Kérdések és válaszok

22 hetes terhes vagyok és van 2 gyermekem: 4 és 6 évesek. A H1N1 körüli vakcina körüli cirkusz miatt nem szívesen oltanám be őket, sem magamat. Kell tartanom az influenza szövődményeitől?

Terhesség esetén az influenza elleni védőoltásnak az lehet a veszélye, hogy lázat okoz (bár ez nagyon ritkán fordul elő), és a láz következtében a magzaton fejlődési rendellenesség jöhet létre. Ugyanilyen veszéllyel jár, ha a várandós anyuka az influenzás megbetegedés miatt lázasodik be, tehát a lázat kell mindenképpen kikerülni. Ezért az a tanácsom, hogy a várandós anyukát ne oltsák be, de a családban mindenki más (a két gyerek is) kapja meg az influenza elleni oltást. Ezzel megelőzhető, hogy ők influenzásak legyenek és megfertőzzék az anyukát. Ha elér Magyarországra az influenza járvány, a várandós anyuka ugyanezen okból ne menjen emberek közé, különösen olyan helyre ne, ahol sokan vannak.

4 hetes terhes vagyok. Ajánlatos-e az influenza elleni védőoltást ilyenkor beadni? Nincsenek kockázatok a babára és az anyukára?

A babára nézve semmilyen kockázattal nem kell számolni. Az anyánál természetesen jelentkezhetnek oltási reakciók és szövődmények. Azt azonban sose felejtse el: az egyik legártalmasabb tényező a magzatra a magas láz. Ez súlyos anatómiai és funkcionális idegrendszeri károsodást okoz. Ennek elkerülésére a védőoltás csekélyke áldozat. Az oltás és a magas láz kockázata között sok nagyságrend a különbség.

Három gyermekem van, sok szülővel együtt én is nagyon félek az új típusú influenzától. Sokat olvastam a H1N1 oltásról, de nem merem beoltatni magunkat. Ha a vírusos tüdőgyulladás elleni oltást beadatnánk a gyerekeknek és magunknak is, akkor talán megúszhatjuk a H1N1 szövődményét, a tüdőgyulladást?

A tüdőgyulladás elleni oltás a baktérium okozta és nem a vírus eredetű tüdőgyulladás ellen nyújt védelmet. Az influenza járvány alatt szövődményként jelentkező tüdőgyulladást azonban maga az influenza vírus okozza, így ebből a megfontolásból nem érdemes tüdőgyulladás elleni oltóanyaggal beoltatni sem a felnőtteket, sem a gyermekeket. Ettől függetlenül ez a védőoltás a baktérium okozta tüdőgyulladástól védelmet tud nyújtani (persze, nem 100%-osat). Ilyen tüdőgyulladás elsősorban az idős, legyengült szervezetű, egyéb betegségekkel küszködő embereket és a kisgyermekeket fenyegeti. A H1N1-oltás egészséges gyermekek és felnőttek számára veszélytelen, súlyos szövődményei nagyon ritkák (ilyen pl. a magas láz, emiatt meggondolandó várandós anyukák oltása). Az oltás helyén előfordulhat duzzanat, bőrpír, fájdalom, ezen kívül hőemelkedés, levertség, gyengeség jelentkezhet, de ezek egy-két napon belül megszűnnek. Viszont az oltás megvéd az influenzától, ami lehet súlyos, okozhat egészséges embereken is szövődményt. Tehát azt javaslom, hogy a család felnőtt tagjait és a 3 éven felüli gyerekeket oltassák be (ezzel a be nem oltott kisebb gyerekeket is védik).

9 hónapos, anyatejes baba anyukájaként kaphatok influenza elleni védőoltást?

Persze, sőt ajánlott! A szoptatás semelyik védőoltásnak nem akadálya. Így tudja megvédeni gyermekét is influenza ellen, mert ha maga nem beteg, ő sem lesz az.

Penicilinérzékenyek megkaphatják-e a H1N1 elleni oltást? Úgy hallottam, hogy a penicilinérzékenyeket óvatosabban kell oltani.

A penicillinérzékenység nagyon gyakori, ezért évtizedek óta nem gyártanak olyan oltóanyagot, amiben penicillin vagy olyan antibiotikum lenne, ami keresztallergiát adhat penicillinérzékenyeknél. Az influenzaoltásban sincsenek ilyen antibiotikumok, így nyugodtan megkaphatja.

A fiaim 2,5 évesek és magas tojásallergiát állapítottak meg náluk. Az Ige-érték is 10 ezer feletti. Szerencsére nincs semmilyen tünetük, de tojásmentes étrenden vannak. A gyerekek nem járnak közösségbe, maximum a játszótérre. Az oltást valóban nem lehet beadatni tojásallergiás embereknek?

Az influenza elleni oltásoknál kizárólag az anafilaxiával járó tojásallergia és gyógyszerallergia jelent ellenjavallatot. Az oltóanyag tojásfehérje tartalma 1.3ug/dózis, ami nem jelent allergizáló mennyiséget ételallergia esetén. Javaslom a gyermek oltását.

Hamarosan babát szeretnénk a párommal. Felvegyem-e a H1N1-oltást? Mennyire veszélyes a vírus a terhességre?Elég a pandémiásat vagy a szezonálisat is beadassam akkor? Lehet a kettőt egyszerre vagy teljen el közte valamennyi idő? Az oltás után mennyi időt érdemes várni a teherbeeséssel?

Terhesség előtt egyértelműen javasolt az influenza oltás. A terhesség során a magzat védelmében olyan változások következnek be a terhes immunrendszerében, ami sokkal esendőbbé teszi a különböző fertőzésekkel szemben. Influenza fertőzés esetén egészséges terhesben is nagy a veszélye, hogy életveszélyes állapot alakul ki. Érdemes mind a pandémiás, mind a szezonális oltást felvenni. A különböző influenza vírusok okozta betegségek között - jelenleg - nincs nagy különbség. A különbség csak abban van, hogy nagyobb az esély arra, hogy találkozik a pandémiás vírussal, mint a szezonálissal. A két oltást nyugodtan fel lehet egyszerre venni.

Hamarosan babát szeretnénk a párommal. Felvegyem-e a H1N1-oltást? Mennyire veszélyes a vírus a terhességre? Elég a pandémiásat vagy a szezonálisat is beadassam akkor? Lehet a kettőt egyszerre vagy teljen el közte valamennyi idő? Az oltás után mennyi időt érdemes várni a teherbeeséssel?

A H1N1-vírus különösen veszélyes terhesekre, ugyanis azok immunrendszere a terhesség miatt nem működik megfelelően, így esetleges H1H1-fertőzés esetén komplikációk könnyebben alakulnak ki. Az oltás felvétele 14 hetesnél idősebb terhességben indokolt. Nincs ellenjavallata annak, hogy a két oltást (szezonális és új influenza elleni) együtt kapja meg. Nincs arra vonatkozó adat, hogy a teherbeeséssel bármennyit is kellene várni az oltások felvétele után. Mivel jelenleg nem terhes, és amennyiben nincs krónikus betegsége, az oltást nem kapja ingyenesen, de patikában megvásárolhatja.

Körülbelül 5 hetes terhes vagyok. Beadassam magamnak a H1N1 elleni oltást? Az orvosom a terhesség 3. hónapja után javasolja.

Mindenképpen adassa be. Az influenzavírus ugyan nem veszélyes a magzatra, de a magas láz igen. Akár nyitott gerincet, agyvelő-koponyahiányt vagy agyvelő-koponyasérvet is okozhat. A kockázat legalább 14%. Ezzel szemben az oltásnak semmilyen magzatkárosító hatása nincs. Az oltás egyetlen szövődménye lehet, hogy nem hat. Ennek várható kockázata 70%. Ezek az ún. szezonális influenzák, melyek ellen külön oltás áll a rendelkezésére. Semmi olyan tényező nincs, ami az oltás ellen szólna.

Cikkek