A hasi elhízás árt a szív- és érrendszernek

A világon először Magyarországon kapott nemzetközi akkreditációt a kardiometabolikus központok (KontrollPontok) hálózata, amelyekben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait, a tünetegyüttest komplex módon kezelik.
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a megbetegedések fő kockázati tényezője az elhízás; leginkább a hasi elhízásnak van jelentősége a kardiovaszkuláris betegségek, illetve a cukorbetegség szempontjából.
A szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás terén Magyarország első helyen áll Európában. A férfiak 51, a nők 56 százalékát - összesen 4,24 millió embert - fenyegeti a hasi elhízás következménye: a szívinfarktus, a szélütés és az érelmeszesedés. A kardiometabolikus kockázatok miatt ez a kórállapot komplex kezelést igényel, amelyben a szakorvosoknak, a dietetikusoknak, a gyógytornászoknak és az életmódváltozásban segítséget nyújtó pszichológusoknak egyaránt nélkülözhetetlen szerepük van.
Hazánkban két éve indult a Szív- és érrendszeri nemzeti program, ennek elsőrendű célja a kardiovaszkuláris megbetegedések és halálozások számának csökkentése. E cél gyakorlati megvalósításaként jött létre a kardiológiát, diabetológiát, lipidológiát és hipertóniát magában foglaló kardiometabolikus központok (KontrollPontok) hálózata, amelynek létrehozásában fontos szerepet játszott a Sanofi-Aventis/Chinoin gyógyszercsoport is. A harmincegy hazai kardiometabolikus központ másfél éves működése alatt jelentős eredményeket ért el: egyszerűbbé, gyorsabbá, a biztosító számára olcsóbbá, az eddig kezelt közel ezer beteg számára pedig kényelmesebbé tette az ellátást. A kardiometabolikus betegségek megelőzését és kezelését végző centrumok célja a hasi elhízás elkerülése, ennek küszöbértéke a nőknél 88 cm, férfiaknál 102 cm.
Az International Chair on Cardiometabolic Risk (ICCR) független, multidiszciplináris, akadémiai szervezet, központja Kanada. A québeci székhelyű szervezet tagjait kiemelkedő tudományos munkásságuk és a kardiometabolikus betegségek prevenciója érdekében kifejtett nemzetközi tevékenységük alapján választják meg. Fő célja, hogy világszerte fellépjen a kardiometabolikus betegségek ellen. Szakmai továbbképzéseket szervez, ismeretterjesztést végez a lakosság körében.
Az ICCR közép-európai tagozatát 2006 szeptemberében alapították. Az ICCR alszervezeteként 2007-ben alakult a Magyar Kardiometabolikus Alapítvány, Farsang Csaba professzor szakmai vezetésével. Működtetését háromtagú operatív bizottság végzi, a szakmai döntéseket a tíztagú tudományos testület hozza meg. Ez utóbbi elnöke Romics László, az MTA tagja. Az alapítvány a kardiometabolikus centrumhálózat megszervezését és a központok adminisztratív működtetését végzi.
A betegek ösztönözhetik az orvosokat a szűrésekre
Prof. Dr. Farsang Csaba
A betegekkel kialakított intenzívebb kapcsolat teremtheti meg az alapját annak, hogy a páciensek még több orvost "rávegyenek" arra, kapcsolódjanak be a kardiometabolikus centrumok rendszerébe. Magyarországon egyes ilyen központok már néhány évvel ezelőtt elkezdtek spontán módon összeszerveződni, így alakult ki a jelenlegi hálózat. Noha a centrumok már dolgoztak együtt, és voltak közös programok is, hivatalos nemzetközi, egyetemi szintű akkreditációt csak most kaptak először.
A hálózat részeként harmincegy központ nyerte el az akkreditációt, ez az ország jelentős részét lefedi. Fontos fejlemény, hogy a spontán elindult szerveződést befogadta a hivatalos állami programként 2006-ban indult Szív- és érrendszeri nemzeti program. Az egészségügyi kormányzat ebben fogalmazta meg az országos érközpontok létrehozásának sürgősségét. A legfontosabb feladat egységesíteni a kardiometabolikus központok munkáját, egységes elvek alapján történő diagnosztikai és gyógyítási eljárásokat bevezetve.
Rendkívül fontos a lakosság tájékoztatása. A Magyar Hipertónia Társaság a kilencvenes évek végén elindított egy programot, amelynek célja - a szigorú szakmai-tudományos munkát kiterjesztve - a lakosság felvilágosítása volt. Ebben a segítségére van a televízió, a rádió, a különféle betegklubok. Az eredmény végül nem maradt el, ma már az emberek túlnyomó többsége tudja, mikor normális a vérnyomás (140/90 Hgmm). A következő lépés talán az lesz, hogy a páciensek a vérnyomásuk után a haskörfogatukat is megmérik (ez a nőknél 88, a férfiaknál 102 cm), majd ezzel is elmennek az orvoshoz. Így a betegek ösztönözhetik azokat az doktorokat, akik maguktól eddig nem akartak kapcsolatba kerülni az új rendszerrel.
A szerző a Magyar Kardiometabolikus Alapítvány vezetője
A csekély hasi elhízásnak is súlyos kockázata lehet
Jean-Pierre Després
A jelenlegi egészségügyi ellátórendszerek nem alkalmasak arra, hogy szükség esetén segítsék az emberek táplálkozási szokásainak, aktivitásuknak a megváltoztatását, ezért van szükség a kardiometabolikus központokra. Sok orvos nincs tisztában azzal, nem kell feltétlenül túl kövérnek lenni ahhoz, hogy valakinek egészségügyi kockázata legyen. Kiderült, akár a csekély hasi elhízás is - az egyéb rizikófaktorokkal együtt - megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek vagy a diabétesz kockázatát. Azért jött létre az ICCR (International Chair on Cardiometabolic Risk), hogy világszerte felhívja a figyelmet a kardiometabolikus kockázatra. Ez a beteget érintő globális kockázat, amelybe nemcsak az orvosok által jól ismert, klasszikus kockázatok tartoznak bele (magas vérnyomás, dohányzás, diabétesz), hanem a hasi elhízáshoz kapcsolódók is. Az ICCR világszerte több országgal tart kapcsolatot, a cél mindenütt a globális megközelítés elterjesztése. Magyarországon Farsang Csaba profeszszor és munkatársai gyorsabban cselekedtek, mint mások: így lettünk elsők a nemzetközi akkreditációban.
Kanadában sem tökéletes a helyzet: vannak külön a magas vérnyomással és külön a cukorbetegséggel foglalkozó klinikák, kardiológiai vagy lipidológiai központok, s a pácienseket egyik helyről a másikra küldözgetik. Ráadásul az orvosok nagyon elfoglaltak, néhány percük van csak egy-egy betegre, így aztán sem elég idejük, sem elég tapasztalatuk nincs ahhoz, hogy a táplálkozási szokásokkal vagy a mozgással is törődjenek. Az új rendszerben viszont a páciens kerül a középpontba. A kardiometabolikus centrumok további előnye, hogy ezt a feladatot multidiszciplináris csapatok látják el, különféle szakorvosok, dietetikusok és gyógytornászok bevonásával.
A szerző a Nemzetközi Kardiometabolikus Testület (ICCR) tudományos igazgatója
Előny
(kardiometabolikus központok)
A betegek rizikófaktorait korán felismerik, javul az életminőségük
Pontos algoritmus írja le a szűrés és a betegellátás irányelveit a háziorvosnak
Időben szakorvoshoz kerül a beteg, aki kooperál a társszakmákkal és a háziorvosokkal
A centrumokban irányelvek szerint, különféle szakemberekkel folyik a gyógyítás
A rendszer átlátható a finanszírozónak, ellenőrizhető betegáramlás
(2008.03.13. 10:15)
VG - Világgazdaság

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag