Még nincs vége a világjárványnak!

A H1N1-influenza elleni védekezést tervező szakértők szerdán arra hívták fel a figyelmet, hogy még nem ért véget a világjárvány, és elutasították azokat a vádakat, melyek szerint jogtalanul befolyásolták volna őket a gyógyszergyártók.

Kijelentéseik az Egészségügyi Világszervezet által felállított független szakértőkből álló bizottság első megbeszélésén hangzottak el. A bizottság azt vizsgálja, helyes volt-e az ENSZ egészségügyi hivatalának az A(H1N1) influenzával kapcsolatos tavalyi nemzetközi reakciója.

Influenza

Influenza

"Nem azért vagyunk itt, hogy védjük vagy vádoljuk a WHO-t. Nem ez a feladatunk. Az a dolgunk, hogy kiderítsük, milyen tanulságokat lehet levonni a reakció javítása érdekében" - nyilatkozta a bizottság elnöke, Harvey Fineberg, a washingtoni Orvostudományi Intézet professzora.

John Mackenzie, a WHO influenza és világjárvány-riasztásokkal kapcsolatos tanácsadó testületének vezetője a bizottság előtt elmondta, hogy a riadót nem lehetett lefújni a járvány a déli féltekén várható második hulláma előtt. A WHO Sürgősségi Bizottságának ausztrál elnöke közölte, várakozva figyeli, hogyan alakul az A(H1N1) helyzete a déli félteke hagyományos őszi és téli influenzás időszakában a következő hónapokban.

"Nem hiszem, hogy egyelőre lefújnánk a közegészségügyi riadókészültséget" - nyilatkozta Mackenzie. "Amíg nem vagyunk biztosak, nem mérsékelhetjük a készültségi szintet."

Az általa vezetett testület kulcsszerepet játszott abban, hogy nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet és különböző riasztási szinteket hirdettek az új vírus miatt. A szervezet többek között világjárványt is hirdetett. A testület várhatóan a következő két-három hétben ül össze újra. Mackenzie korábban nem ismert tényeket ismertetett meg a rendkívül bizalmasan működő testület döntéshozatalával kapcsolatban 2009. április 24 óta. Beszámolt arról, hogy a riasztási szint emelésére tett javaslatokat és a világjárvány státusz fenntartását gyakran "heves vitákat követően", egyöntetű szavazással fogadták el. A döntéseket szinte szó szerint követte Margaret Chan, a WHO főigazgatója is.

A felülvizsgálati bizottság vizsgálatát az indokolta, hogy a bizonyítékok alapján az A(H1N1) influenza az északi féltekén az influenzás időszak végén visszahúzódott, és a halálozás és a megbetegedések tekintetében sokan kételkednek súlyosságában.

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama
Mackenzie, akinek munkáját szintén górcső alá veszik, kitart amellett, hogy a vírus egyértelműen ugyanolyan súlyos, mint azok, amelyek az 1957-es és az 1968-as pandémiákat okozták, azzal a különös jellegzetességgel, hogy a fiatalokra és a terhes nőkre veszélyesebbnek bizonyult, mint az idős emberekre.

A 29 tagú vizsgálóbizottság első ülésén a járvány súlyossága, a gazdag és szegény országokban adott reakciók egyenlősége, és az influenzával kapcsolatos kommunikáció állt a tárgyalások középpontjában. A főszereplőket arról is megkérdezték, milyen befolyással bírt a gyógyszeripar a speciális tömeges védőoltás szükségességének meghatározásában.

A WHO védőoltásokkal kapcsolatos tanácsadó testületének vezetője szerint "aprólékos gondot" fordítottak arra, hogy elkerüljék az érdekellentéteket. David Salisbury, a védőoltással kapcsolatos Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) vezetője szerint a testület tagjait átvilágították, és az A(H1N1) oltóanyagot illető eljárásokban nem jelentettek érdekellentétet. A SAGE tavaly döntő jelentőségű tanáccsal látta el Chant azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e speciális oltóanyagot előállítani a vírus ellen, és milyenek az oltóanyag-igények. A brit Salisbury elmondta, hogy a gyógyszergyártókat is meghívták, hogy részt vegyenek az oltóanyag-gyártási kapacitásról szóló tárgyalásokban.

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon

"Tudomásom szerint az iparág nem tett mást, mint tudományos információval látott el bennünket" - tette hozzá. "Egyetlen-egyszer sem fordult elő, hogy befolyásolni próbáltak az általunk kiadott javaslatokat, vagy a kiadott javaslatok tartalmát." Mackenzie azt is kiemelte, hogy az általa vezetett testület tagjaival és munkájával kapcsolatos titkolózással csupán a kereskedelmi, illetve állami nyomás ellen kívánják megvédeni őket.

A vizsgálóbizottság következő ülését várhatóan június és szeptember utolsó hetében tartják. A köztes időben az Interneten keresztül folytatnak levelezést az ügyben. A bizottság szándékait tartalmazó előzetes jelentést a WHO éves közgyűlésén teszik közzé a jövő hónapban.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció, videó: HáziPatika.com

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag