvosként olyat, aki öltönyt, 11 százalék pedig olyat, aki hétköznapi ruházatot hordott.

A fehér köpeny erőteljes preferálása a szerzők szerint azt sugallja, hogy az intenzív osztályon fekvő betegek hozzátartozói szívesebben látják az orvosokat orvosi "egyenruhában". Bár a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a családok elfogadják a hétköznapi öltözetű orvosokat az akut ellátásban, a mostani eredmények azt bizonyítják, hogy annak ellenére, hogy a hozzátartozók nem fejezik ki preferenciájukat az orvosok ruházatát illetően, tudat alatt társítások alakulnak ki a jól ismert orvosi uniformissal. "Az orvosoknak tehát érdemes figyelembe venniük, hogy öltözködésük valóban befolyásolhatja a hozzátartozókkal kialakított kapcsolatot és a rokonok bizalmát.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag