Éveket vesz el a reuma az élettől

Ha közvetlen halálokként nem is szerepel a statisztikákban, az életet nemcsak megkeserítheti, de akár öt-tíz évvel meg is rövidítheti a reuma. A betegségtől Magyarországon legalább százezer ember szenved, jó részük viszont még csak nem is tud róla.
Reumabetegek kétharmada kínlódja mindennapjait hatékony kezelés nélkül, miközben Magyarországon is minden adott a gyógyuláshoz. Erre jutottak hazai szakemberek az Európai Reumatológiai Tanács minapi konferenciáján, ahol több mint tízezer orvos beszélt a legújabb terápiák tapasztalatairól.
Szakemberek szerint nálunk leginkább a tájékozatlanság miatt marad ellátás nélkül a betegek többsége: nemcsak a betegség kezelésének lehetőségeit nem ismerik fel, de még a tüneteket is gyakran az öregség természetes velejárójaként élik meg. Dr. Szekanecz Zoltán reumatológus főorvos elsősorban azt a betegregisztert hiányolja, ami képet adhatna arról, kik kapnak orvosi segítséget, és kiknek lenne, lehetne szükségük, s milyen kezelésekre.
- Az országos adatbázis az alapja, hogy tervezhető szakmai munka induljon. Hogy a betegek elkerüljenek az orvoshoz, onnan pedig a tíz kijelölt centrum egyikébe, ahol valóban segíteni tudnak nekik - mondja a szakember, aki szerint annak ellenére, hogy ez a betegség közvetlenül nem halálos, az idő itt is meghatározó. - Ha a panaszokat követő három, de legfeljebb hat hónapon belül elkezdjük a kezelést, a betegség gyógyítható. Ehhez képest nálunk a betegek többsége egy-két évet biztosan vár, míg orvoshoz fordul, akkor pedig már túl késő - mondja Szekanecz Zoltán. A főorvos szerint pedig a gyógyítás még az eddig reménytelennek tűnő esetekben is lehetséges a biológiai terápiákkal, amelyek a hagyományos módszerekkel szemben új támadási pontokon keresztül fejtik ki hatásukat, és az immunrendszert mozgósítják a betegség tüneteinek enyhítése érdekében.
A reuma mozgásszervi tünetek összessége, amely nem feltétlenül elsődlegesen a mozgásszervek betegségét jelenti, hanem mellkasi, hasi szervek elváltozásainak elsődleges megjelenése lehet, nemritkán izmokban, ízületekben vagy akár a csontokban. A reumának körülbelül 200 fajtája létezik, de a két nagy csoportot a gyulladásos és az "elfajulásos" jellegű típusok jelentik. A gyulladásos kórképeket közvetítheti kórokozó, az "elfajulásos" esetekben pedig elsősorban az ízületi porc, az ízületi szalagrendszer, később a környező csontok kóros elváltozása következhet be, ami másodlagosan vezethet gyulladáshoz, torzuláshoz, fájdalomhoz. Bizonyos fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyság genetikailag részben meghatározott, így nem zárható ki az örökletesség. De a környezeti tényezők, az életmód, bizonyos fizikai túlterhelések, sorozatos fizikai sokkhatások vagy a helytelen táplálkozás szintén segíti a betegség kialakulását. Vírusok okoznak például gyulladást, a fizikai ártalmak sorából jól ismert a lehűlés, a huzat, a megfázás. A reumát általában az időskorral kötik össze, de ez csak bizonyos típusaira igaz, valójában a fiatalabbakat is érinti, sőt egyes esetei gyermekkorban is előfordulhatnak. A reumatológia átfogja a mozgásszervi betegségeket, de foglalkozik izomzat okozta elváltozásokkal és különböző, immunológiai eltérésekkel járó gyulladásos kórképekkel is.
De miért is válhatott a reuma népbetegséggé? A statisztikák szerint 1945 óta a fiatalok egyre magasabbak, ugyanakkor az izomköpeny sok esetben nem elég fejlett, a többség testtartása rossz, az ágyak sem felelnek meg a csontjaink igényeinek, ahogy a székek és íróasztalok sem. Az iskolában a testnevelési órák valójában nem alkalmazkodnak a fiziológiai, ortopédiai, reumatológiai elvárásokhoz. Pedig az egészséges csontozat és a jól fejlett izomzat a reumás betegségek kulcsa: segítségével ugyanis a betegség elkerülhető. Még ha halálokként a statisztikákban sohasem szerepelt is, így sokan elbagatellizálják, nemcsak a mindennapokban jelent komoly terhet a reumával való együttélés, de akár 5-1 0 évvel is megrövidítheti a beteg életét.
(2007.07.03. 10:05)
Kun J. Viktória - Népszabadság

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag