Az egyházmegye menti a gyógyító iskolát

A barlangterápiának köszönhetően elhagyhatták a pipát, csökkent a napi gyógyszeradag is.
Nemrég még úgy tűnt, hogy az abaligeti önkormányzat pénzhiány miatt kénytelen lesz bezárni azt az iskolát, amelyet - a korábbi elképzelések szerint - a pécsi kistérségben élő asztmás gyermekek népesítettek volna be. Történt ez annak ellenére, hogy már megérkezett az iskolabusz, amely Pécsről illetve a környező falvakból szállította volna a nebulókat, sőt a tervezett programnak az OEP is zöld utat biztosított, a cseppkőbarlang belsejében tervezett barlangterápia költéségének fedezésére hajlandó volt szerződést kötni az önkormányzattal.
Végül az iskolát és persze a már bukni látszó asztmaprogramot a településen tevékenykedő plébános mentette meg, aki megértette gondokat, s mindent megtett azért, hogy az intézmény megmeneküljön, a pécsi egyházmegye az utolsó utáni pillanatban mentőövet dobott. A pécsi Hittudományi Főiskola rektora szerint az asztmaiskola létrehozásával az országban elsőként kezdhette meg működését tavaly olyan speciális tanintézmény, ahol a gyerekek természetes közegében folyhat a szükséges terápia.
Bartos Erika igazgatónő sikeresnek ítélte az elmúlt tanévet, s különösen örül annak, hogy az általános iskola megmaradt, s a kidolgozott asztmaprogram végül beindulhatott. Az intézménybe járó tizenegy kisdiák egészségi állapotában jelentős javulás következett be a napi rendszerességgel folytatott barlangterápia hatására. A szülők visszajelzései alapján a gyerekek többsége elhagyhatta az asztmapipa használatát, ritkulnak az úgynevezett befulladásos periódusok, javult a közérzetük és a fizikai terhelhetőségük és jelentősen csökkent a korábbi gyógyszer-dózisuk is.
A gyerekeket minden reggel az iskolának vásárolt kisbusszal gyűjtik össze. A nap barlangterápiával kezdődik, s délután ugyanazzal végződik. A barlangban végzett gyógytornát, illetve a különböző légző gyakorlatokat felkészült testnevelő tanár irányítja és felügyeli. A speciális terápiás programot egyébként szakorvos állította össze.
Jelentős előrelépésnek számít, hogy az orvosi rendelőbe pályázati forrásból sikerült olyan speciális eszközöket is vásárolnunk, amelyek tovább segítik a gyógyulást. Ilyen például az a speciális műszer, melyet évszakváltáskor használnak a gyerekek, mert ilyenkor a barlang levegője sem biztosítja a szükséges hatást.
Emellett van már egy sóberendezésük, ami hegyi klimatikus viszonyokat teremt, és rendelkeznek már légzésfunkciót erősítő pipákkal, s több hasonló, segítő gyógyászati segédeszközzzel, hogy a gyerekek otthonukban is tudják végezni a szükséges légzőgyakorlatokat.
Az igazgatónő hozzátette még: az abaligeti intézmény az elmúlt tanévben még csak a közeli környékről, illetve Pécsről fogadott diákokat, de a közeli tervek szerint egy kollégium felépítésével akár regionális szerepet is betölthet a Dél-Dunántúlon. A Pécsett megalakult Pécsi Asztmás Gyerekek Szüleinek szervezet közösség orvos-segítője, Dr. Székely Margit szerint a Baranyában élő több mint 27 ezer kisgyermek közül minden tizedik asztmabeteg, ám közülük háromszáznak olyan súlyos légzőszervi panaszokat okoz az asztma, hogy a súlyos tünetek a normális életvitelüket is erősen behatárolják. Az asztmás gyerekek évi gyógyszerköltsége akár a 450 ezer forintot is elérheti, így a barlangterápiával egybekötött tanulás nem csak az egészségre jótékony hatású.
2007-07-25 11:03
Forrás: Weborvos Erdei Éva

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag