A nevetés és a zene lenyomhatja a vérnyomást

A nevetés és a zene nem csak a kedélyállapoton javítanak, de csökkentik a középkorú felnőttek vérnyomását is - derítették ki japán kutatók.

A kísérletben 79, 40 és 74 év közötti felnőttet osztottak 3 csoportba. Az egyik csoport kéthetente egy órás zenei foglalkozáson vett részt, egy másik csoport nevetésterápián, a többiek esetében pedig nem történt semmilyen beavatkozás. A zenés csoportban a zeneterapeuták vezetésével a 32 résztvevő zenét hallgatott, énekelt vagy nyújtó gyakorlatokat végzett zenére. Arra is bátorították őket, hogy otthon is hallgassanak zenét. A nevetős foglalkozásokat képzett "nevető jógik" tartották, melyen 30 ember vett részt. A foglalkozások légzőgyakorlatokból és játékos szemkontaktus által kiváltott nevetésből álltak, továbbá egy Rakugo című japán bohózatot hallgattak. A foglalkozások után azonnal megmérték a résztvevők vérnyomását. A zenei csoport esetében ez 6 Hgmm-rel lett alacsonyabb, a nevetésterápiás csoport tagjainál pedig 7 Hgmm-rel a foglalkozást megelőző eredményekhez képest. A vérnyomás javulását még három hónappal később is látni lehetett. A kontrollcsoportban semmilyen változást nem tudtak regisztrálni.

Vérnyomás

Vérnyomás
"A kortizolszint, mely a stressz mértékét jelzi, is csökkent a foglalkozások hatására" - mondta Eri Eguchi, az Osakai Egyetem közegészségügyi kutatója. "Szerintünk ez az egyik magyarázata a fiziológiás folyamatoknak."

"Úgy gondoljuk, hogy a jógalégzés is szerepet játszhat a vérnyomás csökkentésében" - tette hozzá Eguchi, és megjegyezte azt is, hogy csapatával megvizsgálják ezt az összefüggést a soron következő kutatásukban. "A foglalkozásokon résztvevő emberek talán több késztetést éreznek arra is, hogy megváltoztassák a szokásaikat. Az adatokból kiderül, hogy ők többet kezdtek mozogni, mint azok, akik egyik terápián sem vettek részt."

Az eredményekről a szakértő az Amerikai Szív Szövetség atlantai gyűlésén számolt be. A tanulmány nem mutat direkt ok-okozati összefüggést, csupán egy asszociáció. A szakértők szerint ez csak egy előzetes kutatásnak számít, mert nem volt annyira részletes és alapos, hogy helyet kaphasson orvosi szaklapban.

Dr. John Ciccone, a West Orange-i Saint Barnabas Kórház preventív kardiológusa úgy gondolja, a tanulmány "érdekes pszichológiára" világít rá a stressz vérnyomásra gyakorolt hatásának tekintetében. "Szerintem ezek az adatok mutatják, hogy a relaxációs technikák műfajtól függetlenül hatással lehetnek a minimálisan emelkedett vérnyomásra" - mondta.

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag