Gyerekek veszélyben!

A gyermekek között gyorsan terjed, és esetenként súlyos lefolyású a világjárványt okozó influenza vírus okozta megbetegedés - adott ki újabb figyelmeztetést az ÁNTSZ, hozzátéve, hogy Európában már mindenhol elérte a járványküszöböt a megbetegedések száma.

Ahol járvány van, ott a leginkább érintettek a 15 éven aluliak.
Egyre több influenza megbetegedés várható a következő hetekben Magyarországon is. Az influenza előfordulása az évnek ebben a szakaszában nem szokatlan, ami azonban meglepő, hogy az elmúlt évekhez képest az influenza miatt orvoshoz fordulók számának robbanásszerű emelkedése a szokásosnál korábban kezdődött.

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?
Az Egészségügyi Világszervezet 2009. október 30-i közleménye szerint az új influenzás betegek 1-10 százalékánál kórházi kezelés válik szükségessé. A kórházi ellátásra kerülőknek a 10-25 százaléka intenzív ellátásra is szorul. A kórházi kezelést igénylő súlyos lefolyású influenzás megbetegedések esetén 2-9 százalék a halálos kimenetel!

Bár az influenzát a közvélemény nem tartja súlyos megbetegedésnek, a fertőzések nagy számából adódóan a szövődmények és a következményes halálesetek száma mégis magas.
November 26-ig Európában 734, a világon pedig 7499 A(H1N1)v influenzával összefüggésbe hozható halálesetet tartottak nyilván.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint pandémiás A(H1N1)v influenzafertőzés valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányokat eddig a 25 éven aluliak között észlelték, és csak nagyon kevés megbetegedést diagnosztizáltak 60 éven felüliek körében. A közösségekbe járó gyermekek járványügyi szempontból is kiemelt fontosságú csoportot képeznek.
Epidemiológiai vizsgálati adatok szerint ugyanis a tizenéves korosztályba tartozók esetében a legmagasabb a közösségi érintkezések száma, ezért a körükben terjed a leggyorsabban az influenza.
Egy-egy iskolai járvány során a fogékony gyermekek több mint 50 százaléka is megbetegszik influenzában.

Az európai és észak-amerikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy jelentős különbségek vannak a pandémiás és a szezonális influenza között a súlyosabb megbetegedések előfordulásában is: az új influenzával összefüggésbe hozható kórházi kezelésre szoruló esetek között a fiatal korosztályokba tartozók részaránya magas. Kanadában egy epidemiológiai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az intenzív osztályon kezelt kritikus állapotú új influenzás betegek mintegy 30 százaléka gyermek volt (Kumar et al, JAMA 2009. október). A fiatalabb korosztály felé tolódik el a többlethalálozás előfordulása is, amely mindenképpen szokatlan, és a szezonális influenzától eltérő.

Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat

Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat

Magyarország: Szeptember 28. és november 20. között az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló 14 éven aluli gyermekek becsült száma meghaladta a 37 ezret.
Eddig összesen 706 esetben igazolták az influenza A(H1N1)v megbetegedést laboratóriumi vizsgálattal Magyarországon, közülük átlagosan minden harmadik 15 éven aluli gyermek volt. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 80 százalékát 35 éven aluliak tették ki.
November közepén egyetlen hét alatt a becslések szerint 34 100 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, akiknek 35,9 százaléka a 0-14 éves korosztályba tartozott.
2009. október 26. és november 20. között eltelt 4 hét folyamán összesen 546 beteget ápoltak kórházban influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt. Az 546 kórházban ápolt beteg több mint 40 százaléka 14 éves, vagy fiatalabb volt. November közepén egyetlen hét leforgása alatt 20 betegnél vált szükségessé intenzív osztályos kezelés súlyos lefolyású influenza miatt, közöttük 8 gyermek volt.
Minden második intenzív osztályon kezelt gyermek gépi lélegeztetésre szorult.

USA (lakosságszám: 305 millió): Az Egyesült Államokból származó adatok arról tájékoztatnak, hogy az új influenzavírus ott is elsősorban a fiatalokat támadja meg. Áprilistól október közepéig a becslések szerint mintegy 22 millióan estek át az influenzán. A betegek mintegy 40 százaléka 18 éven aluliak közül került ki. A számítások szerint ez idő alatt 36 ezer 18 éven aluli beteg kórházi kezelése vált szükségessé influenza miatt.

Az USA adatok azt támasztják alá, hogy a kórházi kezelések, és a halálos kimenetelű esetek kormegoszlása alapvetően eltér attól, amit szezonális influenza esetén eddig tapasztaltunk. Szezonális influenza idején ugyanis a legtöbb súlyos lefolyású, kórházi kezelést igénylő influenza megbetegedés az idősek között fordul elő.

Egyesült Királyság (lakosságszám 51,5 millió): Az Egyesült Királyság országos tiszti főorvosa az idei második járványhullám idején sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szigetországban az influenzaszezon kezdete óta átlagosan minden negyedik súlyos lefolyású új influenza megbetegedés a 16 éven aluli betegek közül került ki. Annak ellenére, hogy a vírus szerkezetében egyelőre nem következett be olyan mutáció, amely súlyosbítaná az általa okozott megbetegedések lefolyását, az orvosok aggódnak amiatt, hogy esetenként igen súlyos lefolyást tapasztalnak, ráadásul mindezt fiatalok között, továbbá a halálos kimenetelű megbetegedések száma igen gyorsan nő. Az Egyesült Királyságban eddig több mint 180 halálos áldozata volt a járványnak.

Az elhunytak harmadának semmilyen alapbetegsége nem volt, és nem tartoztak - egyéb okból - a fokozottan veszélyeztetettek közé sem.

Így kell kezet mosni

Így kell kezet mosni

Az Egyesült Királyság első járványhulláma során - 2009 nyarán - a becslések szerint mintegy 320 000 személy betegedett meg influenzában. A 25 éven aluliak érintettsége sokszorosan meghaladta a 65 évesnél idősebbekét. A megerősített új influenzás megbetegedések között 1,3-2,5 százalék esetében vált szükségessé kórházi kezelés. Gyakrabban kerültek kórházba a krónikus alapbetegségben szenvedők, mint az egyébként egészségesek, de az esetek 20-30 százalékban semmilyen kockázati csoportba nem tartozott a kórházi kezelést igénylő súlyos beteg.

A fenti összefoglaló célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek fokozott veszélyeztetésére, az iskolai kampányoltások felgyorsításának szükségességére, a szülők és a gyermekorvosok fokozott felelősségére - teszi hozzá végül közleményében az ÁNTSZ.

A felnőttek H1N1 oltását végző 203 központ adatait itt találja térképen is:
H1N1-es oltóközpontok

Az oltás feltételeiről ebben az írásunkban talál részleteket!


*********************************************************************************************************

Olvasói pályázatunkra december 7-ig várjuk jelentkezésüket:

Hűséges olvasóinkat jutalmaznánk!

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag