A hasi elhízás árt a szív- és érrendszernek

A világon először Magyarországon kapott nemzetközi akkreditációt a kardiometabolikus központok (KontrollPontok) hálózata, amelyekben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait, a tünetegyüttest komplex módon kezelik.
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a megbetegedések fő kockázati tényezője az elhízás; leginkább a hasi elhízásnak van jelentősége a kardiovaszkuláris betegségek, illetve a cukorbetegség szempontjából.
A szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás terén Magyarország első helyen áll Európában. A férfiak 51, a nők 56 százalékát - összesen 4,24 millió embert - fenyegeti a hasi elhízás következménye: a szívinfarktus, a szélütés és az érelmeszesedés. A kardiometabolikus kockázatok miatt ez a kórállapot komplex kezelést igényel, amelyben a szakorvosoknak, a dietetikusoknak, a gyógytornászoknak és az életmódváltozásban segítséget nyújtó pszichológusoknak egyaránt nélkülözhetetlen szerepük van.
Hazánkban két éve indult a Szív- és érrendszeri nemzeti program, ennek elsőrendű célja a kardiovaszkuláris megbetegedések és halálozások számának csökkentése. E cél gyakorlati megvalósításaként jött létre a kardiológiát, diabetológiát, lipidológiát és hipertóniát magában foglaló kardiometabolikus központok (KontrollPontok) hálózata, amelynek létrehozásában fontos szerepet játszott a Sanofi-Aventis/Chinoin gyógyszercsoport is. A harmincegy hazai kardiometabolikus központ másfél éves működése alatt jelentős eredményeket ért el: egyszerűbbé, gyorsabbá, a biztosító számára olcsóbbá, az eddig kezelt közel ezer beteg számára pedig kényelmesebbé tette az ellátást. A kardiometabolikus betegségek megelőzését és kezelését végző centrumok célja a hasi elhízás elkerülése, ennek küszöbértéke a nőknél 88 cm, férfiaknál 102 cm.
Az International Chair on Cardiometabolic Risk (ICCR) független, multidiszciplináris, akadémiai szervezet, központja Kanada. A québeci székhelyű szervezet tagjait kiemelkedő tudományos munkásságuk és a kardiometabolikus betegségek prevenciója érdekében kifejtett nemzetközi tevékenységük alapján választják meg. Fő célja, hogy világszerte fellépjen a kardiometabolikus betegségek ellen. Szakmai továbbképzéseket szervez, ismeretterjesztést végez a lakosság körében.
Az ICCR közép-európai tagozatát 2006 szeptemberében alapították. Az ICCR alszervezeteként 2007-ben alakult a Magyar Kardiometabolikus Alapítvány, Farsang Csaba professzor szakmai vezetésével. Működtetését háromtagú operatív bizottság végzi, a szakmai döntéseket a tíztagú tudományos testület hozza meg. Ez utóbbi elnöke Romics László, az MTA tagja. Az alapítvány a kardiometabolikus centrumhálózat megszervezését és a központok adminisztratív működtetését végzi.
A betegek ösztönözhetik az orvosokat a szűrésekre
Prof. Dr. Farsang Csaba
A betegekkel kialakított intenzívebb kapcsolat teremtheti meg az alapját annak, hogy a páciensek még több orvost "rávegyenek" arra, kapcsolódjanak be a kardiometabolikus centrumok rendszerébe. Magyarországon egyes ilyen központok már néhány évvel ezelőtt elkezdtek spontán módon összeszerveződni, így alakult ki a jelenlegi hálózat. Noha a centrumok már dolgoztak együtt, és voltak közös programok is, hivatalos nemzetközi, egyetemi szintű akkreditációt csak most kaptak először.
A hálózat részeként harmincegy központ nyerte el az akkreditációt, ez az ország jelentős részét lefedi. Fontos fejlemény, hogy a spontán elindult szerveződést befogadta a hivatalos állami programként 2006-ban indult Szív- és érrendszeri nemzeti program. Az egészségügyi kormányzat ebben fogalmazta meg az országos érközpontok létrehozásának sürgősségét. A legfontosabb feladat egységesíteni a kardiometabolikus központok munkáját, egységes elvek alapján történő diagnosztikai és gyógyítási eljárásokat bevezetve.
Rendkívül fontos a lakosság tájékoztatása. A Magyar Hipertónia Társaság a kilencvenes évek végén elindított egy programot, amelynek célja - a szigorú szakmai-tudományos munkát kiterjesztve - a lakosság felvilágosítása volt. Ebben a segítségére van a televízió, a rádió, a különféle betegklubok. Az eredmény végül nem maradt el, ma már az emberek túlnyomó többsége tudja, mikor normális a vérnyomás (140/90 Hgmm). A következő lépés talán az lesz, hogy a páciensek a vérnyomásuk után a haskörfogatukat is megmérik (ez a nőknél 88, a férfiaknál 102 cm), majd ezzel is elmennek az orvoshoz. Így a betegek ösztönözhetik azokat az doktorokat, akik maguktól eddig nem akartak kapcsolatba kerülni az új rendszerrel.
A szerző a Magyar Kardiometabolikus Alapítvány vezetője
A csekély hasi elhízásnak is súlyos kockázata lehet
Jean-Pierre Després
A jelenlegi egészségügyi ellátórendszerek nem alkalmasak arra, hogy szükség esetén segítsék az emberek táplálkozási szokásainak, aktivitásuknak a megváltoztatását, ezért van szükség a kardiometabolikus központokra. Sok orvos nincs tisztában azzal, nem kell feltétlenül túl kövérnek lenni ahhoz, hogy valakinek egészségügyi kockázata legyen. Kiderült, akár a csekély hasi elhízás is - az egyéb rizikófaktorokkal együtt - megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek vagy a diabétesz kockázatát. Azért jött létre az ICCR (International Chair on Cardiometabolic Risk), hogy világszerte felhívja a figyelmet a kardiometabolikus kockázatra. Ez a beteget érintő globális kockázat, amelybe nemcsak az orvosok által jól ismert, klasszikus kockázatok tartoznak bele (magas vérnyomás, dohányzás, diabétesz), hanem a hasi elhízáshoz kapcsolódók is. Az ICCR világszerte több országgal tart kapcsolatot, a cél mindenütt a globális megközelítés elterjesztése. Magyarországon Farsang Csaba profeszszor és munkatársai gyorsabban cselekedtek, mint mások: így lettünk elsők a nemzetközi akkreditációban.
Kanadában sem tökéletes a helyzet: vannak külön a magas vérnyomással és külön a cukorbetegséggel foglalkozó klinikák, kardiológiai vagy lipidológiai központok, s a pácienseket egyik helyről a másikra küldözgetik. Ráadásul az orvosok nagyon elfoglaltak, néhány percük van csak egy-egy betegre, így aztán sem elég idejük, sem elég tapasztalatuk nincs ahhoz, hogy a táplálkozási szokásokkal vagy a mozgással is törődjenek. Az új rendszerben viszont a páciens kerül a középpontba. A kardiometabolikus centrumok további előnye, hogy ezt a feladatot multidiszciplináris csapatok látják el, különféle szakorvosok, dietetikusok és gyógytornászok bevonásával.
A szerző a Nemzetközi Kardiometabolikus Testület (ICCR) tudományos igazgatója
Előny
(kardiometabolikus központok)
A betegek rizikófaktorait korán felismerik, javul az életminőségük
Pontos algoritmus írja le a szűrés és a betegellátás irányelveit a háziorvosnak
Időben szakorvoshoz kerül a beteg, aki kooperál a társszakmákkal és a háziorvosokkal
A centrumokban irányelvek szerint, különféle szakemberekkel folyik a gyógyítás
A rendszer átlátható a finanszírozónak, ellenőrizhető betegáramlás
(2008.03.13. 10:15)
VG - Világgazdaság
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag