Az egyházmegye menti a gyógyító iskolát

A barlangterápiának köszönhetően elhagyhatták a pipát, csökkent a napi gyógyszeradag is.
Nemrég még úgy tűnt, hogy az abaligeti önkormányzat pénzhiány miatt kénytelen lesz bezárni azt az iskolát, amelyet - a korábbi elképzelések szerint - a pécsi kistérségben élő asztmás gyermekek népesítettek volna be. Történt ez annak ellenére, hogy már megérkezett az iskolabusz, amely Pécsről illetve a környező falvakból szállította volna a nebulókat, sőt a tervezett programnak az OEP is zöld utat biztosított, a cseppkőbarlang belsejében tervezett barlangterápia költéségének fedezésére hajlandó volt szerződést kötni az önkormányzattal.
Végül az iskolát és persze a már bukni látszó asztmaprogramot a településen tevékenykedő plébános mentette meg, aki megértette gondokat, s mindent megtett azért, hogy az intézmény megmeneküljön, a pécsi egyházmegye az utolsó utáni pillanatban mentőövet dobott. A pécsi Hittudományi Főiskola rektora szerint az asztmaiskola létrehozásával az országban elsőként kezdhette meg működését tavaly olyan speciális tanintézmény, ahol a gyerekek természetes közegében folyhat a szükséges terápia.
Bartos Erika igazgatónő sikeresnek ítélte az elmúlt tanévet, s különösen örül annak, hogy az általános iskola megmaradt, s a kidolgozott asztmaprogram végül beindulhatott. Az intézménybe járó tizenegy kisdiák egészségi állapotában jelentős javulás következett be a napi rendszerességgel folytatott barlangterápia hatására. A szülők visszajelzései alapján a gyerekek többsége elhagyhatta az asztmapipa használatát, ritkulnak az úgynevezett befulladásos periódusok, javult a közérzetük és a fizikai terhelhetőségük és jelentősen csökkent a korábbi gyógyszer-dózisuk is.
A gyerekeket minden reggel az iskolának vásárolt kisbusszal gyűjtik össze. A nap barlangterápiával kezdődik, s délután ugyanazzal végződik. A barlangban végzett gyógytornát, illetve a különböző légző gyakorlatokat felkészült testnevelő tanár irányítja és felügyeli. A speciális terápiás programot egyébként szakorvos állította össze.
Jelentős előrelépésnek számít, hogy az orvosi rendelőbe pályázati forrásból sikerült olyan speciális eszközöket is vásárolnunk, amelyek tovább segítik a gyógyulást. Ilyen például az a speciális műszer, melyet évszakváltáskor használnak a gyerekek, mert ilyenkor a barlang levegője sem biztosítja a szükséges hatást.
Emellett van már egy sóberendezésük, ami hegyi klimatikus viszonyokat teremt, és rendelkeznek már légzésfunkciót erősítő pipákkal, s több hasonló, segítő gyógyászati segédeszközzzel, hogy a gyerekek otthonukban is tudják végezni a szükséges légzőgyakorlatokat.
Az igazgatónő hozzátette még: az abaligeti intézmény az elmúlt tanévben még csak a közeli környékről, illetve Pécsről fogadott diákokat, de a közeli tervek szerint egy kollégium felépítésével akár regionális szerepet is betölthet a Dél-Dunántúlon. A Pécsett megalakult Pécsi Asztmás Gyerekek Szüleinek szervezet közösség orvos-segítője, Dr. Székely Margit szerint a Baranyában élő több mint 27 ezer kisgyermek közül minden tizedik asztmabeteg, ám közülük háromszáznak olyan súlyos légzőszervi panaszokat okoz az asztma, hogy a súlyos tünetek a normális életvitelüket is erősen behatárolják. Az asztmás gyerekek évi gyógyszerköltsége akár a 450 ezer forintot is elérheti, így a barlangterápiával egybekötött tanulás nem csak az egészségre jótékony hatású.
2007-07-25 11:03
Forrás: Weborvos Erdei Éva
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag