Így gyógyuljunk gyorsabban a náthából (x)

Már megint meg van fázva? És már megint nincs ideje kifeküdni a bajt? Gyorsabban kéne meggyógyulni, mert sok a munka, vagy éppen indulna a téli vakációra? Van segítség, méghozzá olyan, aminek összetevőit nemcsak évszázadok óta ismerjük, hanem tudományosan is igazolták ezeknek a hatását a vírusok okozta felső légúti fertőzés, a nátha, vagy orvosi nevén grippe leküzdésében.

Nevetségessé válna a munkahelyén, ha pár tüsszögés és egy kis megfázás miatt nem menne be dolgozni? Sokakat kényszerít ez arra, hogy ne fordítsanak figyelmet az egészségük megőrzésére. Minthogy a náthát, a megfázást nem lehet gyógyítani (és nem is kell), tulajdonképpen a megfelelő válasz az, ha szervezetünk védekező rendszerét mozgósítjuk a kórokozók, vagyis a vírusok ellen. És persze az is fontos, hogy a kellemetlen tüneteket kezeljük, enyhítsük.

nátha

Még fontosabb lenne, ha minél többen tudnák: vannak olyan gyógynövények, melyeknek a nátha gyógyulási idejét lerövidítő hatását nem csupán népi tapasztalatok, hanem németországi klinikai vizsgálati eredmények is igazolták. A gyógynövények hasznos hatóanyagait tartalmazó szerek nem "gyógyítanak", hanem szervezetünk védelmi rendszerét mozgósítják úgy, hogy mielőbb le tudjuk küzdeni a fertőzést. Különösen fontos lehet ez a mostani téli, hideg időben, amikor nagyobb a megfázás veszélye, viszont senki nem szeretné hosszú otthoni kúrálással tölteni az idejét, amikor a munka mellett inkább az ünnepekre, a téli vakációra készüléssel szeretnénk foglalkozni.

Régen talán több idő volt az ilyen megfázások kezelésére: amíg az emberek kis falvakban éltek, mezőgazdasággal foglalkoztak, télen nem kellett nagy emberközösségekbe járniuk, és ha mégis megbetegedtek, volt idejük pihenni. Az immunrendszerünket megfázáskor ugyanis így lehet a legjobban mozgósítani arra, hogy csak és kizárólag a vírusok okozta betegség leküzdésére összpontosítson. A modern embernek erre nincs ideje, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne fordulhatna a régi, bevált megoldásokhoz, akár olyanokhoz, amelyeket már az amerikai indiánok is használtak.

A tuja, mint életfa

Ők például a náluk élő tujákat - nyugati tuja, azaz thuja occidentalis - életfának nevezték, és ez nem véletlen. Egy korai felfedező expedíció 1534-ben a kanadai Szent Lőrinc-folyó vidékén rekedt. Tagjai a telet a folyó környékén töltötték, de sokan közülük nem érték meg a következő tavaszt, mert nem jutottak friss zöldségekhez, és egy hiánybetegségben, skorbutban szenvedtek. (Ma már tudjuk: a szervezetükbe nem jutott elég C-vitamin.)

A túlélők is annyira legyengültek, hogy már reményük sem volt a visszatérésre hazájukba. A hosszas nélkülözéstől, a súlyos C-vitamin-hiánytól az ellenálló képességük, vagyis az immunrendszerük is jelentősen meggyengült. Ekkor az expedíció vezetője a helyi indián törzsektől kapott segítséget: a nyugati tuja kérgéből és leveleiből készült főzet, az "életfa" nedve hamarosan regenerálta a betegek szervezetét. (Érdekes, hogy egyes feltételezések szerint a magyar mesékben szereplő életfák is valamilyen örökzöld növényt jelképeznek. Életfát láthatunk 13. századi, páratlanul értékes műemlékünk, a soproni Szent Mihály-templom rotundájának, a Szent Jakab-kápolnának a timpanonján is.) Az indiánok életfája viszont biztosan a nyugati tuja volt. Ennek, ha nem is a kérge, de a fiatal hajtásokból készült kivonata ma is használatos, és valódi gyógyító erővel bír. Ezt klinikai kísérletek is igazolták: a növényi kivonat hasznos anyagai az immunsejtek stimulációjában, erősítésében, "felélénkítésében" játszanak fontos szerepet.

A kasvirág hatásai

Ugyanígy fontos lehet a kasvirág, vagy echinacea is a sikeres kúráláshoz. Az ebben a növényben lévő összetett szénhidrátok, avagy poliszacharidok a szervezetünk úgynevezett "nem-specifikus" immunválaszát segítik a kórokozók ellen. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy a megfázás hátterében nem egyetlen, jól meghatározható vírus, hanem egyidejűleg több különböző vírus áll kiváltó okként. Ezek ellen egy-egy specifikus, egyedi vírusra szabott ellenszer nem lenne hatékony. Ezért - katonai hasonlattal élve - "általános mozgósítást" kell elrendelni a szervezetünkben, hiszen "több frontos támadás" ért minket.

Ezt az általános mozgósítást segíti az Esberitox tablettában lévő kasvirág, a tuják fiatal hajtása és egy harmadik összetevő, a szintén tudományosan igazolt immunerősítő hatásmechanizmussal rendelkező vadindigó kivonata. A vadindigó szárított gyökerében lévő hatóanyagok a fehérvérsejtek bizonyos típusa, az úgynevezett falósejtek aktivitását javítják, ezzel szintén hozzájárulnak a betegség kórokozóinak szervezetből való "eltakarításához".  Az immunrendszer aktivizálásával az említett gyógynövények együttesen a vírusok által gyengített szervezet bakteriális felülfertőzésének elkerülésében is segíthetnek.  

nátha, megfázás, kasvirág, echineea

Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszerek a megfázás kiegészítő kezelésére

Az Esberitox tablettának két változata kapható recept nélkül a gyógyszertárakban: az Esberitox Forte felnőtteknek és 12 év feletti gyerekeknek ajánlott, naponta 3x1-es adagolásban. Az Esberitox Mini pedig a 4 évesnél idősebb gyermekeknek adható. Ez utóbbi javasolt adagolása: 7-11 éveseknek naponta háromszor két tabletta, a 4-6 éveseknek pedig 3 x 1-2 tabletta. Ezt szopogatni is lehet. http://esberitox.hu/

Az Esberitox különösen akkor segít hozzá a nátha tüneteinek gyorsabb leküzdéséhez, ha már a kezdeti tünetek idején bevetjük a kórokozók ellen. Ha fáj, kapar a torkunk, máris kezdhetjük a szedését, nem kell megvárnunk, amíg súlyosabb lesz a baj.

Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag