Az asztma világnapjának üzenete

Budapest, 2007. május 1. (MTI) - "Az asztma kontrollálható" szlogen jegyében - immár tizedik alkalommal - rendezték meg ez év májusának első keddjén az Asztma Világnapját, hogy erre a krónikus betegségre, illetve hatékony kezelésének fontosságára hívják fel a világ közvéleményének figyelmét.
A betegség tüneteiről az ókorból is ismertek feljegyzések.
Napjaink modern, civilizált életformája mellett - a magas légszennyezettség, a dohányfüst, és az allergének elszaporodása miatt - egyre többen betegszenek meg benne, s már mintegy 300 millió embert érint a világon. Magyarországon évente 8 ezer új esetet regisztrálnak, 2005-ben a tüdőgondozói hálózat 196 ezer asztmást tartott nyilván. Az eddigi tendenciák alapján a szakemberek úgy vélik, arányuk évtizedenként 50 százalékkal nő. Napjainkban nem gyógyítható, ám a betegség alapját képező krónikus légúti gyulladást hatékony gyógyszerterápiával kontroll alatt lehet tartani.
A Világnap megtartására 1993-ban indult a nemzetközi kezdeményezés. Az első Asztma Világnap megrendezését (1998-ban) a GINA mellett az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság is támogatta. A szervezők célja, hogy a betegek jobban ismerjék a gyógymódokat. Az orvosokkal való folyamatos együttműködést pedig azért tartják fontosnak, mert így lehet pontosabban megérteni a kór tüneteit.
A hosszú távú kezelés céljait - a Nemzetközi Asztma Irányelv (Global Initiative for asthma - GINA) elnevezéssel orvosok és közegészségügyi szakértők dolgozták ki, az asztmásokat érő hátrányok csökkentésére. A GINA által kiadott diagnosztikai és kezelési útmutatókat a világ számos országában, így hazánkban is a helyi adottságoknak megfelelően érvényesítik.
Bár az asztma enyhe formája is rontja az életminőséget, az érintettek is élhetnek egészséges társaikhoz hasonlóan teljes életet, mivel a betegség maga kontrollálható - hangsúlyozzák a szervezők. A kezelés célja, hogy "kontrollált" legyen az állapot, ami azt jelenti, hogy nincs, vagy minimális az asztmás tünet, hogy a beteg nem ébred fel éjszaka, hogy egyáltalán nem, vagy csak minimálisan kell használnia a hörgőtágító gyógyszerét, hogy normális fizikai aktivitásra, mozgásra képes, hogy tüdőfunkciós tesztjeinek eredménye normális, hogy egyáltalán nem "lángolnak fel" tünetei - emelik ki a szakemberek.
A 2007-es Asztma Világnapra megfogalmazott szakmai üzenet az egészségügyi kormányzat, az ellátásban dolgozók, a betegek, sőt az egész társadalom összefogását sürgeti, hogy - a maga módján - mindenki segítse az asztma-kontroll megvalósítását, hogy ennek nyomán a betegek teljes életet élhessenek.
(MTI-Panoráma)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek