A betegség jellegétől függetlenül évenként két kúrát írhat elő az orvos

A szanatóriumi ellátásért napi,- vagy vizitdíjat, a fürdőgyógyászati ellátásért térítési díjat fizetnek a betegek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint mivel a fürdőkezelés a beteg életminőségét javíthatja, ezért méltányos esetben az általános szabályoktól eltérő, magasabb támogatást is megállapíthat. A szanatóriumi rehabilitációért a kórházi napidíjon felül akkor kell plusz fizetni, ha a járóbetegrendelésre jogosult beteg az intézményi bentlakást választja.
Fizio, -sport, foglalkoztatás-terápiára, logopédia és pszichológiai ellátásra, valamint a (ez rehabilitáció, de nem fürdő) krónikus reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, neurológiai betegségek és perifériás érbetegségek funkciójavítását szolgáló fürdőgyógyászati kezeléseket társadalombiztosítási (tb) támogatással vehetik igénybe a betegek - tájékozatták lapunkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). 2007. február 15-étől a járóbeteg-szakellátásért és az orvosi rehabilitációért is vizitdíjat kell fizetni, (fizikoterápiás kezelés, gyógyfürdői megjelenés esetén nem), a rehabilitációs fekvőbeteg ellátásért pedig alkalmanként 300 forintos kórházi napidíjat legfeljebb 20 napig kérnek az intézményekben.
A fürdőgyógyászatra érvényes szabályokat: a kezelést orvosi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál, gyógyfürdőben, vagy közfürdőben, szakorvos irányításával végzik. Az egészségbiztosító kizárólag olyan intézménnyel köt szerződést, amelynek van medencéje, zárt területen működik, és a szolgáltatónak a társadalombiztosítás által támogatható fürdőgyógyászati ellátások közül legalább négyre van működési engedélye.
Jelenleg a gyógyvizes medence, kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, komplex fürdőgyógyászati ellátás, 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás tartozik a támogatott fürdőgyógyászati ellátások körébe. A komplex kezelés négy fürdőgyógyászati ellátásból és ezzel együtt a gyógyfürdő szakorvosa által meghatározott fizikoterápiás kezelésből áll.
A gyógyászati ellátásokért térítési díjat fizetnek a betegek. Mivel a fürdőkezelés a beteg életminőségét javíthatja, az OEP-nek lehetősége van egyes esetekben, a beteg körülményeit mérlegelve, méltányos esetben az általános szabályoktól eltérően magasabb támogatást is megállapítani. Az ilyen kérelmet a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani.
A kezelést csak a jogszabályban meghatározott végzettségű szakorvos rendelheti el, magánrendelésen viszont még a szakorvos sem rendelhet tb támogatással gyógyászati ellátásokat. A betegség jellegétől függetlenül - támogatással - naptári évenként összesen két kúrát írhat elő az orvos, a következő évre áthúzódó kúra a megkezdése szerinti évhez tartozik.
Az egyes fürdőgyógyászati kezelés fajtákat 15 alkalomra rendelhetik a doktorok, de szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-2 0 kezelést is előírhatnak. A baleseti vagy műtéti utókezelés során a komplex fürdőgyógyászati ellátást 20 alkalommal lehet igénybe venni. A gyógyászati ellátást a vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni. Ha a vény érvényességi ideje alatt a beteg nem kezdi meg a kezelés igénybevételét és a vényt átadja az újabb kúrát elrendelő orvosnak, a kúrát úgy kell tekinteni, mintha azt az orvos el sem rendelte volna.
(2007.09.06. 11:03)
Népszava Online - Népszava

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, északkeleten néhol záporok kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag