Az epilepszia diagnózisa

Az epilepszia a lakosság számottevő részét érintő betegség, aminek megjelenési formája lehet egészen enyhe tudatzavar, de akár intenzív, a teljes testre kiterjedő görcsös roham és eszméletvesztés is.

A betegség főként a gyermekeket és az időseket érinti, de tulajdonképpen bármilyen korban kialakulhat. Sok esetben az epilepszia nem produkál észrevehető tüneteket, a beteg időnként csak a semmibe réved, amit például a gyerekek esetében gyakran tekintenek egyszerű álmodozásnak.
A komolyabb roham, ami görcsös rángatózással jár, már feltűnőbb, de akkor sem biztos, hogy epilepsziáról van szó.
Mivel az epilepszia az agyban lévő neurotranszmitterek nem megfelelő működésével jár, a diagnózishoz természetesen ennek a fontos szervnek a vizsgálatára van szükség.

Első lépésként elektro-enkefalográfiával az agyban lévő kóros elektromos tevékenységet vizsgálják. Azonban egészen gyakran, az esetek 10 százalékában a beteg EEG eredménye nem mutat semmilyen elváltozást.
Mivel a nem megfelelő agyi tevékenységek leginkább a rohamok alatt vizsgálhatóak, nem ritka, hogy az epilepszia-gyanús beteg agyhullámait hosszabb időn keresztül figyelik a fejre helyezett elektródák segítségével. Erre sok esetben alvás közben kerül sor.
Az epilepszia diagnózisához természetesen az agyat vizsgálják

Az epilepszia diagnózisához természetesen az agyat vizsgálják

Mivel az epilepsziás roham kialakulásának nincs menetrendje, sem előjelei, az orvosok időnként megpróbálják mesterségesen kiváltani a rohamot, hogy megfigyelhessék a beteg agyhullámait. Ezeket bizonyos ingerekkel, például villogó fénnyel tudják elérni, természetesen ellenőrzött körülmények között.
Az orvostudomány fejlődésével az epilepszia vizsgálata is sokat fejlődött, olyan korszerű számítógépes rétegvizsgálatok vagy nukleáris mágneses rezonanciavizsgálatok állnak rendelkezésre, amikkel az agy kóros elváltozásai nagy pontossággal megállapíthatóak.

Az epilepszia az idegrendszer betegsége, amely görccsel kísért vagy görcs nélkül jelentkező rohamok egymás után következő megnyilvánulásaiból áll. Mit kell tudni még erről a betegségről?

Ezzel azonban a diagnózis nem ér véget, hiszen többféle epilepszia típus létezik, ezért az orvosoknak pontosan meg kell határozniuk a betegség mibenlétét. Ehhez gyakorta veszik igénybe a családtagok, barátok, a beteg környezetében élők segítségét, mivel maga a páciens többnyire nem emlékszik vissza a rohamokra, így le sem tudja írni azokat.
Ha sikerül megállapítani, milyen típusú epilepsziáról van szó, akkor el lehet kezdeni az orvosi kezelést, ami sok esetben csak a megfelelő gyógyszerek adagolását jelenti, ezek lehetnek képesek csökkenteni az epilepsziás rohamok számát és azok súlyosságát.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős marad az ég, az északi tájakon növekedhet és vastagodhat meg a fátyolfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag