Kérdések és válaszok

Mit jelent az érképződésgátlás?

A daganatok növekedéséhez is tápanyagokra van szükség, amiket a daganatokkal együtt fejlődő erek szállítanak. Ha ezeknek az ereknek a kialakulását sikerül meggátolni, a daganat nem tud tovább növekedni.

Létezik-e hatékony kezelés a HER2-pozitív emlőrák ellen?

Igen. Létezik egy célzott biológiai kezelés, amely nagyon hatékony HER2-pozitív emlőrákban. Felfedezése és alkalmazása óta megváltozott a HER2-pozitív emlőrákos betegek életkilátása. Hatásának lényege, hogy kapcsolódik az emlőrákos sejtek felszínén lévő HER2-fehérjéhez, ezt követően különböző folyamatokat aktiválva elpusztítja a rákos sejteket.

Mit jelent, hogy egy emlőrák HER2-pozitív?

Az emlőrák megnevezés gyűjtőfogalom. Az emlőrákoknak legalább három, jól elkülöníthető formája létezik. Mindhárom csoportnak más a prognózisa és más terápiára reagál a legjobban. A három csoport:

a) HER2-pozitív emlőrák,
b) hormonérzékeny emlőrák,
c) az előző két csoportba nem tartozó emlőrák.

Az emlőrákok mintegy negyede HER2-pozitív. Ez azt jelenti, hogy a HER2-fehérjéből túl sok képződik, és ezáltal sajnos nagyon felgyorsul a daganatos növekedés. A HER2-pozitív a legagresszívebb emlőráktípus.

Biztonságosak az emlőbeültetések?

Úgy tűnik, igen. Az egészségügyi hatóságok rendszeresen figyelik ezeket a beavatkozásokat és az eredményeiket, és nincs olyan bizonyíték, amelynek alapján az idegen anyagok (implantátumok) beépítését leállították volna.

Van mód új emlő készítésére?

Igen. Számos módszer létezik a test saját szöveteiből képzett emlőtől kezdve az idegen anyag (szilikon stb.) beültetéséig. Tudni kell, hogy a helyreállítás (rekonstrukció) általában több műtétből áll.

Mellrák miatt a sebész nem mindig távolítja el az egész emlőt. A gyógyulás szempontjából nem lenne biztonságosabb minden alkalommal a teljes emlő eltávolítása?

Nem. A teljes emlőeltávolítás (masztektómia) után nem szükségszerűen jobbak a gyógyulási eredmények, mint az emlőt megtartó (konzerváló) kisebb műtétek után. Az is igaz, hogy minden daganat más, és mérlegelni kell a lehetőségeket, mi szól egy adott beavatkozás mellett, és mi szól ellene, melyek az azonos onkológiai eredménnyel járó alternatívák, és milyen rekonstrukciós lehetőségek vannak.

Ha mammográfiás vizsgálat után visszahívnak valakit, az azt jelenti, hogy emlőrákja van?

A további vizsgálatra való visszahívás nem feltétlenül jelent rosszat. A felvételen látható elváltozások jelentős része jóindulatú, például folyadékkal töltött ciszta. Előfordulhat technikai hiba is, de minden esetben tisztázni kell, hogy mi okozza a felvételen látható eltérést. Éppen ezért mindenképpen menjen vissza, ha behívják.

Hány évenként esedékes a mammográfiás emlőszűrés?

Magyarországon a 45 és 65 év közötti nőket kétévenként hívják mammográfiás emlőszűrésre. Ha az orvos úgy ítéli meg, ennél gyakrabban is szükség lehet a vizsgálatra.

Miért javasolják a rendszeres emlőszűrést?

Az emlőrák miatti halálozás hazánkban (is) súlyos probléma. Az emlők rendszeres szűrővizsgálatát azért javasolják, mert kimutatott tény, hogy a tapintható daganat megjelenése előtt (tünetmentes, preklinikai állapotban) felfedezett emlőrák sokkal jobban gyógyítható, mint a már tapintható, bőrrel is összekapaszkodott, nagyobb daganatok. A korszerű mammográfia már igen kicsiny (3-5 mm-es) daganatokat vagy kóros sejtcsoportokat is képes kimutatni. A mammográfia - szükség esetén ultrahangvizsgálattal vagy citológiai vizsgálattal kiegészítve - a leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer az emlőrák korai felfedezésében.

Az orvosok azt tanácsolják a nőknek, hogy rendszeresen figyeljék emlőjüket. Ennek tényleg van jelentősége?

A korai (jól gyógyítható) emlőrák felismerésében az igazán hatékony szűrővizsgálati módszer a mammográfia. Az is igaz, hogy aki jobban figyel a testére, kisebb valószínűséggel kerül elhanyagolt betegséggel orvoshoz. Két mammográfiás szűrővizsgálat között ezért mindenképpen ajánlott az emlő önvizsgálata.

Cikkek