Az emlőrák jelei: ismerje fel időben!

A betegség megelőzésének van néhány alapelve, amelyeket egészen fiatal kortól érdemes megszívlelni, majd ennek megfelelően időnként oda kell figyelni testünkre, és megvizsgálni.

Megszívlelendő alapelvek

 1. Figyeljen oda vérzési rendellenességeire! Nem a hormonok a veszélyesek, hanem a hormonális egyensúly hiánya, mely mindig megmutatkozik vérzési rendellenességekben is.
 2. Havonta végezze el az emlő önvizsgálatát! Aki fiatal korától fogva megtanulja, megismeri egészséges emlőinek formáját, tapintását, az később könnyebben felismeri az esetleges elváltozásokat.
 3. Évente járjon el rákszűrő vizsgálatra.
 4. A legkisebb gyanú esetén is forduljon szakorvoshoz.

Az emlők önvizsgálata lépésenként

 1. Megtekintés. Vetkőzzön le derékig, és erős fényben álljon a tükör elé. Figyelje meg, van-e valamilyen szokatlan jelenség (pl. az emlő méretének megváltozása, felszíni egyenetlenségek, behúzódások, vizenyő, fekély, befordult emlőbimbó, stb.). A két emlő normálisan sem teljesen egyforma, ezért fontos megtanulnia emlőinek egészséges alakját is. Meg kell nézni, nincs-e váladékozás valamelyik emlőbimbóból, akár spontán, akár nyomásra. Figyelmesen meg kell vizsgálni, hogy nincs-e változás a vénák lefutásában, kidudorodásában. A megtekintést először lógatott, majd magasra emelt karok mellett kell elvégezni.
 2. Tapintás. Feküdjön hanyatt, kényelmesen, párnával a feje alatt. Az éppen vizsgált emlő alatti lapocka alá helyezzen el egy kispárnát vagy összehajtott törülközőt, hogy az emlő állománya minél jobban kiemelkedhessen. A jobb mellett bal kézzel, a bal kezet jobb kézzel kell áttapintani. Az éppen nem vizsgáló kezet helyezze a feje alá. Tapintáshoz az ujjait zárja össze, ne az ujjbegyekkel, hanem az ujjak teljes alsó felszínével végezze. A vizsgálatot kezdje a kulcscsonttól, és apró lépésekkel haladjon lefelé. A helyes tapintás körkörös kézmozdulatokkal történik. Az emlők állományát érdemes egy spirálvonal mentén áttapintani, így kisebb a veszélye annak, hogy egy-egy terület kimaradjon. A végén ne feledkezzen meg a hónaljárok, a nyirokcsomók helyének alapos és mély áttapintásáról se.

A mellrák tipikus tüneteit mi is észrevehetjük!

Hasznos tudnivalók

 1. A mellrák jellemzően a változókor körüli asszonyok betegsége. Ezek ösztrogénfüggő daganatok. Az időskori emlőrákok hormonkezelésre már nem reagálnak.
 2. Emlőrákra hajlamosítanak a vérzési rendellenességek. Ezeket, különösen változókor körül, gondozni kell.
 3. A terhesség és szoptatás véd a mellrákkal szemben. A védőhatás annál erősebb, minél fiatalabb korban következett be az első kiviselt terhesség. A védőhatás jelentősen gyengébb 30 év felett kiviselt első terhességek esetén.
 4. A fogamzásgátló tabletták nem okozzák és nem védenek az emlőrákkal szemben, viszont egyértelműen védenek a fibrocisztás emlőbetegséggel szemben, mely rákot megelőző állapotnak tekinthető.
 5. A változókori hormonpótló készítmények mintegy 30%-kal növelik a mellrák kockázatát, ha a szedés ideje meghaladja a 15 évet. A változókori hormonkezeléssel kapcsolatos emlődaganatok viszonylag jól gyógyíthatók.
 6. Jól jegyezze meg az emlőrák legfontosabb jeleit, tüneteit:
  • idegentest-érzés
  • tapintható szövettöbblet
  • váladékozó emlőbimbó
  • kívülről látható méretváltozás, deformáció
  • a bőrfelszín egyenetlensége behúzódása, kidudorodása, kifekélyesedése, és duzzadt, kanyargós vénák.
  Gyanú esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
 7. Végezzen havonta önvizsgálatot és évente jelenjen meg rákszűrő vizsgálaton. Ne feledje: a gyógyulás esélye a stádiumtól függ. A legkoraibb stádiumok kvázi biztosan gyógyíthatók.

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció