Kérdések és válaszok

Kisfiam 8 hónapos. 4 hónapos kora óta köhög. A helyi pulmonológus egy komolyabb kivizsgálást javasolt, ami tüdő-(légcső)tükrözést is jelentene. Mennyire lehet ez veszélyes egy 8 hónapos kisbabára? Fájdalmas-e? Megéri-e ennek őt kitenni?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A hörgőtükrözést a szakma szabályainak értelmében el szokás végezni a tartósan köhögő betegek esetében. Én ehhez hozzátenném azt, hogy akkor, ha az egyéb, nem ennyire invazív vizsgálatok, amelyek szintén kideríthetik a köhögés más jellegű okait , már elkészültek és nem adtak választ.
Gondolok itt az allergiatesztekre , mellkas , orrmelléküreg felvételre, gégészeti szakvizsgálatra, de alapvetően csak a betegség lefolyásának értékelésére is, vagy a kórtörténet pontos elemzésére, (lázas-e előtte, meddig, hogyan köhög, milyen szinű váladékot köhög fel stb??)
Ezek azok az aprónak tűnő , de igen fontos elemek egy drasztikusabb vizsgálat jogosságának eldöntésében. A hörgőtükrözés egyébként nem fájdalmas, enyhe bódításban végzik és a hörgők belső szerkezetéről, a nyálkahártya aktuális állapotáról ad felvilágosítást, de kórházi bentlétet igényel (kb. 1 nap min).
Dr. Radeczky Éva

Cikkek