Az új influenza lesz a WHO-gyűlés fő témája

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn kezdődő éves gyűlésén a sertésinfluenza lesz a fő téma, miután a fertőzések száma a világon 8 ezer fölé emelkedett és Japánban bezártak az iskolák a járvány miatt.

Az influenza-A (H1N1) vírus máris hatással volt a 193 tagország éves gyűlésére: a WHO javaslata alapján a tíznapos programot öt napra rövidíthetik, hogy az egészségügyi vezetők minél kevesebbet legyenek távol országuktól. Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint minél hamarabb haza kell térniük, hogy megszervezzék a sertésinfluenza elleni harcot, amely kevesebb, mint egy hónap alatt legalább 39 országba jutott el. Hétfőn egy bizottság dönt majd arról, lerövidítik-e a találkozót, amennyiben igen, nem lesz szó a tuberkulózisról, a vírushepatitiszekről és az emberi szervátültetésekről.

Amióta Mexikóban és az Egyesült Államokban felhívta magára a világ figyelmét, az új sertésinfluenza vírusa a WHO szerint közel 8500 embert fertőzött meg, és az utazók Észak-Amerikán kívülre is elterjesztették. A WHO április 29-én ötös fokozatúra emelte a készültségi fokozatot, egy lépésre a pandémia kitörésétől vagy a fertőzés több kontinensen való tartós terjedésétől.

Ezzel a járvánnyal szemben mindenki védtelen!

Ezzel a járvánnyal szemben mindenki védtelen!

Vasárnap este a szakértők azt jelentették, hogy Japánban a sertésinfluenzás esetek száma 93-ra emelkedett a hétvégén. A legtöbb fertőzést Japán nyugati részéről, Kobe és Oszaka környéki középiskolások és főiskolai hallgatók köréből jelentették, itt a hatóságok 1000 iskolát és óvodát köteleztek arra, hogy hétfőn ne nyissanak ki.

A vírus eddig több, mint 70 ember halálát okozta, valamennyien észak-amerikaiak és nagy többségben Mexikóban éltek, ott, ahol az új vírustörzset először kimutatták. A chilei egészségügyi hatóságok vasárnap az első sertésinfluenzás esetükről számoltak be, ezzel ők a 40. érintett ország.

Várhatóan hosszú órákat tölt majd a gyűlés az influenzával és a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos vitákkal, ez az elmúlt években állandó témává vált, miután a H5N1 madárinfluenza embereket is megfertőzött.

Az éves gyűlést megelőzően egy Genfben tartott megbeszélésen a világ kormányai nem tudtak megegyezni a víruskutatási anyagok és a vakcinák megosztásáról egy esetleges pandémia esetén. A WHO tudósokkal és oltóanyaggyártókkal is tárgyal arról, szükséges-e nagy mennyiségű oltóanyagot gyártani és hogy leállítsák-e a szezonális influenza elleni oltóanyag gyártását, hogy kapacitás szabaduljon fel.

A szakértők aggodalmukat fejezték ki az A-vírus (H1N1) lehetséges mutációja iránt, mely rezisztens lehet az antivirális gyógyszerekre, a Tamiflura és a Relenzára, ezeket az országok a súlyos esetek kezelésére tartják fenn.

A gyűlésen megvizsgálják a Nemzetközi Egészségügyi Előírások betartását is, ez 2005 óta kötelezi az országokat, így Mexikót is a potenciálisan nemzetközi fenyegetést jelentő betegségek gyors bejelentésére.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag