Miért mi jár a magánegészségügyben?

Egyre többen érdeklődnek a magán-egészségügyi ellátás iránt. Fontos különbséget tenni a magánszolgáltatók és a -biztosítások között, hiszen a kettő alapvetően mást jelent.

Az állami egészségügyi rendszerrel szemben egyre nagyobb bizonytalanság észlelhető a lakosság részéről. Ezzel párhuzamosan egyre többen érdeklődnek a magán-egészségbiztosítási lehetőségek és a magán-egészségügyi szolgáltatások iránt. Bár a köznyelvben a kettőt gyakran szinonimaként használják, a két fogalom mást takar.

A magán-egészségügyi szolgáltatás

A magán-egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez a legtöbb esetben nincs szükség arra, hogy egy magánbiztosítónál biztosításunk legyen, a kettő nem függ össze. A magánszolgáltatás ugyanis annyit jelent, hogy az állami egészségügy rendszerén kívül végeznek az orvosok vizsgálatokat, látják el a betegeket, amelyekért - meghatározott tarifa alapján - a páciens fizet.

Magán-egészségügyi szolgáltatónak számítanak az orvosok - gyakran másodállásban - magánrendelőben végzett tevékenységei, a komplexebb, több szakterületet lefedő magánrendelők, illetve a még elenyésző számban jelen levő olyan intézmények, amelyek kórházi szintű ellátást képesek nyújtani.

A magán-egészségügyi szolgáltatásokra való igényt jól jelzi, hogy nem csak magánszemélyek keresik, hanem cégek is, akik gyakran béren kívüli juttatásként kínálja dolgozóinak a lehetőséget.

Miért mi jár a magánegészségügyben? (Fotó: Europress)

A magánszolgáltatók árai és a színvonalai is elég eltérőek. Ezért a kiválasztáskor fontos figyelembe venni a szakmai és technológiai hátteret, az ellátási körülményeket, illetve az ügyfélkezelési rendszert. Utóbbi azért fontos, hiszen a magán-egészségügyi szolgáltatást sokan azért veszik igénybe, mert munka mellett nincs idejük órákig várakozni az állami szakrendeléseken. Ezért - joggal - várják el, hogy a pénzükért cserébe hamar kapjanak időpontot, ha pedig odamennek, minimális legyen a várakozási idő. De ilyen szempont a jó megközelíthetőség, vagy épp a parkolás biztosítása is.

A magán-egészségbiztosítás

Magyarországon jelenleg nem egész fél tucat magánbiztosító kínál egészségügyi biztosítást. Összehasonlításuk igen nehéz, mivel más-más elvek alapján állítják össze biztosítási csomagjaikat, amelyek áraikban is széles spektrumon mozognak.

Az éves díjért cserébe különböző magánintézményekben jár ellátás, egy bizonyos limitig, illetve egy bizonyos beavatkozási körön belül. Vannak biztosítók, akik egy bizonyos szolgáltatóval, vagy szolgáltatásszervezővel szerződnek, akik a pácienseket probléma esetén mindig abba az - állami intézménybe vagy a sok közül valamelyik szerződött magánintézménybe - irányítja a beteget, ahol épp a legjobbnak és a leggyorsabbnak ítéli a gyógykezelést vagy a vizsgálatot, de van, ahol maga a biztosító ügyfele akár a saját nőgyógyászát is bekapcsolhatja a rendszerbe.

Online időpontfoglalás: magánorvosi kereső, véleményekkel.Ne várakozzon, foglaljon időpontot! Foglaljorvost.hu

Fontos kiemelni, hogy a biztosítási díjért gyors ellátást várhatunk, illetve ha állami kórházban kezelik a biztosítottat, a legtöbb biztosító fizeti a VIP-szobát. De arra is van példa, hogy a biztosítási csomag külföldi orvosi szakvéleményt is fizet.

Az árak széles spektrumon mozognak, az életkortól, az egészségügyi állapottól és természetesen a választott csomagtól függően. Így, míg egy egészséges, sportos fiatal évi 30-40 forintból is köthet már biztosítást, egy idősebb, esetleg született vagy szerzett betegségben szenvedő esetében akár több százezer forint is lehet az éves díj.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)