A HER2-pozitív emlőrák

A szakemberek szerint néhány év múlva nem is emlőrákról, hanem azok egyes fajtáiról fogunk beszélni. Az egyes típusok nagyban meghatározzák a beteg életkilátásait, életminőségét, és azt, hogy milyen célzott terápiára lesz szükség.

Mit lehet tudni a HER2-pozitív emlőrákról?

Az emlőrák egyik legagresszívabb önálló fajtájában a betegek kb. 15-25%-a, azaz majdnem minden negyedik emlőrákos nő szenved. Életkilátásaik rosszak, a daganat gyorsan növekszik, fiatal életkorban is kialakulhat, hamar képez áttéteket, és így hamar vezet halálhoz.

Mi is az a HER2?

A HER2 egy gén és az általa termelt sejtfelszíni receptorfehérje jelölésére szolgál, amely a sejtek növekedéséért, osztódásáért és regenerálódásáért felelős. Ez a gén minden emberben megtalálható, kóros mértékű felszaporodása viszont rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Ez figyelhető meg a HER2-pozitív emlőrák kialakulásánál is.

HER2-pozitív emlőrák kezelése

A gyors lefolyás miatt a HER2-pozitív emlőrákos betegeket kiemelt figyelemmel kell kísérni. Az emlőrák diagnosztizálása után fontos mihamarabb megállapítani a beteg HER2-státuszát, azaz meg kell határozni, hogy a daganatos burjánzásért a HER2-gén tehető-e felelőssé.

Hazánkban ezeket a szövettani laboratóriumi vizsgálatokat az onkológiai centrumokhoz tartozó patológiai osztályokon végzik, ahol a műtét vagy biopszia során eltávolított szövetmintát elemzik.

A várható élettartam

Az elmúlt évek során ez a HER2-ellenes célzott terápia kemoterápiával kombinálva áttörést hozott a HER2-pozitív áttétes emlőrák kezelésével kapcsolatban, a kezelés lényege ugyanis, hogy célirányos támadást indít a rákos sejtek ellen. A távoli áttétes, ún. metasztatikus emlőrákban szenvedő nők várható élettartama, ha csak kemoterápiás kezelésben részesülnek, átlagosan 20 hónap. Ezzel szemben, ha a kemoterápiát a célzott kezeléssel kombinálják - ami már évek óta elérhető - a betegek életminősége jelentősen javítható, várható átlagos élettartamuk pedig 40%-kal megnyújtható.

Vannak azonban olyan betegek is, akik az átlagtól eltérve még ennél is sokkal jobban reagálnak a kezelésre.

Mit hozott 2006 májusa?

A korai stádiumban (amikor még nincsenek távoli áttétek a szervezetben) lévő HER2-pozitív emlőrákos betegek számára a gyógyulás esélyét jelentette az a hír, hogy az európai gyógyszer törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta a kemoterápiával kombinált célzott HER2-ellenes terápia alkalmazását. Az eddigi tapasztalatok még az áttétes emlőrák terápiájánál látottakhoz képest is lényegesen jobb eredményeket mutatnak korai stádium kezelése esetén.

A terápia fizikai hatása mellett a lelki tényezőknek is nagy szerepe van. A beteg nők egy újabb esélyt, és ezáltal reményt kapnak a teljes gyógyulásra.

Évekre váltható eredmények

Világszerte több mint 13 000 beteg vett részt abban a klinikai vizsgálati programban, amely a korai HER2-pozitív emlőrák terápiájában is bizonyította a célzott kezelési eljárás hatékonyságát. Azoknál a HER2-pozitív emlőrákos betegeknél, akik részesültek a célzott kezelés és kemoterápia kombinációjában, a daganatos kiújulás esélye felére, a halálozás rizikója a kétharmadára csökkent! Ez az eredmény a klinikai onkológia utóbbi 25 évének az egyik legjelentősebb eredménye.

2011-ig világszerte több mint 700 000 HER2-pozitív emlőrákos nő részesült célzott terápiában (korai és áttétes HER2-pozitív emlőrákos betegek egyaránt).

Hatások, mellékhatások

A készítménynek ugyan lehetnek mellékhatásai, de előnyére írható, hogy adagolása során hiányoznak a kemoterápiára jellemző és a betegeket nagyon megviselő toxikus hatások (pl. vérszegénység, fertőzés, hajhullás stb.). Hazánkban több mint 30 nagy onkológiai centrumban lehet hozzájutni az ilyen kezeléshez (Budapesten illetve a nagyobb megyei kórházak onkológiai osztályán).

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő