A korszerű gyermekcipő

A gyermekek lábbelijének fontos feladata, hogy az egészségesen született emberpalánták lábmunkáját segítse, ne pedig hátráltassa, amint az sok esetben tapasztaljuk.

A különböző iskolaorvosi rendeléseken azt látjuk, hogy a legtöbb statikai lábbetegség kisgyermekkorban kezdődik, és mire a gyermekből felnőtt lesz, lába deformálódik. Világstatisztikák szerint a 10-16 éves lányok fele a divatos és nem egészséges divatlábbeliknek köszönhetik lábelváltozásaikat. Ha a gyermek egészséges csontokkal, izomzattal születik, fejlődését, növekedését a természetes mozgás, a megfelelő talaj és a jó cipő biztosítja.
A fejlődő csecsemő lábujjainak mozgása erőteljes, gyakran áll lábujjra, és sarkát sokszor felemeli a talajtól. A kisdedeknek készített tipegőknél ezeket a mozgásokat mindig szem előtt kell tartanunk, és a csecsemő, majd a kisgyermek lábainak, lábujjainak mozgását első cipője nem akadályozhatja. A kisgyermek lábán az első 1-2 évben még nem találunk hosszboltozatot. Ez az aktív mozgás, járás következtében alakul ki. A gyermekeknek (1 évestől a serdülőkorig) egészségileg helyesen gyártott cipők szerkesztésének feltétele a jó kaptafa. A láb funkcióját segítő cipő kaptafájának lényeges része a sarok és az előrész kiképzése. A jó kaptafára készült gyermekcipőnek három része van: a sarok felépítése, a középrész és a cipő előrésze. A cipő csak akkor felel meg funkciójának, ha alkalmas a láb egészségének a megóvására.
Lényeges, hogy a cipő hátsó része jól tartsa a gyermek sarkát függőleges helyzetben, megfelelően erős kérge legyen, hogy ne engedje a sarkat befelé fordulni, mert akkor lúdtalp alakulhat ki. A belülről kifelé döntött sarokrész, a belül előrevezetett kéreg alkalmas a sarok stabilan tartására. A cipő középrészeinek a feladata az, hogy ne engedje a talp saját izmait kinyúlni, és jól tartsa a gyermekláb középrészét.

Orvosi szempontból helytelen a beépített betét, hiszen az elgyengíti a jó izmú gyerekek lábát, és azoknak sem jó, akiknek az orvos egyénileg készített betétet rendel.
Egyes cipőkbe sarokfogót építenek be, de ez nem betét, csak a sarok függőleges helyzetű megtartására szolgál. A gyermekcipő előrésze az ujjak helyzete és mozgása szempontjából is nagyon fontos. A nagyujj belső vonala 5 éves korig egyenes, és később is csak 8-10 fokkal tér el az egyenestől. Sajnos a divatcipők egy része ennek sem felel meg, így jön a harántsüllyedés, a kalapácsujj, a bütyök stb. Fontos, hogy a gyermekcipő legalább 5 mm-rel hosszabb legyen, mint a láb, hogy a gyermek szabadon tudja mozgatni lábujjait.
Kisgyermeknek helytelen sarokkéreg nélküli szandál viselése! A gyermekcipő készítéséhez szükséges természetes anyagok és műanyagok kombinációja fontos. Hiszen a gyermekláb is izzad, és a cipőanyag a láb szellőzését nem akadályozhatja.
A mozgásszervi betegségeket gyógyító orvos álma az, hogy a jó gyermekcipők elfogadható árakon kerüljenek az üzletekbe. Legalább 3 bőségben készüljenek azonos hosszúság mellett, hogy a szülők ne kényszerüljenek selejtes tömegáruk megvételére, amelyek ártanak gyermekük egészségének.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos, gomolyfelhős időben lehet részünk, több helyen záporokkal, zivatarokkal.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag