Az asztma eszköztára

A jó beteg ismérve, hogy törődik a betegségével, és önállóan cselekszik. Hogyan tudható meg objektíven, hogy mennyire súlyosak az asztmás panaszok? Hogyan lehet hatékonyan megelőzni, illetve kezelni az asztmás rosszullétet?

Diagnosztika

Meg lehet előre jósolni, hogy mikor lesz az asztmás rosszullét? Nagy valószínűséggel igen, mivel kapható már olyan egyszerű készülék, amely a csúcsáramlás mérésére szolgál. Azt a legnagyobb áramlási sebességet, amellyel a levegőt kifújjuk, csúcsáramlásnak nevezzük. A levegő kiáramlási sebessége a légutak tágasságától függ. Mindebből az következik, hogy a csúcsáramlás mérésével a hörgők aktuális állapotára lehet következtetni. Az eszköz használata egyszerű, könnyű. Segítségével már a panaszok előtt fény derülhet a kedvezőtlen változásokra.

Kezelés

Az asztmás tünetek kezelésében és megelőzésében a gyógyszerezésen túl alapvető szerepet játszik az inhalációs készítmények alkalmazása. Inhalációval, azaz a gyógyszer belégzésével közvetlenül a légutakba, tüdőbe kerül a hatóanyag.
Az asztma inhalációs kezelésének előnyeiről számos tudományos vizsgálat ad tanúbizonyságot. Nagy előnye, hogy a hatóanyag pont arra a területre kerül, ahova hatást kell kifejteni, így az esetleges többi szervet érintő mellékhatások kialakulása minimálisra csökkenthető. Emellett a légutak helyi irritációja (por, hideg levegő, stb.) is gátolható.

Melyek az inhalációs eszközök kedvező tulajdonságai?

Először is a méretük: zsebben elférnek, emellett könnyűek, és nem látszik rajtuk, hogy gyógyászati segédeszközök. Használatuk egyszerű még roham alatt is, újratölthetők vagy eldobhatók. Sok eszközön számláló jelzi a gyógyszeradagot, így előre lehet tudni, hogy mikor ürül ki a készülék.

Adagolós aeroszol (spray)
A hatóanyag hajtógáz segítségével jut a légutakba egy mély belégzés segítségével. Nagyon fontos a megfelelő használat, ezért megfontolandó hét éves kor alatti alkalmazása. Ügyelni kell a lassú belégzésre, mely után egy 10 másodperces légzésvisszatartás következik. Mellékhatást az esetek nagy részében nem vált ki, de alkalmazása közben köhögés jelentkezhet.

Porbelégző
A gyógyszert porszemcsék formájában lélegezzük be, hajtógáz nélkül. A porbelégzőt - a spray-vel ellentétben - gyors belégzéssel kell megszívni, mert így nagyobb mennyiségű hatóanyag tud a légutakba jutni. Belefújni viszont nem szabad.

Toldalékok (babyhaler, nebuhaler, NES-spacer, aerochamber)
Használata lényegesen egyszerűbb, mint az aeroszoloké, mivel a permet egy tartályba jut, majd többszöri be- és kilégzéssel, a hatóanyag a tüdőbe kerül. Nagyon kis mértékben áramlik a gyógyszer a vérpályába, így szinte csak lokálisan fejt ki hatást. A 90-es évek óta nemcsak az iskolás korosztály, hanem általa a csecsemők és kisdedek kezelése is megoldottá vált.
Az eszköz használata szájrész bevételével történik. Az adagot több kisebb egyenletes légzéssel kell belélegezni, ügyelve arra, hogy egyszerre csak egy adag kerüljön belégzésre. Az eszköz használata csupán méretét tekintve nehézkes. Három éves kor fölött minden nehézség nélkül lehet a csutorás toldalékot használni, három éves kor alatt maszk illeszthető a toldalékhoz.

Gépi porlasztó
Szájcsutorával vagy maszkkal használható. Az apró cseppekké vagy köddé alakított gyógyszert a beteg 15-20 perc alatt lélegzi be. Azok a kisgyermekek is tudják alkalmazni, akiknek a toldalékok használata nehezen megy.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag