Asztmás hegymászók 6200 méteres magasságban!

A magyar asztmás hegymászók csoportja újabb csúcsot hódított meg. Nem is akármelyiket, a Kirgizisztáni Pamír hegységben található, 6210 méter magas Razdelnaya csúcsot. Zempléni Balázs és Zempléni Szabolcs, saját rekordjukat is túlszárnyalva mutatták meg a világnak, hogy a betegség ellenére semmi sem lehetetlen!

Az expedíció július 17-én indult Budapestről, a fő támogatója az AstraZeneca Kft. volt. A rövidnek és könnyűnek éppen nem igérkező útnak a Zempléni testvérek egy házaspár és egy tapasztalt vezető társaságában vágtak neki. Az alaptáborig teherautóval mentek, ahol eltöltöttek pár napot, hogy hozzászokjon a szervezetük az új viszonyokhoz. A szükséges akklimatizáció után indultak el végül a nagy megmérettetésre.

A fiúk elmondása szerint az úton sem az asztmájuk, sem a kondíciójuk nem hátráltatta őket. Sikerük alátámasztja azt, hogy emellett a betegség mellett is lehet teljes életet élni a kiegyensúlyozott terápiának és a gondos kezelésnek köszönhetően. A felkészülés során fokozatosan szoktatták hozzá a szervezetüket a terhelésnek. Eleinte rövidebb ideig, de gyakrabban végeztek testmozgást, egészen addig, míg eljutottak arra a szintre, ahol már nincs különbség egy asztmás és egy nem asztmás hegymászó között. Jellemző, hogy mászás közben, felfelé haladva egy ideig romlik a betegek teljesítménye, de amint megszokja a terhelést, már nincs különbség köztük és az egészségesek között. Sőt a fiúk kifejezettem jól érezték magukat a magaslaton, hiszen itt már hihetetlenül tiszta a levegő.

A fiúk tanácsadó orvosa - Dr. Kádár László - elmondta, hogy a mászás közben rendszereset voltak a vizsgálatok, hiszen az egyik célja az volt ennek az útnak, hogy kiderüljön, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban. Az előírás szerinti asztma gyógyszereket és a vészhelyzet esetére kapott gyógyszereket vitték magukkal, de szerencsére nem volt szükségük a sürgősségi gyógyszerekre. Az úton naponta kétszer véroxigén és csúcsáramlás mérést végeztek. A csúcsáramlás mérő egy idő után nem működött, így az utolsó napokban már csak a véroxigénszintről kaptak adatokat. Ezek az adatok a későbbiekben kiindulópontot adhatnak majd egy szélesebb körű kutatásnak.

Dr. Kádár László elmondta, hogy a fiúk 3 dolgot üzennek ezzel a teljesítménnyel:
- Az asztmásoknak, hogy semmi sem lehetetlen ha tudatosan élsz, és megtanulod uralni és kezelni a betegséget.
- A krónikus betegeknek, hogy nincsenek egyedül, bármikor kaphatnak segítséget.
- A társadalomnak, hogy ne nézze le a krónikus betegeket és a másságot, hiszen ezek az emberek is tudnak ugyanolyan teljes életet élni, mint ők.

Kalóz Enikő

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag