Megcsontosodunk?!

Interjú Dr. Poór Gyulával, az ORFI osztályvezető főorvosával, a Magyar Osteoporosis Társaság elnökével

-Legfontosabb, amit elöljáróban mondani szeretnék: a csontritkulás nem egyik napról a másikra alakul ki, és a leghatékonyabb teendő a megelőzés! Az emberi szervezet működéséről ősidők óta tudjuk: csodálatos dolog. Mindebből a csontok állandó megújulása az egyik legnagyobb csoda. Megszületünk, fejlődünk, és e folyamatban a csontozatunk a harmincas éveink elejére éri el a maximális tömegét. Ahhoz, hogy ez így történjen, nemcsak a testünk sok-sok "felelős" élettani folyamatának kell jól működnie, hanem nekünk is meg kell tennünk mindent, hogy a csontképződéshez nélkülözhetetlen anyagok bejussanak a szervezetünkbe. Ha ez megtörtént, és csontozatunk szerencsésen elérte a maximális tömegét, akkortól az a feladatunk, hogy ezt az állapotot minél hosszabb ideig fenntartsuk. A csonttömeg-vesztés ugyanis természetes folyamat, ami az idő múlásával meg is kezdődik. De hogy milyen hosszú ideig tudjuk megőrizni a lehető legmagasabb csonttömegünket, milyen mértékben tudjuk késleltetni illetve lassítani a természet munkáját, az meglehetősen magas, mintegy 40-50 százalékban rajtunk múlik!
- A csontritkulás alig néhány éve kapott világméretű hangsúlyt a felismerhető, megelőzhető betegségek sorában. Korábban miért nem hallottunk ennyit róla?
- A csontszerkezet kóros mértékű meggyengülése, törékennyé válása, azaz a csontritkulás valószínűleg egyidős az emberiséggel. Egy fiatalkori csonttörésnél nem is gyanakodtak ilyen háttérre az orvosok, de idősebb korú személynél is mindössze annyit tehettek, hogy széttárták a kezüket, mondván: "sajnos mindenki megöregszik". A csontritkulás egészen néhány évvel ezelőttig csak akkor vált felismerhetővé, amikor előrehaladott állapotában a röntgenfelvétel kimutatta. Nem volt műszeres lehetőség arra, hogy mérni tudjuk a csontsűrűséget. Amikor megszületett az első olyan eszköz, amellyel ez lehetővé vált, óriásit léptünk előre. Új megvilágításba kerültek azok a felismerések és összefüggések, amelyek szerint nőknél már a terhesség, a szülés időszakában is fokozott kalciumvesztéssel kell számolni, a változó korba lépéskor és azt követően pedig a csonttömeg-vesztés folyamata felgyorsul. Itt jegyzem meg, ez nem azt jelenti, hogy a férfiaknak nincs szükségük megelőzésre, hiszen más élettani folyamatok eredményeképpen ugyan, de mindez rájuk is vonatkozik! Ma már pontosan tudjuk, hogy az úgynevezett civilizációs ártalmak is nagymértékben hozzájárulnak a csontritkulás kialakulásához. Ezek között mindkét nemre vonatkozóan "előkelő" helyen áll a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a csökkent kalciumbevitel. Érdemes tehát tudni, hogy a bármely életkorban előforduló csukló-, csípőtáji vagy csigolyatörés öröklött hajlam, mely intő jel lehet, és időben történő, alaposabb vizsgálatot igényel. Természetesen nem olyan csonttörésre gondolok, amely nagy baleseti trauma következtében a teljesen egészséges csontnál is biztosan megtörténik.

- Ez alatt az utóbbi egy évtized alatt Magyarországon a csontritkulás megelőzése, felismerése és gyógyítása terén nem a máskor megszokott "külföldhöz való felzárkózás" zajlott, hanem egy látványos fejlődés, az Ön személyes közreműködésével. Hogyan sikerült mindezt megvalósítani?
- Egyetemista korom óta különösen foglalkoztatott a csontritkulás akkor még "rejtélyes" folyamata. Később, reumatológusként lehetőségem nyílt az USA egyik leghíresebb intézetében, a Mayo Klinikán a csontritkulás, latin nevén az osteoporosis két világviszonylatban kiemelkedő szaktekintélye mellett dolgozni, tanulni, és mondhatom: volt mit. Itthon akkor már kitűnő orvosok megalakították a Magyar Osteoporosis Társaságot, felismerve, hogy e betegség megelőzése és gyógyítása hazai viszonylatban nagy tömegeket érint, és világviszonylatban is rászolgált a népbetegség elnevezésre. Hazaérkezésem után az a megtiszteltetés ért, hogy megválasztottak a társaság elnökének. Ekkor másokkal együtt nekiláttunk, hogy kidolgozzuk az azóta nagyrészt megvalósult Nemzeti Osteoporosis Programot, amelynek lényege, hogy a lakosságot minél szélesebb körben felvilágosítsuk a csontritkulás felismerésének lehetőségeiről, megelőzéséről és gyógyításáról. Létrehoztunk egy jelenleg mintegy 100 egységből álló, nemzetközileg is jelentős osteoporosis-centrumhálózatot, amelynek köre folyamatosan bővül, de már most az egész ország területét lefedi működésével. Itt korszerű mérőeszközökkel végzett szűréssel és szakorvosi ellátással találkozhatnak az odafordulók. A háziorvos kollégáknak nagy szerepük van abban, hogy a szűrésre beutalják mindazokat, akiknél fokozott veszélyeztetettséget látnak. Mindent megteszünk azért, hogy minél többen és minél korábban találkozzanak széles körű felvilágosító munkánkkal, a csontritkulás megelőzhetőségének tényével.
- Hogyan nyerhetők évek vagy akár évtizedek az életünkből azzal, ha megelőzzük a csontritkulást?
- A csonttöréseknek, különösen az idősebb kori combnyaktöréseknek sajnos nem ritkán végzetes következménye a tüdőgyulladás, az embólia vagy más szövődmény. Évente Magyarországon többezer embert így veszítünk el. Ám ha csupán azt nézzük, hogy valaki a csontritkulás megelőzését célozva leszokik a dohányzásról, kevesebb alkoholt fogyaszt, de többet mozog, egészségesebben étkezik, már rengeteget tett azért, hogy más betegségeket is megelőzzön.
- Nemrégiben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO aktuális tennivalói között "dobogós" helyre rangsorolta a csontritkulás megelőzését. A Tanár Úr személyesen is részt vállal e világméretű programcsomag kidolgozásában. Hogyan marad minderre energiája, ideje?
- Mindennek az alapja az, hogy orvosként számomra valóban a beteg üdve a legfontosabb, ami minden fáradságot megér. Büszke vagyok rá, hogy sikerült egy olyan élenjáró hazai modellt megvalósítanunk, amelyet most mi adhatunk a világnak a WHO csontritkulás-megelőzési programjának részeként. A családom olyan nyugodt otthoni hátteret biztosít számomra, amelyben hazai és nemzetközi feladataimat egyaránt el tudom látni.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt alapvetően napos idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag