Itthon is megjelent az influenza és a koronavírus hibrid fertőzése

Egy magyarországi laborban is azonosították az úgynevezett "fluronát", vagyis a koronavírus és az influenza kettős fertőzését.

Néhány napja adták hírül, hogy egy új betegségegyüttest találtak Izraelben, ami egyesíti magában a koronavírust és az influenzát. A "fluronának" elkeresztelt tünetegyüttes azonban nem csak ott alakult ki, hiszen a magyar Neumann Labs az elmúlt hetekben itthon már két esetben is azonosította a koronavírus és az influenza kettős fertőzését. A diagnosztikai labor közleményében arról tájékoztat: mostantól a náluk vizsgált pozitív teszteken a vizsgálat árának keretében minden COVID-19 PCR teszt mellett ingyen elvégezi az influenza-vizsgálatot is, hogy a beteg tisztában lehessen azzal, pontosan melyik vírust vagy vírusokat kapta el.

Egyszerre is beadható a koronavírus és az influenza elleni oltás Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője szerint egyszerre is beadható a koronavírus és az influenza elleni oltás, nem befolyásolja a hatásfokukat az egybeesés.

Már itthon is az omikron a domináns

Az omikron koronavírus-variáns jelenlétét Magyarországon elsőként igazoló Neumann Labs-ben vizsgált pozitív minták 78 százalékát már a legújabb, Dél-Afrikából származó variáns teszi ki. Az omikron vizsgálatának bevezetése óta összesen 283 esetet azonosítottak a laborban. Az elmúlt két hétben közöttük volt két olyan eset is, amikor az adott betegek szervezetében nem csak az omikront találták meg, hanem az influenzavírust is. A nemzetközi sajtóban "fluronának" elkeresztelt betegségegyüttest két egymástól független esetben is azonosították a Neumann Labs szakemberei. Mindkét beteg fiatal, 30 év alatti - olvasható a közleményben.

Egy magyarországi laboratóriumban is azonosították a koronavírus és az influenza kettős fertőzését. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Egy magyarországi laboratóriumban is azonosították a koronavírus és az influenza kettős fertőzését. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

"Magyarországon elsőként mi vezettük be az influenza és a COVID-19 egyidejű PCR tesztelését, és sajnos azt kell, hogy mondjam, nem véletlenül. A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre. Tömegesen szerencsére eddig ez nem fordult elő, de az már biztos, hogy az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is. Nálunk jelenleg napi 4-5 influenzás esetet találunk, de az influenza-járvány még el sem kezdődött, és az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám is valószínűsíthető" - hangsúlyozza Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Mindez azért is jelenthet problémát, mert a különböző eredetű légúti fertőzések (COVID-19, influenza) tünetei - így például láz, köhögés, fáradtság, ízületifájdalom- nagyon hasonlóak, így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, hogy melyik vírust is kapták el. Sok influenzás diagnosztizálja magát koronavírusosnak és fordítva.

A diagnosztikai labor a náluk vizsgált pozitív teszteken a vizsgálat árának keretében már nem csak azt mutatja ki ingyenesen, hogy az adott illetőt a delta fertőzte-e meg, vagy már az új, omikron vírusvariáns, hanem azt is, hogy influenzás-e - írják a közleményben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)