+11° - +28°
Nincs front

A betegség jellegétől függetlenül évenként két kúrát írhat elő az orvos

A szanatóriumi ellátásért napi,- vagy vizitdíjat, a fürdőgyógyászati ellátásért térítési díjat fizetnek a betegek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint mivel a fürdőkezelés a beteg életminőségét javíthatja, ezért méltányos esetben az általános szabályoktól eltérő, magasabb támogatást is megállapíthat. A szanatóriumi rehabilitációért a kórházi napidíjon felül akkor kell plusz fizetni, ha a járóbetegrendelésre jogosult beteg az intézményi bentlakást választja.
Fizio, -sport, foglalkoztatás-terápiára, logopédia és pszichológiai ellátásra, valamint a (ez rehabilitáció, de nem fürdő) krónikus reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, neurológiai betegségek és perifériás érbetegségek funkciójavítását szolgáló fürdőgyógyászati kezeléseket társadalombiztosítási (tb) támogatással vehetik igénybe a betegek - tájékozatták lapunkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). 2007. február 15-étől a járóbeteg-szakellátásért és az orvosi rehabilitációért is vizitdíjat kell fizetni, (fizikoterápiás kezelés, gyógyfürdői megjelenés esetén nem), a rehabilitációs fekvőbeteg ellátásért pedig alkalmanként 300 forintos kórházi napidíjat legfeljebb 20 napig kérnek az intézményekben.
A fürdőgyógyászatra érvényes szabályokat: a kezelést orvosi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál, gyógyfürdőben, vagy közfürdőben, szakorvos irányításával végzik. Az egészségbiztosító kizárólag olyan intézménnyel köt szerződést, amelynek van medencéje, zárt területen működik, és a szolgáltatónak a társadalombiztosítás által támogatható fürdőgyógyászati ellátások közül legalább négyre van működési engedélye.
Jelenleg a gyógyvizes medence, kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, komplex fürdőgyógyászati ellátás, 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás tartozik a támogatott fürdőgyógyászati ellátások körébe. A komplex kezelés négy fürdőgyógyászati ellátásból és ezzel együtt a gyógyfürdő szakorvosa által meghatározott fizikoterápiás kezelésből áll.
A gyógyászati ellátásokért térítési díjat fizetnek a betegek. Mivel a fürdőkezelés a beteg életminőségét javíthatja, az OEP-nek lehetősége van egyes esetekben, a beteg körülményeit mérlegelve, méltányos esetben az általános szabályoktól eltérően magasabb támogatást is megállapítani. Az ilyen kérelmet a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani.
A kezelést csak a jogszabályban meghatározott végzettségű szakorvos rendelheti el, magánrendelésen viszont még a szakorvos sem rendelhet tb támogatással gyógyászati ellátásokat. A betegség jellegétől függetlenül - támogatással - naptári évenként összesen két kúrát írhat elő az orvos, a következő évre áthúzódó kúra a megkezdése szerinti évhez tartozik.
Az egyes fürdőgyógyászati kezelés fajtákat 15 alkalomra rendelhetik a doktorok, de szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-2 0 kezelést is előírhatnak. A baleseti vagy műtéti utókezelés során a komplex fürdőgyógyászati ellátást 20 alkalommal lehet igénybe venni. A gyógyászati ellátást a vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni. Ha a vény érvényességi ideje alatt a beteg nem kezdi meg a kezelés igénybevételét és a vényt átadja az újabb kúrát elrendelő orvosnak, a kúrát úgy kell tekinteni, mintha azt az orvos el sem rendelte volna.
(2007.09.06. 11:03)
Népszava Online - Népszava

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag