Asztmás hegymászók 6200 méteres magasságban!

A magyar asztmás hegymászók csoportja újabb csúcsot hódított meg. Nem is akármelyiket, a Kirgizisztáni Pamír hegységben található, 6210 méter magas Razdelnaya csúcsot. Zempléni Balázs és Zempléni Szabolcs, saját rekordjukat is túlszárnyalva mutatták meg a világnak, hogy a betegség ellenére semmi sem lehetetlen!

Az expedíció július 17-én indult Budapestről, a fő támogatója az AstraZeneca Kft. volt. A rövidnek és könnyűnek éppen nem igérkező útnak a Zempléni testvérek egy házaspár és egy tapasztalt vezető társaságában vágtak neki. Az alaptáborig teherautóval mentek, ahol eltöltöttek pár napot, hogy hozzászokjon a szervezetük az új viszonyokhoz. A szükséges akklimatizáció után indultak el végül a nagy megmérettetésre.

A fiúk elmondása szerint az úton sem az asztmájuk, sem a kondíciójuk nem hátráltatta őket. Sikerük alátámasztja azt, hogy emellett a betegség mellett is lehet teljes életet élni a kiegyensúlyozott terápiának és a gondos kezelésnek köszönhetően. A felkészülés során fokozatosan szoktatták hozzá a szervezetüket a terhelésnek. Eleinte rövidebb ideig, de gyakrabban végeztek testmozgást, egészen addig, míg eljutottak arra a szintre, ahol már nincs különbség egy asztmás és egy nem asztmás hegymászó között. Jellemző, hogy mászás közben, felfelé haladva egy ideig romlik a betegek teljesítménye, de amint megszokja a terhelést, már nincs különbség köztük és az egészségesek között. Sőt a fiúk kifejezettem jól érezték magukat a magaslaton, hiszen itt már hihetetlenül tiszta a levegő.

A fiúk tanácsadó orvosa - Dr. Kádár László - elmondta, hogy a mászás közben rendszereset voltak a vizsgálatok, hiszen az egyik célja az volt ennek az útnak, hogy kiderüljön, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban. Az előírás szerinti asztma gyógyszereket és a vészhelyzet esetére kapott gyógyszereket vitték magukkal, de szerencsére nem volt szükségük a sürgősségi gyógyszerekre. Az úton naponta kétszer véroxigén és csúcsáramlás mérést végeztek. A csúcsáramlás mérő egy idő után nem működött, így az utolsó napokban már csak a véroxigénszintről kaptak adatokat. Ezek az adatok a későbbiekben kiindulópontot adhatnak majd egy szélesebb körű kutatásnak.

Dr. Kádár László elmondta, hogy a fiúk 3 dolgot üzennek ezzel a teljesítménnyel:
- Az asztmásoknak, hogy semmi sem lehetetlen ha tudatosan élsz, és megtanulod uralni és kezelni a betegséget.
- A krónikus betegeknek, hogy nincsenek egyedül, bármikor kaphatnak segítséget.
- A társadalomnak, hogy ne nézze le a krónikus betegeket és a másságot, hiszen ezek az emberek is tudnak ugyanolyan teljes életet élni, mint ők.

Kalóz Enikő
hirdetés
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szerdán délelőtt nagyrészt borult lesz az ég, az Alföld északi részein lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag