+10° - +24°
Nincs front

Így nézhetik a tűzijátékot a mozgáskorlátozottak

A fővárosi Olimpiai parknál lévő rakparti részen a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak nézhetik majd meg az augusztus 20-ai esti tűzijátékot - jelentették be szerdán Budapesten.

Az Olimpiai parknál nézhetik a mozgáskorlátozottak a tűzijátékot

Így választották ki az V. kerületi Olimpiai parknál lévő rakparti részt, és ha a létszám indokolja, a parkot is megnyitják majd a mozgáskorlátozottak számára. Azt ajánlják, hogy már 8 óra körül közelítsék meg a helyszínt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: a helyszín kiválasztásánál mind a megközelíthetőséget, mind a látványt figyelembe vették.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: a fogyatékosügyi képviseletekkel, szervezetekkel is egyeztettek arról, hogy a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak, hol tudnák méltó módon és körülmények között megtekinteni az este 9 órakor kezdődő tűzijátékot.

Így nézhetik a tűzijátékot a mozgáskorlátozottak, Augusztus 20. nemzeti ünnep tűzijáték mozgáskorlátozottság mozgássérültek
Így nézhetik a tűzijátékot a mozgáskorlátozottak

Mint ismeretes, 2017 márciusában írták alá országos fogyatékosügyi szervezetekkel, érdekképviseletekkel - köztük a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ) és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) - azt az együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal élők is méltó módon tudjanak ünnepelni, emlékezni olyan nagy állami ünnepeinken, mint március 15., augusztus 20., és október 23.

Ezen megállapodás aláírását követően levélben megkeresték a Megyei Jogú Városok Szövetségét, polgármestereit is, hogy lehetőség szerint ők helyben is kössenek hasonló megállapodásokat a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel.

Mindenkinek joga van a méltó ünnepléshez

Kiemelték, törekednek arra, hogy a fogyatékkal élők speciális szempontjait is figyelembe vegyék a különböző rendezvények szervezésénél és lebonyolításánál. Ez magába foglalja mind a fizikai, mind az infokommunikációs akadálymentesítést.

"Magyarországon mindenkinek joga és lehetősége van, hogy méltó módon tudjon ünnepelni, emlékezni" - szögezte le Nyitrai Zsolt, aki elmondta, Magyarországon több mint 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal. Fontos törekvésük az, hogy minden kormányzati döntésnél az ő speciális szempontjaikat, véleményüket is figyelembe vegyék. Ezen a területen különösen fontos, hogy érvényesüljön a "semmit rólunk, nélkülünk" elv - hangsúlyozta.


Csiszár Attila, a MEOSZ elnökségi tagja elmondta: a MEOSZ elnöksége üdvözli, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében biztosítják, hogy a mozgáskorlátozott emberek akadálymentes körülmények között, méltóságteljesen és biztonságosan megnézhetik az augusztus 20-ai tűzijátékot az Olimpiai parknál.

Ilyenek a hétköznapok mozgáskorlátozottként

Jogszabályokban gazdagok vagyunk, de a lényeg, hogy mennyiben "hasznosulnak" a mozgássérült emberek mindennapjaiban - mondta korábban Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke. A szövetség 2017-ben publikálta az Önrendelkező életet élni - kritikai észrevételek a mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelének lehetőségeiről című kötetet, amelyből kitűnik, hogy az elmúlt évtizedekben sok területen történt előrelépés a mozgáskorlátozott emberek jogait illetően, az érintettek személyes tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a lemaradás még mindig számottevő. Kovács Ágnes hangsúlyozta, ez a kiadvány az első olyan munka, amelyet a MEOSZ mozgássérültekből álló munkacsoportja saját tapasztalatok alapján állított össze. A cél, hogy a kötet a további érdekvédő munka alapját képezze. Hozzátette: ez a munka nem lehetséges a kormány, a szakemberek és az érintettek összefogása nélkül.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag