A tulipánok ereje

1997-ben a WHO április 11-ét a Parkinson-betegek világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet arra a több mint 6 millió emberre, akik a világon együttélnek ezzel a betegséggel. A világnapon az érintettek tulipánültetéssel emlékeznek meg a kórról.

Világnapon virágnap

Hazánkban a Parkinson-betegek száma kb. 20000-re tehető. Őket képviseli a Delta Parkinson Egyesület, mely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A világnap alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykertben virágültetéssel emlékeznek meg erről az idegrendszeri betegségről, míg Pécsett egy egész napos konferencia került megrendezésre, melyen részt vett Prof. Dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudomány Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója. Mindkét eseményre elfogadta a meghívást Müller Katalin és ifj. Papp László is.

Mindent a betegekért

A World Parkinson's Disease Day - vagyis a Parkinson-betegek Világnapja - James Parkinson, angol háziorvos születésnapjára esik. Ő volt, aki elsőként írta le a Parkinson-kór tüneteit. Így minden évben április 11-én emlékeznek meg az érintettekről. A hazai betegeket segítő Delta Parkinson Egyesület 10 éve azon igyekszik, hogy a hozzájuk fordulóknak megadhasson minden emberi és szakmai segítséget. Mivel ez a neurológiai betegség a tudomány mai állása szerint még nem gyógyítható, kezelésében szinte elengedhetetlen a gyógyszeres terápia alkalmazása. A kezelés eredményességét tekintve a folyamatos mozgásterápián túl szükséges a betegek lelkiállapotának gondozása is. Ebben jelent nagy segítséget a sorstársi közösség ereje, a közös programok, foglalkozások, és nem utolsó sorban a család odafigyelése, szerető gondoskodása.

A virágültetés szimbóluma

Április 11-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben az egyesület betegei egy-egy virág elültetésével kívánták szemléltetni a Parkinson-kórral vívott küzdelmüket. A virág elültetéséhez szükséges finom mozdulatok számukra óriási nehézséget jelentenek, mégis megpróbálták, hiszen bizonyítani akartak. Tavaly az egyesület kezdeményezésére indult a "Fogom a kezed" pályázat, melyet az Európai Parkinson Szövetség (EPDA) is elismerésében részesített. 2008 folyamán programsorozat keretében látogatnak el a vidéki nagyvárosokba, hogy az ottani betegtársakkal találkozzanak, és ellássák őket aktuális és hasznos tanácsokkal, információkkal.

Rendezvénysorozat az érintettekért

ifj. Papp László

A rendezvénysorozathoz csatlakozott Müller Katalin, aki már tavaly is aktívan részt vett az egyesület munkájában, gondoskodott a tagok mozgásterápiájáról, illetve részt vett a pályázatok elbírálásában is. Új segítője a "csapatnak" ifj. Papp László, egykori legendás ökölvívó bajnokunk fia, aki a családtag nézőpontjából beszél a Parkinson-kórról.
Április 12-én Pécsett a Palatinus Hotelben világnapi szimpózium került megrendezésre. Itt elismert neurológusok és szakemberek tájékoztatták a résztvevőket a Parkinson-kór kezelésének lehetőségeiről, legújabb módjairól.
A betegek és családtagjaik tájékozódhattak többek között arról is, hogy a kezelés során az első lépés az agy dopamin-szintjének emelése, melynek érdekében levodopa kezelést alkalmaznak. (Mivel maga a dopamin nem jut be az agyba, levodopa formában adagolják amely be tud lépni az agyba és ott dopaminná alakul.) Ez néhány évig tünetmentességet eredményez, de a hatásrövidülés (wearing off) bekövetkezésekor egyre gyakrabban és egyre nagyobb dózisban szükséges a gyógyszer bevétele. Ekkor az állapot szinten tartásához levodopa és enzimgátlók segítségére van szükség. A Parkinson-kórral kapcsolatos kutatások még ma is folynak, a tavalyi évben orvosi Nobel-díj is született a betegség legújabb kezelési eredményei kapcsán.

Forrás:
A "Fogom a kezed" Alapítvány sajtóanyaga

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában kissé felhős lesz az ég, de nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag