Kérdések és válaszok

Többször volt homlok-, illetve arcüreggyulladásom, valamint légcsőhurutom, megfázásaimra gyógyszert kaptam. Már annyira fulladok, hogy sokszor levegőt sem kapok, olyan erőteljes a köhögés. A torkomat valami folyamatosan irritálja, a sűrű váladék nagyon nehezen szakad fel. Mit lehet tenni?

Mindenképpen gégészeti és tüdőgyógyászati kivizsgálásra van szüksége, amihez hozzátartozik az allergológiai vizsgálat is. Ennek során kiderülhet egy krónikus betegség (pl. allergia, asthma, orrpolip, stb.), mely után egy kezelés is beállításra kerülhet, ami hozzájárul ahhoz, hogy ritkábban alakuljon ki akut gyulladás. Ha ezek a vizsgálatok negatívak, akkor csak vitaminok szedése javasolt a megfázásos időszakban azért, hogy az immunrendszere erősödjön.

27 éves vagyok, 2 hete bronchitisből próbálok kikecmeregni, immár a 2. antibiotikum segítségével. Szeretném megtudni, hogy a tüdőtágulat, amely a diagnózisban szerepel, ennek a következménye? Milyen gyógymódokat javasol? Elmúlhat-e egy tüdőtágulat?

A tüdőtágulat biztosan nem a két hete tartó bronchitis következménye. A tüdőtágulatnak többféle formája van: lehet veleszületett vagy szerzett (tehát ami később az élet során alakul ki); és kiterjedhet a tüdőnek csak egy részére vagy mindkét tüdőre. A tüdőtágulat lényege, hogy a tüdőhólyagocskák egy részének a fala elpusztul, emiatt kisebb lesz az ún. légzőfelület, ami a légcserét (az oxigén felvételét és a széndioxid leadását) végzi. Emiatt csökken a légzési teljesítmény, ami először csak terhelésnél, később már nyugalomban is jelentkezik. A szerzett tüdőtágulás oka a tüdőbe kívülről kerülő károsító anyagok rendszeres, tartós belégzése - ez az esetek túlnyomó többségében cigarettafüst (a beteg cigarettázik vagy mások dohányfüstjét lélegzi be), de ritkán lehet munkahelyi levegőszennyeződés is, vagy a kettő együtt. Az idült, hosszantartó bronchitis ronthat a helyzeten. Az idült bronchitis és emphysema együtt az ún. COPD (idült elzáródásos tüdőbetegség). Mit tegyen? Ha cigarettázik, azonnal hagyja abba teljesen, kerülje a dohányfüstös környezetet. Ha bronchitise elmúltával nincs légzési panasza (bírja a terhelést, nem fullad), akkor nincs egyéb teendő. Ha van légzési panasza, forduljon tüdőgyógyászhoz.

Tizenhárom évvel ezelőtt kiderült, hogy kisfokú tüdőtágulásom van. A hörgőim elég érzékenyek, hideg vizet nem ihatok. Mit tegyek, hogy a hörgőim ne gyulladjanak be évente egyszer? A tüdőtágulat mitől romolhat? A levegőt rendesen veszem, nem fulladok. Úgy tudom, ez a kicsi tágulás már nem gyógyul meg soha.

Az emphysema vagy tüdőtágulat oka az esetek 90 százalékban a dohányzás. Ezért, ha dohányzik, az első és legfontosabb lépés ennek elhagyása! Emellett más fertőzések, mint idült tuberkulózis/ ismétlődő tüdőgyulladások, a tüdő légútjainak idős korral járó kitágulása, a tüdő rugalmasságának elvesztése, valamint bizonyos genetikai okok is szerepet játszhatnak az emphysema kialakulásában. Amit tehet, hogy a tüdőgyógyász szakorvosa által felírt gyógyszereket rendszeresen szedi, nem dohányzik, illetve amennyiben túlsúlyos, a súlycsökkentés is segíthet állapota javulásában. Az esetlegesen felmerülő problémákkal, panaszokkal mindenképpen keresse fel pulmonológusát!

Szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet az, hogy fulladok, nehezen veszem a levegőt, amikor sétálok vagy lépcsőzök, de néha mikor csak beszélgetek. Nyomást érzek a tüdőmben meg a mellkasomban is.

Az említett tüneteket nagyon sokféle probléma okozhatja, és nem feltétlenül kell tüdőbetegségre gondolni. Tehát asztmán kívül, szívritmuszavar, de akár stressz vagy pajzsmirigytúlműködés is okozhat légszomjat, légzészavart. Mindenképpen javaslom, hogy vizsgáltassa ki a tünetet, hogy mielőtt korrekt módon lehessen kezelni.

A kislányom 9-hónapos korában elkezdet fulladni, elvittem egy pulmonológushoz, aki írt fel neki kúpot. Azóta szinte minden második héten előjön neki ez a fulladásos roham, de általában este. Én 17 éve allergiás asztmás vagyok és tudom, hogy a kislányom is az, hisz azokat a tüneteket produkálja. Már most gyógyszeres kezelést is kap. A kérdésem az lenne, hogy akkor most tényleg asztmás? A háziorvos is azt mondja, de a szakorvos szerint nem.

Csecsemőkorban az asztma diagnosztizálása meglehetősen nehéz. Ebben a korban a hörgőrendszer szűkebb, így pl. fertőzések hatására, vírusfertőzések következtében is könnyebben jelentkeznek asztmához hasonló tünetek: rohamszerű köhögés, zihálás, nehézlégzés. Tény, hogy a betegek többségénél jelentkező allergiás asztma kialakulásában nagy szerepet játszik az öröklődés. Ha az egyik szülő allergiás asztmás, a gyermeknél 30, mindkét szülő esetén 60-80 százalék a betegség kialakulásának esélye. Azonban az is előfordulhat, hogy idősebb korban ezek asztmaszerű tünetek el is tűnnek. Kérdéseivel kapcsolatban mindenképpen kérdezze a gyermekét kezelő pulmonológus szakorvost, forduljon hozzá bizalommal, kérdezzen bátran, ha úgy érzi, hogy a tájékoztatás nem megfelelő.

Lehetséges az, hogy amióta próbálok leszokni - azaz kb. heti 1-2 szálat szívok, sokkal többet köhögök éjjel, valamint edzések közben? Ez tisztulási folyamat, vagy baj?

Az egészséges tüdőnek öntisztulási képessége van, ezzel távolítja el a szervezet a környezetből a tüdőbe került szennyezést, kórokozókat, káros anyagokat. A cigarettafüst megbénítja ezt az öntisztulást, de -szerencsére - ez nem visszafordíthatatlan: a dohányzás abbahagyása után rövid idővel helyreáll az öntisztulás és a szervezet - köhögéssel, fokozott váladéktermeléssel, köpetürítéssel - igyekszik eltávolítani a lerakódott szennyezést. Jól sejtette, hogy önnél is erről van szó, de nagyon fontos azt tudni, hogy a cigaretta teljes elhagyása az igazi megoldás. A tapasztalatok szerint az ön által megvalósított csökkentés csak átmeneti szokott lenni: rövid idő alatt ismét egyre több lesz a naponta elszívott cigaretták száma. Ha sportol, akkor különösen fontos lenne a teljes dohányzásmentesség, mert a cigaretta rontja a teljesítményt.

Két hete nagyon köhögök: száraz köhögésem van, de a torkom is kiszárad és olyan, mintha attól kezdenék el köhögni. Szedtem köhögéscsillapítót, de nem használt, lázam nincs. Mi lehet az oka?

Valószínűleg ú.n. felső légúti hurutja van. A következőket javaslom: egyenletes meleg helyen történő tartózkodás, 1-1,5 liter nagyon meleg vízben egy evőkanál sót oldjon fel és ennek a gőzét lélegezze be letakart fejjel, naponta többször kb. 10 percig. Nagyanyáink jól bevált módszere: éjszakára tegyen a mellkasára középen elől ú.n. zsíros ruhát (összehajtogatott vászonra kenjen zsírt és ezt kötözze rá a mellkasra). Igyon sok meleg folyadékot (mézes-citromos teát). Ha további két hétig nincs javulás, kérjen a háziorvostól beutalót a lakhely szerint illetékes tüdőgondozóba.

Cikkek